Alkon glögit 2023

Glögit maistettu Alkon mediapruuvissa

On taas (lähes) perinteisen glögikatsauksen aika!

Pikaisen  haun perusteella Alkon valikoimassa on tällä hetkellä 32 glögiä. Marjut maisteli niistä Alkon mediapruuvissa lokakuussa mukana olleet. Valikoimaan kuului sekä vanhoja tuttuja että uusia makuja - myös niitä erikoisempia - sekä tietenkin Blossan ja Loimun kausimaut.

Alkoholittomat

Blossa Ekologisk Alkoholfri Glögg
Suomi; 5,33 € / 0,75 l
sokeria 150 g/l, alkoholia 0,5 %

Runsaanpunainen, karhunvatukkainen, luumuinen, piparkakkumausteinen, hennon pomeranssinen

Blossan alkoholiton luomuglögi on tuttua perusglögisettiä: se ei ole liian makea, vaan sopivan marjainen, mausteinen, kanelinen ja neilikkainen.

Varpu Alkoholiton Mustikkaglögi
Suomi; 9,98 € / 1,5 l pussi
sokeria 130 g/l, alkoholia 0,5 %

Rubiininpunainen, runsaan mustikkainen, kardemummainen, kevyen inkiväärinen, hennon kanelinen

Varpu Alkoholiton Mustikkaglögi on nimensä mukaisesti hyvin mustikkainen, kevyt ja mehuisa sekä kardemummainen, kiva alkoholiton glögi siis. Mustikka on aina plussaa.

Kuohuva

Glöet Red Sparkling Glögg
Espanja; Garnacha, Tempranillo; 12,98 € / 0,75 l
sokeria 50 g/l, alkoholia 11 %

Makea, kaneliomenainen, kypsän kirsikkainen, appelsiininkuorinen, hennon kardemummainen

Kuohuvia glögejä oli maistettavana vain yksi, vanha tuttu Glöet Red Sparkling Glögg. Se on tuttuun tapaan omenainen ja omenalimsainen, mausteinen ja appelsiininen, toisin sanoen mukava kuohuva ei-niin-glögimäinen glögi, joka maistuu hyvin kylmänä ja lämpimänäkin.

Vaaleat

Hans Baer Organic White Glühwein
Saksa; 11,79 € / 1 l muovipullo
sokeria 80 g/l, alkoholia 10,5 %

Makea, keskihapokas, sitruunahilloinen, keltaluumuinen, kanelinen, kevyen kardemummainen, hennon inkiväärinen

Hans Baer Organic White Glühwein on kevyt ja kohtalaisen hapokas, inkiväärinen, kanelinen ja hedelmäinen, oikein kiva maustettu viini siis. Mukavaa, että raskaista ja tunkkaisista tapauksista on päästy eroon! Veikkaisin, että varsinkin saksalaisten valkoviinien ystävät arvostaisivat tätä.

Valkia Talviomena Glögi
Suomi; 9,99 € / 0,75 l
sokeria 150 g/l, alkoholia 8 %

Makea, keskihapokas, uuniomenainen, päärynäinen, kypsän sitruksinen, kanelinen

Valkia Talviomena Glögi on miedon joulumausteinen, makea ja omenainen, ehkä hieman liiankin makea - paitsi tietysti jos pitää esimerkiksi uuniomenoista, makeus on juuri passeli. Sokeria siinä on kuitenkin 10 g/l vähemmän kuin seuraavassa glögissä.

Nordfors Luomu Valkoviiniglögi
Suomi; Macabeo; 9,90 € / 0,75 l muovipullo
sokeria 160 g/l, alkoholia 10 %

Vaaleankeltainen, sitruksinen, kaneliomenainen, piparkakkumausteinen, hennon inkiväärinen

Nordfors Luomu Valkoviiniglögi on omenainen, inkiväärinen ja kanelinen sekä makea, mutta ei kuitenkaan liian makea, ja sen maku tuo mieleen omenapiirakan. Viinillisyyskään ei ole kadonnut mausteiden alle.

Roseet

Talvikki Rosé Glögi
Suomi; Bobal; 9,98 € / 0,75 €/l
sokeria 120 g/l, alkoholia 10 %

Makea, keskihapokas, kirsikkainen, vadelmainen, neilikkainen, kardemummainen, kevyen kanelinen

Talvikki Rosé Glögi on makeahko, lempeän vadelmainen ja omenainen, kohtalaisen hapokas ja kevyen joulumausteinen. Se on mukavaa vaihtelua perinteisille punaviiniglögeille.

Festive Glögi
Suomi; 80 % Airen, 20 % Macabeo; 10,98 € / 0,75 l
sokeria 150 g/l, alkoholia 8 %

Vaaleanpunainen, metsämansikkainen, vadelmainen, hattaramainen, vaahtokarkkinen, hennon joulumausteinen

Festive Glögi pääsee saman tien "mitä ihmettä nyt taas" -osastolle. Hempeän vaaleanpunainen, hattaran ja vaahtokarkin värinen glögi maistuu myös hattaralle, vaahtokarkkiselle ja mansikalle, toisin sanoen väristä voi heti päätellä, millainen maku on. Joulumausteet tuntuvat hennosti. Tässä on joulun hömppäglögi! Tip tap!

