Viini & Ruoka 2022 // Riedel Veloce -tasting

Somevaikuttajan passit tarjosi MessukeskusViini & Ruoka -tapahtuma järjestettiin tänä vuonna jälleen normaaliin tapaan, jippii! Oli sitä jo odotettukin, onhan kyseessä kuitenkin suurin kuluttajille suunnattu viinitapahtuma Suomessa. Aloitetaan tapahtuman perkaaminen perjantaina olleesta, Decanterin järjestämästä Riedel Veloce -lasitastingista (79 €, sisälsi lasit ja pääsyliput).

Riedel Veloce (ital. "nopea") on tänä vuonna lanseerattu lasisarja, joka on saanut inspiraationsa vuonna 2000 julkaistusta Extreme-sarjasta. Sarjassa on kahdeksan erilaista lasia, ja toiseen uudehkoon sarjaan eli Makkaratalon mieleen tuovan Winewingsiin verrattuna muotoilu on kulmikkaampaa. Tastingin vetäjä Mark Knight kertoi sen myös olevan markkinoiden kevein konepuhallettu lasisarja. Keveys pitää paikkansa, sillä ensimmäisenä mieleen tuli, että kömpelö tastingkävijä hajottaa kovin sirot lasit saman tien... Onneksi niin ei kuitenkaan käynyt.

Tastingissa oli testissä neljä lasia: Sauvignon Blanc, Oaked Chardonnay (tammitettu Chardonnay), Pinot Noir ja Cabenet Sauvignon. Tastingin viinejä emme tiedä tarkemmin.Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc -lasi on malliltaan kapea ja tuo mieleen samppanjalasin. Se sopiikin samppanjalle, kuten myös kevyille ja raikkaille valko- ja roseeviineille. 

Viini kaatuu lasista kapeana nauhana suun etuosaan ja kielen kärjelle, missä maistetaan herkemmin makeat maut - toisin sanoen lasin tarkoituksena on tuoda esiin viinin makeita makuja ja kesyttää sillä viinin melko voimakastakin hapokkuutta.

Lasi toimii: raikas ja hapokas sauvignon blanc tuoksuu trooppisen hedelmäiselle ja yrttiselle, voimakkaimpina aromeina maistuvat karviainen ja nokkonen. Hapokkuus tuntuu toki, mutta ei viiltävän terävänä. 

Muut viinit samasta lasista:

 • tammitettu chardonnay: viini tuoksuu ja maistuu lähinnä omenalle ja kakkosneloselle
 • pinot noir: ei testattu
 • cabernet sauvignon: iso viini pienentyy pienessä lasissa, sen tuoksussa ja maussa on vain hieman herukkaa ja yrttejä

Oaked Chardonnay

Oaked Chardonnay-lasi on iso, sen malja on laaja ja suu leveähkö. 

Viini kaatuu isosta, kohtalaisen leveäsuisesta lasista melko leveänä nauhana suun ja kielen sivuille. Sen tarkoituksena on viedä tammikypsytyksen aromeja taustalle ja auttaa tuomaan esiin viinin hapokkuutta ja hedelmäisyyttä. Tammikypsytys tuo parhaimillaan viineihin vaniljaa, pähkinää, voita sekä täyteläistä ja kermaista suutuntumaa, pahimmillaan taas tuntuu siltä, että pureskelisi kakkosnelosta.

Lasi toimii: viinissä maistuu omenaa, trooppista hedelmää ja hillittyä tammea eli tässä tapauksessa hillittyä vaniljaa ja voita. Suuntuntuma on kermaisen täyteläinen ja viinin hapokkuus pääsee sopivasti esiin.

Muut viinit samasta lasista:

 • sauvignon blanc: viinin tuoksu ja hedelmäisyys katoavat isoon lasiin ja jäljelle jää vain hapokkuus
 • pinot noir: Pinot Noir -lasin kanssa melko samannäköinen Chardonnay-lasi ei kuitenkaan toimi - viinin marjaisuus ja yrttisyys maistuvat jossain määrin, mutta hapokkuus ja jopa vähäiset tanniinit tuntuvat liikaa
 • cabernet sauvignon: ei testattu

Pinot Noir / Nebbiolo

Pinot Noir -lasi on tarkoitettu kevyille, hapokkaille punaviineille ja roseesamppanjalle. Lasin malja on melko suuri, mutta sen suu on kuitenkin kapeahko, jolloin viini osuu suun/kielen etuosaan (vrt. Sauvignon Blanc -lasi).

Lasi toimii: viinissä on mansikkaista marjaisuutta ja maanläheisiäkin aromeja kuten metsänpohjaa, sen hapokkuus on miellyttävää ja yleistuntuma runsas ja hedelmäinen.

Muut viinit samasta lasista:

 • sauvignon blanc: ei testattu
 • tammitettu chardonnay: sama pätee kuin yllä eli vaikka lasi on melko saman näköinen kuin Chardonnay-lasi, se ei toimi, vaan viinissä maistuu lähinnä omenaista hapokkuutta ja sen hedelmäisyys ja kermaisuus katoavat
 • cabernet sauvignon: viinissä on vain tanniineja ja aavistus mustaherukkaa
Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon -lasin malja on iso ja sen suu on leveä, joten viini kaatuu suun keskelle (vrt. Chardonnay-lasi). Sen tarkoituksena on vähentää viinin tanniineja ja korostaa viinin hedelmäisyyttä.

Lasi toimii: viini on täyteläinen ja kypsän mustaherukkainen ja sen tanniinit tuntuvat miellyttävän hillittyinä. Toki niiden olemassaolon huomaa, mutta viini ei vaadi seurakseen lihaa tai juustoa kesyttämään tanniineja.

Muut viinit samasta lasista:

 • sauvignon blanc: viinin tuoksussa on (yllättäen) laimeasti viikunaa, muuten siitä ei saa oikeastaan mitään irti
 • tammitettu chardonnay: ei testattu
 • pinot noir: viinissä ei tuoksu tai maistu oikein mitään, vain hapokkuus jää jäljelle ja hieman yllättävästi myös tanniinit


Summa summarum

Ei varmaankaan yllätä ketään, että viinit maistuivat parhaimmalle juuri niille tarkoitetuista laseista - lasit ovat kuitenkin työkaluja, joten niihin kannattaa myös panostaa varsinkin, jos kaapissa ei vielä ole kunnon lasistoa. 

Riedelin suurin eri rypälelajikkeiden tai erilaisten viinien kanssa puljaaminen ja pitkälle erikoistuminen (esim. Vinum-sarjan laaja valikoima ja Veritas New World Pinot Noir vs. Old World Pinot Noir ) näyttää jääneen taakse, mikä yksinkertaistaa rajallisen kaappitilan omistavan tavallisen pulliaisen elämää. Jos kaapissa on jo Winewingsiä, Performancea, Veritasia tai vanhaa kunnon Vinumia, ei kannata heti saman tien ampaista vaihtamaan lasisarjaa, mutta uusia hankintoja tekevän kannattaa ehdottomasti harkita myös Velocea. 

Pysykää kanavalla, sillä lasipuljaus jatkuu!