Saksan viinitiedotus // Spätburgunder-viini-ilta ravintola Villa Lillassa 26.10.2023

Kutsu / Saksan viinitiedotus



Saksan viinitiedotuksen järjestämä Saksan Pinot Noir -viikko ehti jo loppua, mutta hyviä viinejä kannattaa aina muistella! 

Saimme kutsun ravintola Villa Lillassa 26.10.2023 järjestettyyn Spätburgunder-viini-iltaan, jota isännöi Teemu Rinta-Mänty. Vaikka iltaa vietettiinkin lähes kuukausi sitten, tähän aikaan vuodesta kannattaa muistaa, että Pinot Noir eli Spätburgunder sopii syyskauden ruokien lisäksi erinomaisesti joulupöytään



Karl Haidle Spätburgunder 2021
Württemberg

Karl Haidle perusti vuonna 1949 viinitilan Remsin laaksossa sijaitsevaan Stetten-im-Remstaliin. Hän myi viinejä pulloittain omalla nimellään paikallisesta tavasta poiketen ja oli ensimmäinen, joka istutti Remsin laaksoon Kerner-rypäleitä. Karlin poika Hans puolestaan ryhtyi viljelemään punaisia rypäleitä valkoisten ohella. Viinitilaa on johtanut vuodesta 2014 lähtien Karlin pojanpoika Moritz. Hänen johdollaan viinitila on siirtynyt luonnonmukaiseen viljelyyn.

Viini on kypsynyt isoissa tammisammioissa ja vanhoissa tammitynnyreissä.

Hapokkaan ja raikkaan viinin tuoksussa on punaisia marjoja, puolukkaa, karpaloa ja vadelmaa sekä hieman savua ja pippuria. Aluksi viinin maku on jopa lähes pirskahteleva, mutta tasaantuu viinin ilmaantuessa. Karl Haidle Spätburgunder 2021 on helposti lähestyttävä, kevyt, hedelmäinen ja pirteä. Pieni pippurisuus tuo hieman potkua marjaisuuden lomaan ja tuntuu myös jälkimaussa kirpeän puolukan kanssa. 

Kloster Eberbach Assmannshäuser 2018
Rheingau

Kloster Eberbachin sisterssiläisluostarin perusti vuonna 1136 Pyhä Bernhard Clairvauxlainen. Sisterssiläismunkit saapuivat Burgundista Saksaan ja toivat samalla mukanaan kokemuksensa viinien viljelystä. Kloster Eberbach oli 1400-luvulla Saksan suurin viinitila, ja siellä on viljelty Pinot Noirin lisäksi myös Rieslingiä jo satoja vuosia. Luostarin toiminta loppui 1803 ja eri vaiheiden jälkeen vuonna 1998 tila siirtyi erillisen säätiön omistukseen. 

Kloster Eberbachilla on viinitarhoja yli 200 hehtaaria, joista Pinot Noiria viljellään 32 hehtaarilla. Luostarissa on myös kuvattu osa Ruusun nimi -elokuvasta.

Viini on kypsynyt isoissa tammitynnyreissä 12 kuukauden ajan.

Viinin marjaisuus on edellistä viiniä kypsempää, tummempaa ja makeampaa: vadelman ja karpalon lisäksi tuoksussa on myös luumua. Myös viinin maku on edellistä viiniä pehmeämpi ja marjainen, mutta edelleen hapokas. Tumma marjaisuus tuntuu voimakkaammin ja kääntyy karhunvatukan suuntaan. Jälkimaussa maistuu pippurisia mausteita.

Kloster Eberbach Assmannshäuser 2018 on toisaalta hyvää ihan sellaisenaankin, toisaalta se alkaa jo kaivata ruokaa seurakseen.



Meyer Näkel Grauwacke Ahrweiler Spätburgunder 2021
Ahr

Weingut Meyer-Näkel sijaitsee Ahrissa ja sitä pyörittävät sisarukset Meike ja Dörte Näkel. Viinitilan perustivat vuonna 1950 sisarusten isovanhemmat Paula Meyer ja Willibald Näkel. Meike ja Dörte ottivat viinitilan vetovastuun 2000-luvun alussa isältään Peteriltä. 

Nimen Grauwacke viittaa viinitarhojen maaperässä olevaan harmaaseen hiekkakiveen. Viini on käynyt luonnonhiivoilla ja se on kypsynyt 10 kuukautta vanhoissa tammitynnyrissä.

Viinin tuoksussa on tummia marjoja, kirsikkaa ja luumua, samoin maussa. Viinin maku on keskitäyteläinen, tuoksun tapaan marjainen ja hapokas ja tanniinit alkavat tuntua jo varsinkin jälkimaussa.

Meyer Näkel Grauwacke Ahrweiler Spätburgunder 2021 on jo ruokaviini. Se voisi sopia vaikkapa riistalintujen kanssa.

Shelter Winery Pinot Noir 2018
Baden; 34,99 €

Shelter Wineryn perustivat vuonna 2003 Hans-Bert Espe ja Silke Wolf, jotka tapasivat opiskellessaan viininvalmistusta Geisenheimin yliopistossa. Tilan nimi tulee Kanadan ilmavoimien rakentamasta bunkkerista, joka toimi aikaisemmin ammusvarastona ja jossa valmistettiin tilan ensimmäiset viinit. Viinitilalla on yhteensä 5 hehtaaria viinitarhoja, joista 4,6 hehtaarilla viljellään Pinot Noiria ja lopuilla Chardonnayta.

Viini on kypsynyt 16 kuukautta tammitynnyreissä, joista 5 % on uusia.