Perinteiset

Jouluaamu Luomu Punaviiniglögi
Suomi; 80 % Monastrell 20 % Syrah; 8,98 € / 0,75 l muovipullo
sokeria 60 g/l, alkoholia 8 %

Punainen, vadelmainen, kypsän karpaloinen, piparkakkumausteinen

Jouluaamu Luomu Punaviiniglögissä sokeria on vain 60 g/l eli huomattavasti vähemmän kuin muissa. Se maistuukin heti paljon kuivemmalta. Muuten glögi on melko kevyt ja mehumainen, toki myös marjainen ja glögimausteinen. Varsinkin kaneli tuntuu hyvin ja mausteisuus jää tuntumaan myös jälkimaussa. Jos haluat vältellä kaikkein sokerisimpia glögejä ja kokeilla niitä kevyempää versiota, testaa tämä.

Alpenglitzern Glühwein Organic
Saksa; 11,78 € / 1 l
sokeria 95 g/l, alkoholia 10 %

Makea, sekahedelmäinen, vadelmainen, kanelinen, neilikkainen, mausteinen, kevyen pippurinen

Punainen Glühwein on marjaisen makea ja kevyen mausteinen, myöskin miellyttävän kepeä eikä ollenkaan tunkkainen niin kuin jotkut Glühweinit voivat olla. Vaikka Glühweineja oli tarjolla vain kaksi, ne molemmat olivat varsin mukavia eli hyvin onnistuneita poimintoja tämän vuoden glögikattaukseen.

Blossa Ekologisk Vinglögg
Suomi; 9,98 € / 0,75 l tai 19,99 € / 1,5 l hanapakkaus
sokeria 160 g/l, alkoholia 10 %

Tummanpunainen, luumuinen, mustaherukkainen, pomeranssinen, kardemummainen, neilikkainen, kanelinen, hennon inkiväärinen

Blossan luomuglögiä saa sekä pulloissa että hanapakkauksessa. Se on tuttua ja turvallista luottokamaa: makeahko, tumman marjainen ja mausteinen. Tarvitseeko sitä esitellä sen enempää?

Perinteinen Punaviiniglögi Luomu
Suomi; 9,49 € / 0,75 l
sokeria 120 g/l, alkoholia 11 %

Runsaanpunainen, kirsikkainen, karpaloinen, mustikkainen, runsaan kanelinen, neilikkainen

Perinteinen Punaviiniglögi Luomu on mehukkaan marjainen ja miedon mausteinen, ennemminkin raikas kuin raskaan glögimausteinen. Se voisikin olla kevyemmän makuisten glögien ystävän valinta - alkoholiakin siinä on hieman vähemmän kuin parissa seuraavassa glögissä.

Tähtiglögi Luomu
Suomi; 9,98 € / 0,75 l
sokeria 150 g/l, alkoholia 15 %

Runsaanpunainen, kirsikkahilloinen, suklainen, hennon appelsiininen, glögimausteinen

Tähtiglögi Luomu on makeahko ja marjainen, glögimausteet maistuvat hyvin ja tuntuvat varsinkin jälkimaussa. Pieni appelsiinisuus tuo makuun omaa vivahdettaan, mutta ei kuitenkaan liikaa, joten glögi välttää maustettujen glögien osion ja pääsee perinteisten glögien seuraan.

Pukki Glögi Luomu
Suomi; 10,59 € / 0,75 €/l
sokeria 140 g/l, alkoholia 15 %

Tummanpunainen, kirsikkainen, punamarjainen, joulumausteinen, kardemummainen

Pukki Glögi Luomu on perinteinen, kirsikkainen ja kardemummainen glögi. Se on ihan ok ja kelpo glögi.

Kausimaut

Loimu 2023
Suomi; 15,48 € / 0,75 l
sokeria 150 g/l, alkoholia 15 %

Tummanpunainen, luumuinen, mustaherukkainen, taatelinen, hennon joulumausteinen, kevyen minttuinen

Lignell & Piispasen Loimu 2023 -vuosikertaglögi nojaa tänä vuonna vahvasti perinteisiin makuihin, luumuun ja mustaherukkaan, joita täydentävät taateli ja perinteiset joulumausteet neilikka, kaneli ja kardemumma. Glögi on runsaan marjainen, makea ja mausteinen, hyvinkin perinteisen oloinen ja siksi niin tuttu ja lohduttava. Kahdesta kausimausta se on suosikkini.

Loimu 2023 on myös Kotilieden glögitestin (10/2023) voittaja.

