Ravintola Basen viiniklubi // There's no place like Rhône... 8.10.2024



Ravintola Basen lokakuun viiniklubissa maistelimme Rhônen viinejä sommelier Elijah Nelsonin johdolla.

Rhônen viinialue sijaitsee Kaakkois-Ranskassa Rhône-joen laaksossa. Sveitsin Alpeilta alkunsa saava joki virtaa Ranskan läpi lähes 600 kilometrin verran ja laskee lopulta Välimereen. Alueella on viljelty viiniä jo 600-luvulta eKr. lähtien. Rhônen viinit nousivat kuuluisuuteen 1200-luvulla, kun paavi muutti Roomasta joen alajuoksulla sijaitsevaan Avignoniin.

Rhône jaetaan Pohjois- ja Etelä-Rhôneen, joissa on erilainen ilmasto ja kasvuympäristö. Pohjoisessa ilmasto on viileämpi ja mannermaisempi kuin etelässä, etelässä puolestaan välimerellinen, lämpimämpi ja kuivempi kuin pohjoisessa. Pohjois-Rhônen eteläisin viinialue on Valencen kaupungin ympärillä, siitä alavirtaan alkaa Etelä-Rhône. Pohjois-Rhônen hallitsevin punainen rypälelajike on Syrah, kun taas etelässä tehdään enemmän sekoiteviinejä, joissa yhdistyvät usein Grenache, Syrah ja Mourvèdre. Valkoisista rypäleistä suosituimmat ovat Viognier, Marsanne ja Roussanne.

Kartta WineTourism.com CC BY-NC-ND


Pohjois-Rhônen tunnetuimpia viinialueita ovat Hermitage, Crozes-Hermitage, Côte-Rôtie ja Château-Grillet. Etelä-Rhônessa sijaitsevat esimerkiksi Châteauneuf-du-Pape, Gigondas ja Côtes-du-Rhône Villages. Pelkkä Côtes-du-Rhône puolestaan kattaa sekä pohjoisen että etelän. Kaiken kaikkiaan Rhônessa on satoja eri appellaatioita. Alueelta löytyy myös Château Grillet, Ranskan ainoa appellaatio, joka käsittää vain yhden viinitilan.

Viiniklubissa olemme tutustuneet Rhônen viineihin myös vuonna 2017.

Maistelulautasella vuohenjuustomoussea, paahtopaistia ja manchegoa


M. Chapoutier Belleruche Côtes-du-Rhône Blanc 2022
AC Côtes du Rhône, Ranska; Grenache Blanc, Bourboulenc; 15,96 €

Aiemmin viininviennin parissa toiminut Marius Chapoutier osti vuonna 1928 1,15 hehtaarin viinitarhan ja perusti viinitilan Hermitage-kukkulan juurelle. Vuonna 1955 Marius Chapoutierin poika Marc Chapoutier otti käyttöön M. Chapoutier -nimen. Viime vuosikymmeninä talo on kasvanut sekä Ranskassa että ulkomailla ja sen johdossa on kolmannen sukupolven edustaja Michel Chapoutier vaimonsa Corinnen sekä tyttäriensä Mathilden ja Maxinen kanssa. Biodynaamiseen viljelyyn talo alkoi siirtyä Michel Chapoutierin johdolla vuonna 1990. 

Viini on käynyt terästankeissa matalassa lämpötilassa ja kypsynyt viisi kuukautta sakkojensa päällä.

Vaaleankeltaisen viinin tuoksussa on trooppisia hedelmiä, päärynää, melonia ja omenaa sekä yrttejä ja hieman salmiakkia. Viinin maku on kuiva ja kohtalaisen hapokas sekä tuoksun tavoin hedelmäinen, yrttinen ja aavistuksen valkopippurinen. Viini on mukava ja maistuu hyvin varsinkin vuohenjuuston kanssa.

M. Chapoutier Costières de Nîmes Areca 2022
AOP Costières de Nimes, Ranska; Grenache, Syrah, Mourvedre; 14,71 €

Viini on käynyt betonitankeissa. Hapokkuutta pehmentävän malolaktisen käymisen jälkeen se on kypsynyt betonitankeissa puolen vuoden ajan.

Viinin tuoksussa on tummia marjoja, herukkaa, hapankirsikkaa ja boysenmarjaa, kaakaota, nahkaa ja yrttejä. Maku on tuoksun tavoin marjainen, pehmeä ja hedelmäinen, mutta pienellä pippurisella lisällä. Tanniineja ei ole paljoakaan, mutta hapokkuutta on jonkin verran. 

Costières de Nïmes Arecan dokabiliteetti on hyvä, samoin hinta-laatusuhde. Se on Marjutin suosikki illan viineistä ja sai seurueeltamme toisenkin äänen.