Viini on mielenkiintoinen, sillä se ei ole tyypillinen saksalainen: toisaalta se on tehty amerikkalaiseen tyyliin melko paksuksi, mutta toisaalta siinä tuntuu myös saksalaisille Spätburgundereille tyypillistä napakkaa hapokkuutta. Viinin tuoksussa on tummia marjoja, mustikkaa, karhunvatukkaa ja luumua, samoin maussa. Tanniineja on myös jonkin verran. Jälkimaussa maistuu kuningatarhilloa, karpaloa ja mausteita. Kaikkiaan viini on tyylikäs ja tasapainoinen ja ehkä illan suurin yllättäjä kansainvälisen tyylinsä takia.

Shelter Winery Pinot Noir 2018:n voisi yhdistää poron tai riistaruokien kanssa. Meille tuli mieleen myös karjalanpaisti.



Philipp Kuhn Pinot Noir Kirschgarten Großes Gewächs 2018
Pfalz

Philipp Kuhnin viinitalo sijaitsee Pfalzin alueen pohjoisosassa, missä Kuhnin suku on vaikuttanut 1700-luvulta lähtien. Philipp Kuhn Jr. on johtanut taloa vuodesta 1992 lähtien. Hän on myös yksi saksalaisen kestävän kehityksen sinetin Fair n'Greenin neljästä perustajajäsenestä. 

Talon tunnetuimmat tarhat ovat kolme Grosses Gewächs -tarhaa: Steinbuckel, Kirschgarten ja Burgweg. Niistä Kirschgarten sijaitsee Reinin rannalla ja sen maaperä on kalkkikiveä.

Viini on kypsynyt 24 kuukautta tammitynnyreissä.

Viinin tuoksussa on yrttejä, savua ja tammikypsytyksen tuomia aromeja jopa niin reippaasti, että viini ei tuoksu kovinkaan miellyttävälle, vaan ehkä kumiselle tai jollekin hankalasti määriteltävälle. Viinin maku on kuitenkin parempi kuin tuoksu: hapokas, punamarjainen ja mausteinen. Myös jälkimaussa maistuu punaherukkaa, puolukkaa ja mausteita. Viini on kuiva, tanniinit tuntuvat ja muista viineistä tuttu marjaisuus jää taka-alalle.

Jos viinin ostaisi nyt, sen voisi ehkä jemmata muutamaksi vuodeksi ja katsoa, kuinka sen tammisuus tasaantuu ajan myötä. Nyt se kaipaa seurakseen ruokaa, toisaalta myös ilmaantuminen lasissa teki sille hyvää.

Philipp Kuhn Pinot Noir Kirschgarten Großes Gewächs 2018 on mielenkiintoinen kokeilu ja sen runsas tammen käyttö jakaa mielipiteitä - toisaalta mielipiteitään on varmaankin turha käydä kertomassa viinintekijälle, sillä hän tekee, mitä haluaa.

Friedrich Becker Sankt Paul Großes Gewächs 2009
Pfalz

Friedrich Beckerin viinitila sijaitsee vain 500 metrin päässä Ranskan rajalta ja yli puolet sen tarhoista sijaitsee Alsacen puolella Ranskassa. Viinitila on ollut suvun omistuksessa jo useita sukupolvia, mutta kaupallinen viinin valmistaminen aloitettiin vasta vuonna 1973. Tilaa on johtanut vuodesta 2005 lähtien Fritz Becker Jr. Talon Pinot Noir on valittu 8 kertaa Saksan parhaimmaksi punaviiniksi.

Sankt Paul on Pfaffenbergin tarhan palsta Sankt Paulin linnan takana. Se on saanut nimensä jo 1400-luvulla läheisen Wissemburgin kaupungin sikstiiniläisluostarista. Viini on käynyt avoimissa puusammioissa ja kypsynyt 18 kuukautta ranskalaisissa tammitynnyreissä, tarkalleen ottaen Romanee-Contin barrique-tynnyreissä.

Illan viimeistä viiniä ei kovinkaan helposti enää saa lasiinsa, mutta Alkosta on saatavilla uudempaa vuosikertaa 2017 (72,49 €).

Viinin tuoksussa on hillittyä marjaisuutta ja mausteisuutta, savua ja tammikypsytyksen tuomaa paahteisuutta, samoin maussa. Lisäksi viinissä tuntuu metsänpohjaa, varpuja ja puolukkaa sekä hieman punaherukkaa. Sen tanniinit ovat miellyttävät, samoin hapokkuus, ja kokonaisuus on tasapainoinen. Friedrich Becker Sankt Paul Großes Gewächs 2009 on ikääntynyt hienosti ja osoittaa, että myös pinot noireilla on loistavaa kypsytyspotentiaalia.

Summa summarum

Viinit olivat hienoja ja keskenään erilaisia, mikä oli hyvin ilahduttavaa! Pinot Noirista eli Spätburgunderista on moneksi.



Jäimme vielä syömään, koska viiniä oli jäljellä ja Cityshopparissa oli sopivasti tarjouksena neljän ruokalajin menu kahdelle 89 €. Menulla oli

  • Sinisimpukoita, sahramia ja fenkolia, jonka Marjut sai vaihdettua hirven paahtopaistiin ja piparjuuripannacottaan
  • N'duja-risotto
  • Flank steak ja ranskalaiset Bearnaise-kastikkeella
  • Espresso crème brûlée

Emme ruoasta nauttimisen ohella tehneet sen tarkempia muistiinpanoja, mutta jos emme pahasti huijaa, niin ensimmäiset viinit sopivat paremmin alkupalojen kanssa ja jälkimmäiset viinit taas pääruoan kanssa.