Blossa 23
Suomi; 15,98 € / 0,75 l
sokeria 140 g/l, alkoholia 15 %

Oranssi, appelsiininkuorinen, vadelmainen, hennon humala-arominen, kevyen mausteinen

Myös Blossa 23 on saanut inspiraationsa perinteistä, mutta hieman toisenlaisista perinteistä: se on palannut 20. juhlavuotensa kunniaksi juurilleen Tukholman vanhaan kaupunkiin (Gamla Stan), missä ensimmäinen Blossa-glögi pullotettiin  yli sata vuotta sitten. 

Valkoviinipohjaisen glögin maussa on vadelmaa ja humalaa sekä perinteisiä glögimausteita, varsinkin neilikkaa. Yhdistelmä on ihan ok, mutta hieman pliisu. Se vaatinee lisämaistelua - ja pullo on tietenkin hieno myös tänä vuonna! Sen pitäisi loistaa pimeässä, mutta en päässyt vielä testaamaan sitä käytännössä.

Maustetut ja vielä enemmän maustetut

G Glögi Suklaa & Appelsiini
Ruotsi; 13,98 € / 0,75 l
sokeria 190 g/l, alkoholia 15 %

Tummanpunainen, suklainen, appelsiininen, hennon kardemummainen

En lämpene laisinkaan suklaan ja appelsiinin yhdistelmälle, joten ei tästä sen enempää. Jos taas olet eri mieltä, kannattanee kokeilla tätä glögiä ainakin kerran.

Rocky Porkkanakakku Glögg
Suomi; 70 % Tempranillo, 30 % Monastrell; 10,49 € / 0,75 l
sokeria 170 g/l, alkoholia 8,0 %

Tummanpunainen, porkkanakakkumainen, glögimausteinen, pähkinäinen, vaniljainen, kanelinen, hennon mantelinen

Rocky-glögien mielenkiintoiset ja yllättävät makuyhdistelmät jatkuvat, kun edellisvuosien Rocky Road-, Rocky Mocca- ja Rocky Choco & Nuts -glögit saavat jatkokseen porkkanakakkuglögin. Se ei kuitenkaan ole aivan niin jännittävä kuin miltä se kuulostaa, vaan pähkinäinen, mantelinen ja mausteinen - toki siis tuttuun tapaan myös hämmentävä, mutta makuyhdistelmänä onnistuneempi kuin esimerkiksi toissavuotinen suklaan, pähkinän ja glögin kombo Choco & Nuts. Tuskin maltan odottaa ensi vuotta...

Vahvat klassikot

Manteliglögi
Suomi; 8,48 € / 0,5 l
sokeria 160 g/l, alkoholia 15 %

Tummanpunainen, karvasmantelinen, tumman kirsikkainen, brandymäinen, hennon mokkainen

Manteliglögi on tehnyt paluun noin vuosikymmenen tauon jälkeen! Makea ja tummanpunainen glögi on maustettu aidolla brandylla, joka maistuukin maussa karvasmantelin ja kirsikan lisäksi. Siksi glögi myös päätyi listassa tämän otsikon alle eikä perinteisten glögien seuraan - alkoholia siinä on kuitenkin samat 15 % kuin monessa perinteisessäkin glögissä eli vähemmän kuin kahdessa seuraavassa glögissä. Muita mausteita ovat kaneli ja neilikka. "Glögi on mantelinmakuinen aina, kun olet vierelläni," talouden kymenlaaksolainen saattaisi todeta.

Juhla Glögi
Suomi; 13,78 € / 0,75 l
sokeria 130 g/l, alkoholia 20 %

Punaruskea, kypsän aprikoosinen, brandymäinen, kuivahedelmäinen, glögimausteinen, hennon arrakkinen, lämmin

Brandylla maustettu Juhla Glögi on ollut Alkon valikoimissa jo vuodesta 2000. Perinteiset glögimausteet, mm. neilikka ja kardemumma, eivät peitä brandyn makua tai alkoholisuutta, vaan glögissä tuntuu pientä arrakkisuutta ja jälkimaun alkoholisuus saa ähkäisemään hieman. Muuten glögi on kuivahedelmäinen ja aprikoosinen. Juhla Glögi on heille, jotka haluavat tuhtia jallumaista glögiä.

Hehkuviini
Suomi; 13,48 € / 0,75 l
sokeria 150 g/l, alkoholia 22 %

Punainen, mustaherukkainen, kirsikkahilloinen, piparkakkuinen, neilikkainen, kanelinen

Hehkuviiniin voi luottaa joka vuosi sekä hyvässä että pahassa. Jouluinen Glühwein-henkinen klassikko on valmistettu väkevöidystä viinistä ja marjamehuista ja se ollut myynnissä jo vuodesta 1933 - toisin sanoen jo 90 vuoden ajan! Jos olet perinteiden ystävä ja/tai haluat vahvaa ja alkoholista glögiä, Hehkuviini on valintasi.

***
Katso myös glögit 2018, 2020 ja 2021 sekä Blossa 2022 vs Loimu 2022.