Château Roquefort Grande Cuvée 2019

Näyte / Château Roquefort



Saint-Émilionin lähellä sijaitseva Château Roquefortin viinitila sai alkunsa 1976, kun Jean ja Christiane Bellanger ostivat tilan taiteilija Alain de Condélta. Vuonna 1983 istutettiin 30 hehtaaria uusia viiniköynnöksiä ja viinin valmistus alkoi 1987. Jeanin ja Christianen poika Frédéric ryhtyi johtamaan viinitilaa 1995 ja myöhemmin mukaan tuli myös hänen vaimonsa Anne.

 Maantieteellisesti AOC Bordeaux Supérieur -alue kattaa saman alueen kuin AOC Bordeaux, mutta laatuluokituksen saavat viinit valmistetaan useimmiten yhden palstan vanhojen viiniköynnösten rypäleistä, ja niitä on kypsytettävä yhdeksän kuukautta ennen myyntiintuloa. Myös palstoilla on eroa: köynnökset istutetaan Supérieur-palstoille tiheämmin kuin AOC Bordeaux -palstoille, jolloin köynnökset kasvattavat juurensa syvemmälle. Samoin satomäärät ovat noin 10 % pienemmät ja rypäleet poimitaan kypsempinä.

Viini on kypsynyt vuoden ajan Allierin alueelta olevissa tammitynnyreissä.

Château Roquefort Grande Cuvée 2019
AOC Bordeaux Supérieur contrôlée, Ranska; 85 % Merlot, 10 % Cabernet Sauvignon, 5 % Malbec; 10 € viinitilan verkkokaupassa

Tuottaja Château Roquefort

Etiketin mukaan punaista hedelmää, vadelmaa, mustaherukkaa, mausteita

Rypäleen mukaan
Merlot: luumua, hedelmäisyyttä, karhunvatukkaa, mansikkaa, pehmeyttä; joskus myös kahvia, tupakkaa ja savua, yrttejä; crémanteissa punaherukkaa ja vadelmaa
Malbec: kirsikkaa, luumua, kahvia, suklaata ja nahkaa, karhunvatukkaa, mustikkaa, orvokkia ja jopa tammea, mustapippuria
Cabernet Sauvignon: kirsikkaa, luumua, kahvia, suklaata ja nahkaa, mustaviinimarjaa, seetripuuta; viileillä alueilla myös minttua, eukalyptusta ja vihreää paprikaa

Ruokana ankankoipiconfit, cashew-sipulipaistos ja omena

Lyhyesti: mehukas ja marjainen ruokaviini



Kommentit

M: Tummanpunaisen viinin tuoksussa on tummia marjoja, mustaherukkaa ja häivähdyksiä mustaherukkahillosta, karhunvatukkaa, kirsikkaa, yrttejä ja mausteita sekä hieman savua. Viinin maku on mehukas ja marjainen, aromeissa on marjojen ja mausteiden lisäksi myös seetriä ja kaakaota. Tanniinit tuntuvat napakoina, mutta eivät liian ärhäköinä. Kokonaisuus on miellyttävä ja tasapainoinen.

Ruoan kanssa viini käy hyvin, ankan rasvaisuus toimii hyvin viinin tanniinien vastapainona ja tanniinit huomaa oikeastaan vasta sitten, kun viiniä maistelee sellaisenaan ruoan jälkeen. Tanniineja ei kuitenkaan ole liikaa, vaan viini on helppoa juotavaa varsinkin sen jälkeen, kun se on ensin ehtinyt ilmaantua muutaman tunnin ajan. 

Jos tätä viiniä saisi kympillä Suomestakin, saattaa hyvinkin olla, että sitä löytyisi kaapistamme useita pulloja, sillä sen verran mukava ja monikäyttöinen ruokaviini se on. Edullisen hinnan ansiosta sen voisi hyvin korkata ihan arki-iltana. Jemmattavaksi sitä en kuitenkaan ostaisi, vaan joisin pois seuraavien 5-10 vuoden aikana. Ankan lisäksi se voisi sopia lihapatojen tai kovien juustojen kanssa. 

Arvosanaksi Château Roquefort Grande Cuvée 2019 saa ++.

J: Syvän tummanpunaisen viinin tuoksussa on kypsää tummaa marjaa, karhunvatukkaa, mustaeherukkahilloa, luumua sekä hieman yrttejä ja mausteita. Keskitäyteläinen maku toistaa aluksi tuoksun makeita aromeja, mutta muuttuu pian hapankirsikkaiseksi, mausteiseksi ja aavistuksen paahteiseksi. Tanniinit ovat pehmeät ja hapokkuutta on kohtuullisesti. Jälkimaussa on hapankirsikkaa ja runsaasti mausteita, jopa pippuria.

Rasvaisen ankan kanssa viini sopi hyvin. Se voisi mennä myös lampaan, riistan, kovien juustojen ja jopa pihvin kanssa. Kokeilin viiniä myös roquefort-juuston kanssa, mutta homejuusto oli viinille liian voimakkaan makuista. Sellaisenaan juotavaksi viinissä oli heti avaamisen jälkeen hieman liikaa tanniineja. Ilmaantumisen myötä viinin maku pehmeni niin, että se maistui myös ilman ruokaa. Arvosanaksi Château Roquefort Grande Cuvée 2019 saa ++.