Quinta do Valdoeiro Vinho Tinto 2017Messias Baptista perusti vuonna 1926 omaa nimeään kantavan viinitalon. Talo tuottaa viinejä ja kuohuviinejä Bairradassa, Dourossa, Dãossa, Vinho Verdessä, Beirasissa ja Vinho do Portossa. 

Bairrada DOC -alue on osa Beira Atlanticon aluetta ja sijaitsee Atlantin rannalla Porton alueen eteläpuolella. Viiniä siellä on viljelty 900-luvulta alkaen. Tänä päivänä alue tunnetaan sekä kuohuviineistään (noin 2/3 Portugalin kuohuviineistä tuotetaan siellä) että tanniinisista, runsaista punaviineistään. Viljellyin lajike on Baga, jota käytetään sekä kuohu- että punaviinien valmistukseen - niin myös nyt lasissa olevan viinin valmistukseen.

Quinta do Valdoeiron alueella kasvaneet rypäleet käytettiin viiniksi lämpötilakontrolloiduissa olosuhteissa, minkä jälkeen viini kypsyi 16 kuukautta käytetyissä tammitynnyreissä. Viini suositellaan tarjoiltavaksi noin 16-18 asteisena. Kannattaa antaa sen myös ilmaantua parin tunnin verran.Quinta do Valdoeiro Vinho Tinto 2017
DOC Barraida, Portugali; 45 % Baga, 25 % Syrah, 20 % Touriga Nacional, 10 % Cabernet Sauvignon; 13,78 €

Tuottaja Caves Messias

Etiketin mukaan intensiivinen gastronominen viini, joka tuo esiin alueensa parhaat puolet

Rypäleiden mukaan
Baga: tanniinisia ja hapokkaita viinejä, joissa on kirsikkaa, luumua, kahvia, tupakkaa, savua, yrttejä ja oliivia
Cabernet Sauvignon: kirsikkaa, luumua, kahvia, suklaata ja nahkaa, mustaviinimarjaa, seetripuuta; viileillä alueilla myös minttua, eukalyptusta ja vihreää paprikaa
Syrah: tanniineja, marjoja (kirsikkaa, vadelmaa, luumua, karhunvatukkaa; kuumilla alueilla jopa hillomaista marjaisuutta), mausteita (neilikkaa, pippuria, valkopippuria), suklaata, kahvia, nahkaa, tupakkaa ja savua
Touriga Nacional: tanniineja, tummia marjoja, mustaherukkaa, vadelmaa, hedelmäisyyttä, mausteita, nahkaa, orvokkia, yrttejä, lakritsaa

Ruokana mifu-täytteiset cannellonit

Lyhyesti: mehevän marjainen ruokaviini

Kommentit

M: Aluksi pitää myöntää, että Viini & Ruoka -tapahtumasta juuri hankittujen Riedel Veloce -lasien käyttöönotto hirvitti, sen verran kevyiltä, ohuilta ja haurailta ne tuntuivat. 

Tumman, läpinäkymättömän viinin tuoksussa on tummia marjoja, luumua, hapankirsikkaa, karhunvatukkaa, kypsää mansikkaa, nahkaa, kahvia ja mausteita. Viinin maku on täyteläinen ja kuiva, mutta hedelmäinen ja toistaa tuoksusta tuttuja aromeja. Tanniinit tuntuvat karheina, mutta miellyttävinä ja yleisvaikutelma on ryhdikäs. Viinin tumma robusti täyteläisyys sopii hyvin pimenevään syysiltaan.

Ruoan kanssa viini sopi kohtalaisen hyvin ja se maistui ihan sellaisenaankin, tosin sen tuhti tumma marjaisuus ja mausteisuus olisi kaivannut voimakkaamman makuista seuraa kuin mifua ja mozzarellaa, esimerkiksi lihapataa tai parmesaania. Arvosanaksi viini saa +.

J: Viini on väriltään syvän tummanpunaista, lähes mustaa. Tuoksussa on heti avaamisen jälkeen runsaasti hapankirsikkaa ja kirpeää marjaisuutta. Viinin ilmaannuttua jonkin aikaa tuoksu muuttuu tumman marjaiseksi, siihen tulee mustaherukkaa, karhunvatukkaa ja luumua. Tuoksussa on myös nahkaa, mausteita ja hieman lakritsaa. Täyteläinen maku toistaa tuoksun aromeja. Tanniinit ovat aluksi kirpeitä, mutta pehmenevät ilmaantumisen myötä. Jälkimakua hallitsevat hapankirsikka ja mustaherukka.

Ruoan seurana viini sopi melko hyvin, se toimi erityisesti juuston ja tomaattikastikkeen kanssa. Se sopisi paremmin lihapatojen ja pihvin kanssa. Arvosanaksi annan +.