Saksan viinitiedotus // Tulossa: Pinot Noir -viikko 22.–27.10.2024

Kutsu / Saksan viinitiedotus



Saksan viinitiedotus järjestää viidennen Saksan Pinot Noir -viikon 22.-27.10.2024. Tänä vuonna mukana on 19 ravintolaa ja viinibaaria eri puolilta Suomea, ja luvassa on pinot noirille sovitettuja herkkuja ja viinitastingeja.

Pinot noir on alunperin Ranskan Burgundista kotoisin oleva lajike, jota on viljelty Saksassa jo 800-luvulla. Sen saksankielinen nimi viittaa rypäleen myöhäiseen kypsymisaikaan: "spät" tarkoittaa myöhäistä, "burgunder" taas Burgundista kotoisin olevaa.

Maultaan viinit vaihtelevat kevyistä ja hapokkaista runsaan marjaisiin ja täyteläisiin. Tyypillisiä nuorten viinien aromeja ovat punaiset marjat, puolukka ja kirsikka, yrtit ja mausteet, ja viinien vanhetessa ne saavat myös maanläheisiä sävyjä. Lisäksi maussa saattaa olla kukkaisuutta ja joskus jopa savua.

Keveät ja hapokkaat, vähätanniiniset pinot noirit / spätburgunderit ovat monipuolisia ruokaviinejä ja sopivat hyvin syksyn sesonkiin riista- ja sieniruokien seuraksi. Alkon valikoimissa on tällä hetkellä kolmisenkymmentä pinot noiria, joten kannattaa tutkailla, mikä niistä sopisi omaan makuun ja kotikokkailujen kanssa.

Lue lisää rypäleestä ja aiemmista viikoista:

Marjut kävi tutustumassa neljän helsinkiläisen ravintolan ja viinibaarin tarjontaan. Viineistä on vain lyhyet luonnehdinnat, koska mukavampaa on tietenkin mennä ja maistaa ne itse.

Ravintola Oiva
Porthaninkatu 5

Kallioon vuonna 1940 avattu ravintola Oiva (vuosina 1967-2006 nimellä Bistro) on monia muutoksia sekä ylä- ja alamäkiä kokenut klassikko - jos ei muuten, niin ravintolan nimen kuullessaan päässä alkaa hyvin todennäköisesti soida Kolmatta linjaa takaisin ja sormet hamuilevat taskun pohjalta portsarille lanttia. 

Pinot Noir -viikon aikana Oivassa on tarjolla kolmen viinin tasting, jonka hinta tarkentuu myöhemmin, mutta kuulemma se on kalliolaiseen tapaan maltillisesti hinnoiteltu. Viinien seuraksi voi tilata vaikkapa tapaksia, ja ruokalistalle on tulossa oma Pinot Noir -osio valintojen helpottamiseksi.

Tastingissa ovat mukana seuraavat viinit:

  • Peter & Peter Pinot Noir (Pfalz) on kevyt ja marjainen, helposti lähestyttävä viini. Siinä on hieman yrttisiä mausteita ja mukavaa hapokkuutta kuten pinot noireissa yleensäkin.
  • Hans Baer Pinot Noir (Rheinhessen) on keskitäyteläinen, puolukkainen ja yrttinen, yhtä helppoa kulauteltavaa kuin saman valmistajan rieslingitkin.
  • Heitlinger Pinot Noir (Baden) on kolmikon erikoisin ja hurmaavin viini: aluksi rypäleet ovat käyneet kokonaisina terttuina pienissä astioissa ja lopuksi viini on kypsynyt 8-12 kuukautta vanhoissa tammitynnyreissä. Lopputuloksena on pirteä, melkeinpä pirskahteleva, kuiva, punamarjainen ja jonkin verran mausteinen viini.

Dagmar Bistro & Wine Bar
Dagmarinkatu 4

Töölöläinen Dagmar Bistro & Wine Bar viettää aivan näillä hujakoilla yksivuotispäiviään. Ravintola on myös juuri lanseerannut Viini on hauskaa -tastingit heille, jotka eivät pidä viinitastingeista.

Pinot Noir -viikolla tastingista on hieman erilainen versio: viinejä ei maistella sokkona kuten yleensä, vaan aluksi ne esitellään ja sen jälkeen viinejä saa maistella omassa rauhassa. Toki halutessaan viineistä saa myös lisätietoa henkilökunnalta ja maistelualustan kääntöpuoli kertoo vielä lisää.

Tastingissa (22 €, 3 x 6 cl) ovat mukana seuraavat tyylikkäät viinit, joiden seuraksi voi tilata listalta ruokaa - esimerkiksi mustatorvisienirisotto ja kaniragu toimivat erinomaisesti:

  • Martin Waßmer Markgräflerland Spätburgunder (Baden-Württemberg) on viineistä täyteläisin, tumman marjainen ja hapokas.
  • Sebastian Erbeldinger Pinot Noir (Rheinhessen) on karkkinen (ainakin Marjutin mielestä tuoksu oli pelkkää viinikumia ja nallekarkkia, mikä ei ole ollenkaan huono asia), mustaherukkainen ja pippurisen mausteinen, oikein mainio. Tuoksusta huolimatta maku on kuitenkin kuiva.
  • Stefan Meyer Spätburgunder Löss (Pfalz) on viineistä kevyin, punamarjainen ja yrttinen.