Alain Graillot Crozes-Hermitage 2021
AC Crozes-Hermitage, Ranska; Syrah; vuosikerta 2020 39,90 € Viinikellari.com

Domaine Alain Graillot on suhteellisen nuori viinitalo Rhônessa: se tuotti ensimmäiset viininsä vuonna 1985. Talolla on 21,5 hehtaaria viinitarhoja, joista 20 hehtaaria sijaitsee Crozes-Hermitagen alueella. Suurimmalla osasta tarhoja viljellään Syrah'ta. Vetovastuussa ovat olleet vuodesta 2008 alkaen Alain Graillotin pojat Maxime ja Antoine Graillot.

Viiniin käytetyt rypäleet ovat kasvaneet yli 30 vuotta vanhoissa köynnöksissä. Viini on käynyt omien hiivojensa avulla betonitankeissa ja kypsynyt 1-3 vuotta vanhoissa tammitynnyreissä.

Viini on klassinen Crozes-Hermitagen alueen viini. Sen tuoksussa on tummia marjoja, mustaherukkaa, lakritsia, mustetta, pippuria sekä seetriä ja kukkaisuutta, samoin maussa. Maku on kevyehkö ja kuiva, mausteinen, pippurinen ja yrttinen. 

Alain Graillot Crozes-Hermitage kaipaa seurakseen ruokaa. Se oli seurueestamme kahden suosikki.

Domaine Equis Crozes-Hermitage Domaine des Lises 2020
AC Crozes-Hermitage, Ranska; Syrah; noin 35 €

Domaine des Lises on Alain Graillot'n pojan Maxime Graillot'n vuonna 2004 perustama luomuviinitila, joka sijaitsee Domaine Alain Graillot'n naapurissa. Tila omistaa viisi hehtaaria tarhoja ja tuottaa myös Equis-nimellä viinejä ostetuista rypäleistä. Maxime Graillot tuottaa omalla tilallaan viinejä eri tavalla kuin Domaine Alain Graillot'lla: hän mm. poistaa rangat ennen käymistä, kun Alain Graillotilla ne ovat mukana käymisastiassa. Hän myös antaa malolaktisen käymisen tapahtua pienissä tammitynnyreissä, kun taas Alain Graillotilla se tapahtuu isoissa astioissa.

Viiniin käytetyt rypäleet ovat kasvaneet yli 40 vuotta vanhoissa köynnöksissä ja ne on kerätty käsin. Viini on käynyt omien hiivojensa avulla ja kypsynyt vanhoissa tammitynnyreissä, jotka muuten ovat peräisin maailmankuululta Domaine de la Romanée-Contin tilalta.

Viini edustaa modernia Crozes-Hermitagea. Sen tuoksussa on tummia marjoja, mustaherukkaa ja mustikkaa sekä mustetta ja nahkaa. Maku on edellistä kevyempi ja hapokkaampi, marjainen ja hedelmäinen sekä mukavan mineraalinen. Tanniinit ovat pehmeät.

Domaine Equis Crozes-Hermitage Domaine des Lises oli Jussin suosikki ja sai seurueeltamme toisenkin äänen.



Château Mont-Redon Châteauneuf-du-Pape 2020
AC Châteauneuf-du-Pape, Ranska; pääasiassa Grenache Noir, Syrah, Mourvèdre ja jossain määrin Cinsault, Counoise, Muscardin, Vaccarèse; 19,64 € / 0,375 l

Château Mont-Redonin mailla viljeltiin viiniä jo muinaisten roomalaisten aikaan. Roomalaiset kutsuivat alueella ollutta kukkulaa nimellä Montem Rotundum, "pyöreä vuori", josta muotoutui tilan nykyinen nimi. Château Mont-Redonin historia alkoi vuonna 1923, kun Henri Plantin osti silloin 2,5 hehtaarin kokoisen tilan ja alkoi istuttaa uudelleen köynnöksiä viinikirvan aiheuttamien tuhojen jälkeen. Sadan vuoden aikana talo on laajentunut ja omistaa nyt yli 100 hehtaaria viinitarhoja eri puolilla Rhônea. Talo on edelleen saman suvun omistuksessa ja sitä johtaa nyt neljäs sukupolvi.

Viinit ovat käyneet läpi malolaktisen käymisen isoissa astioissa. Sen jälkeen siitä on valittu parhaat erät, joista noin puolet on kypsynyt isoissa astioissa ja puolet tammitynnyreissä vuoden verran, minkä jälkeen taas parhaat erät valitaan sekoittamista varten. Viini pullotetaan noin 18 kuukautta sadonkorjuun jälkeen ja pullotuksen jälkeen viini lepää vielä 4-6 kuukautta pulloissa ennen myyntiin tuloaan.

Viinin pehmeässä ja marjaisessa tuoksussa on mustaherukkaa, mustikkaa ja hapankirsikkaa sekä mustetta, lakritsaa ja vaniljaa. Myös maku on pehmeä ja marjainen, lakritsainen ja vaniljainen. Viini oli juotavaa jo nyt, mutta sitä voisi hyvin säilyttää vielä muutamien vuosien ajan.

Château Mont-Redon Châteauneuf-du-Pape oli seurueestamme yhden suosikki.