Blossa 2022 vs. Loimu 2022

Tämän vuoden suuri - tai ainakin jo lähes perinteinen - glögikatsaus typistyi hieman yllättäen hyvistä suunnitelmista huolimatta, koska ruotsalaisvahvistuksemme Gunnar sairastui juuri sen päivän aamuna, kun glögit olisivat olleet Alkon mediapruuvissa. Siispä glögien maistelun sijaan vietimme aamun eläinlääkärillä. (Kissa on kunnossa, kiitos kysymästä, mitään vakavaa ei todettu!)

Koska joulua ennen pitää kuitenkin kirjoittaa glögeistä edes jotain, ostimme vertailuun tämän vuoden vuosikertaglögit Blossa 2022:n ja Lignell & Piispasen Loimu 2022:n.

Gunnar vasemmalla, oikealla Zico

Blossa 2022
Suomi; 14,98 €
sokeria 130 g/l, alkoholia 15 %

Ruotsista Suomeen rantautunut Blossa 2022 on saanut inspiraationsa New Orleansista, varsinkin kaupungin ranskalaisesta korttelista, jazzista ja Hurricane-cocktailista. Valkoviinipohjaisen glögin mausteina on käytetty rommia, passionhedelmää, limettiä, mansikoita, mustikoita ja chiliä.

Hurricane on makea cocktail, jossa käytetään rommia, limeä ja passionhedelmäsiirappia tai fassionolaa (eri hedelmistä, marjoista ja sokereista valmistettua punaista siirappia). Samanniminen drinkki tunnettiin jo 1930-luvun lopulla, mutta se oli lähinnä rommin ja sitruunamehun/limonadin sekoitus. 1940-luvulla syntyneen passionhedelmäsiirapilla maustetun ja myrskylyhdyn muotoisesta lasista (eli hurricane-lasista) tarjoillun cocktailin kehittäjänä pidetään neworleansilaista baarinpitäjää Pat O'Brienia.

Glögin väri on kaunis, hieman omenamehumainen oranssi. Sen tuoksussa on glögimausteita, trooppisia hedelmiä ja appelsiininkuorta, maussa taas marjoja, mansikkaa ja mustikkaa. Rommia emme varsinaisesti huomaa, mutta mansikka, mustikka ja passionhedelmä ovat tasapainossa niin, että mikään niistä ei dominoi. Chili taas sekoittuu sujuvasti glögimausteisiin ja tuntuu lähinnä jälkipoltteena muuten mausteisessa jälkimaussa. Yleisvaikutelma on kevyt ja raikas: toisaalta Blossa 2022 on riittävän glögimäinen, toisaalta taas piristävän erilainen glögi.

Blossa 2022 maistuu hyvin sellaisenaan huoneenlämpöisenä ja sopii mausteisen piimäkakun seuraksi, mutta homejuuston kanssa se ei toimi ollenkaan. Siitä voisi tehdä myös tehdä spritzerin tai vastaavan drinkin.

Loimu 2022
Suomi; 14,95 €
sokeria 160 g/l, alkoholia 15 %

Kuopiolaisen Lignell & Piispasen Loimu 2022 on punaviinipohjainen glögi, joka on tänä vuonna maustettu joulumausteiden lisäksi omenalla ja lakalla.

Tummanpunainen, lähes musta glögi luo heti aluksi portviinimäisen vaikutelman marjaisuudellaan ja makealla mausteisudellaan. Tuoksussa tuntuu (tietenkin) glögimausteita ja tummahkoja marjoja, mutta omenaa ja lakkaa siitä ei tunnista - toisaalta heti, kun niistä lukee pullon kyljestä, glögin mausta erottaa raikasta, mehevää punaista omenaa, mutta lakkaa ei niinkään. Glögi on täyteläinen ja perinteisen oloinen, mutta kuitenkin raikas eikä tahmainen tai tunkkainen niin kuin tummat, mausteiset, sokeripitoiset glögit voivat joskus olla.

Loimu 2022 maistuu hyvin sellaisenaan huoneenlämpöisenä tai lämmitettynä. Se voisi toimia juustojen kanssa, sillä homejuuston ja piparin kanssa se maistui mainiosti ja arvelimme, että se saattaisi sopia myös joulutorttujen seuraksi (emme testanneet vielä).

Summa summarum

Blossa kuulosti jälleen jännittävältä kokeilulta eikä speksien perusteella oikein osannut arvata, pitäisimmekö siitä vai emme. Blossa 20 Mynthaté ei loppujen lopuksi ollut meistä kovinkaan mieleenjäävä, kun taas viime vuoden Valenciasta inspiroitunut versio oli oikein kiva kaikessa sitruksisuudessaan. Samoin tämän vuoden Blossa toimi yllättävän hyvin.

Loimu pelaa Blossaa perinteisemmällä kentällä eikä sen maustamisessa kokeilla mitään erityisen radikaalia, joten emme odottaneet suuria yllätyksiä. Tänä vuonna taktiikka oli onnistunut, sillä tumman marjainen Loimu miellytti meitä enemmän kuin Blossa