Pinot Noir -tasting on mahdollisesti saatavilla myös Pinot Noir -viikon jälkeen kuun loppuun saakka.

Murun viinibaari
Lönnrotinkatu 14

Murun viinibaarissa on Pinot Noir -viikon aikana kolmen tai neljän viinin omatoimitasting (15 € / kolme viiniä tai 20 € / 4 viiniä). Niiden seuraksi voi tilata listalta vaikkapa leikkeleitä, juustoja tai risottoa. Lisäksi Coravin-valikoimaan on tulossa pidempään kypsyneitä viinejä, joita on tarjolla myös Pinot Noir -viikon jälkeen, jos niitä jää.



Tastingissa ovat mukana seuraavat viinit:

  • Brogsitter Graf von Are (Ahr) on kevyt, marjainen ja hapokas sekä maukas ja mehukas.
  • Karl Haidle Spätburgunder (Württemberg) on kuiva, hapokas ja marjainen, lisäksi aromeissa on hieman mausteita ja lakritsaa.
  • Philipp Kuhn Pinot Noir "Tradition" (Pfalz) on myöskin kevyt, hapokas ja marjainen, lisäksi sen tuoksussa on mielenkiintoista mineraalisuutta. 
  • Becker Landgraf J² Gau-Odernheimer Spätburgunder (Rheinhessen) on kestosuosikki, onhan sitä tarjoiltu jo 14 vuotta Murussa bouillabaissen seurana. Viini on runsaan makuinen ja maukas, tietenkin hapokas ja marjainen, tammitynnyrikypsytys on tehty hillitysti.

Quartier Bistro & Bar
Korkeavuorenkatu 4

Quartier Bistro & Barissa vietetään Pinot Noir -viikkoja 2.11.2024 saakka. Viikot kruunaa teemaan sopiva illallinen 30.10.2024: Winemakers' Dinner: Weingut Matthias Gaul & Weingut Thörle - Pfalz meets Rheinhessenissä ovat mukana molempien viinitalojen edustajat. Kolmen ruokalajin illallinen ja kahdeksan viiniä maksaa 79 €/hlö ja saa miettimään, miksi emme ole vielä varanneet illalliselle paikkoja.

Pinot Noir -viikkojen aikana tarjolla on laseittain seuraavia viinejä, joiden seuraksi sopivat ruokalistalta vaikkapa ankka tai kantarellitortellinit:

Weingut Nik Weis - St. Urbans-Hof (Mosel)

  • Nik Weis St. Urbans-Hof Pinot Noir 2020 on marjainen, lempeän hapokas ja kohtalaisen kevyt, mutta hedelmäinen. Nik Weisin rieslingit ovat erinomaisia eikä pinot noir kalpene niiden rinnalla ollenkaan.

Weingut Matthias Gaul (Pfalz)

  • Matthias Gaul Pinot Noir 2021 on kohtalaisen täyteläinen, marjainen ja hapokas. Tammikypsytys on pyöristänyt makua hieman, mutta tammen käyttö ei tunnu liikaa.
  • Matthias Gaul Steinrassel Pinot Noir 2019 on edellistä runsaampi, hapokkaampi ja mausteisempi ja tammen käyttö tuntuu enemmän. Viini on myös käynyt läpi hapokkuutta pehmentävän malolaktisen käymisen. Kaikkiaan se oli herkullinen, tumman marjainen ja mineraalinen. Talon huippuviiniä voisi hyvin varastoida vielä useita vuosia.

Weingut Thörle (Rheinhessen)

  • Thörle Spätburgunder 2021 on kevyt, rapsakan hapokas ja marjainen, sen mausteisuus taittuu yrttiseen suuntaan.
  • Thörle Saulheimer Hölle Spätburgunder 2019 on hapokas ja marjainen, sen maku on voimakas ja tanniinejakin on jo kohtalaisen paljon. Kaikkiaan se oli kiehtovan moniulotteinen. Talon huippuviiniä voisi hyvin varastoida vielä useita vuosia.

Moss Cocktail Bar
Erottajankatu 11

Pari kuukautta sitten avattu Moss Cocktail Bar tarjoaa Pinot Noir -viikon aikana pinot noir -pohjaisen cocktailin. Palataan siihen myöhemmin!

Ravintola Zinnkeller
Meritullinkatu 25

Mainitaan myös, että mainiossa saksalaisessa ravintolassa Zinnkellerissä vietetään Pinot Noir / Spätburgunder -viikkoa. Viikko on alkanut jo 14.10. ja jatkuu 21.10.2024 saakka. Tarjolla on ravintolan itse maahantuomia viinejä ja niiden kanssa sopiva menu.