Ravintola Basen viiniklubi täytti marraskuussa 17 vuotta! Onnittelemme! Viiniklubissa olikin juhlaan sopivasti roseekuohuviinejä, tosin puolisokkona. Iltaa isännnöi useista aiemmista sokkotastingeista tuttu Vindirektin Aki Summanen. (Puolisokkotastingissa viinit kerrotaan ennen maistamista, mutta niiden järjestystä ei.)
Viinejä kaadettaessa ehdimme tutkailla illan kattausta. Ei se aivan mahdottomalta vaikuttanut ja arvelimme molemmat erottavamme joukosta ainakin Meinklang Pet Natin, olihan se jo aiemmin tehnyt meihin vaikutuksen ja saavuttanut sen jälkeen pienimuotoisen kulttimaineen.
Viinilistaan oli listattu tueksi myös valmistusmenetelmiä: tankkikäyminen, maalaismenetelmä (pet nat), siirtomenetelmä, jatkuva menetelmä ja limonadimenetelmä. Illan aikana saimme myös lisävinkkejä viinien tunnistamista helpottamaan.
Mainitaan vielä, että edellisellä kerralla Akin isännöidessä maistelimme kestävän kehityksen viinejä. Myös näiden viinien kanssa noudatetaan samoja periaatteita, vaikka sitä ei nyt erikseen korostettukaan.
Maistelulautasella hummerikeittoa, sweet chili -ravunpyrstö ja avokado-vuohenjuustomousse persimonhillokkeen kera |
Meinklang Pet Nat
Qualitätswein Burgenland, Itävalta;
Blaufränkisch, Zweigelt, Blauburgunder, Sankt Laurent; 15,98 €
⇨ Vihjeet: samea, biodynaaminen, neljän lajikkeen sekoitus
Meinklangin tilan omistaa Michlitsin perhe ja sen tilukset sijaitsevat osittain Itävallassa, osittain Unkarissa. Tilan 2 000 hehtaarista 70 hehtaarilla viljellään viiniä.
Pet nat -viini (petillant naturel) on valmistettu maalaismenetelmällä eli se on käynyt loppuun pullossa, jolloin siihen on muodostunut kuplia. Viiniä ei myöskään ole suodatettu. jolloin se jää sameaksi.
Kuivan ja samean viinin tuoksussa ja maussa oli punaisia marjoja, melkeinpä hilloista mansikkaa ja kirpeää puolukkaa sekä hieman yrttisiä mausteita. Viini oli jossain määrin myös robusti ja maanläheinen.
⇨ Lopputulos: sameus ratkaisi ja oikea viini paljastui. Se oli Jussin varmin arvaus.
Champagne Moussé Fils L’Or d’Eugene NV
AC Champagne, Ranska; 82 %
Meunier, 18 % Pinot Noir
⇨ Vihjeet: soleramenetelmä, kuiva
Samppanjan sen sijaan tunnisti samppanjaksi heti tuoksun perusteella! Joskus tastingeissa voi olla jäyniä ja samppanjaa voi olla vaikea erottaa muista kuohuviineistä, mutta ei tällä kertaa.
Vuonna 1923 perustettu Moussé Filsin samppanjatalo sijaitsee Marnen alueella ja viljelee pääasiassa Meunieria. Talo on käyttänyt sherryistä tuttua soleramenetelmää eli jatkuvan täytön menetelmää (perpetual reserve) vuodesta 2003 alkaen.
Jatkuvan täytön menetelmässä viiniä pullotetaan aina vanhimpia viinejä sisältävistä tynnyreistä, jotka puolestaan täytetään niitä edeltävistä tynnyreistä ja niin edelleen, kunnes lopuksi nuorimmat tynnyrit täytetään uudella viinillä. Näin eri vuosikerrat sekoittuvat jatkuvasti toisiinsa. Viiniin käytetty punaviini on puolestaan kypsynyt tammitynnyreissä noin kahden vuoden ajan.
Viini tuoksui heti hurmaavan paahteiselle. Se oli kuiva (sokeria 2,5 g), mutta hedelmäinen eli se tuntui makeammalta kuin mitä sokerimäärä olisi antanut odottaa. Sen aromeissa oli kirpeitä punaisia marjoja ja pientä mineraalisuutta, kokonaisuus oli ryhdikäs ja tasapainoinen. Se oli meidän suosikkimme illan viineistä ja sai äänen vielä yhdeltä seurueemme jäseneltä.
⇨ Lopputulos: samppanja oli helppo tunnistaa paahteisuutensa ansiosta. Se oli Marjutin varmin arvaus.
Jeff Carrel Mousse-Tache Rosé NV
Languedoc-Roussillon, Ranska;
Malbec
⇨ Vihjeet: limonadimenetelmä, vähäinen puuttuminen, natuviini, nopeasti katoavat kuplat
Jeff Carrel on lentävä viinintekijä, joka ei omista viinitaloa tai -tarhoja, vaan siirtyy paikasta toiseen tekemään viiniä fiiliksen mukaan. Pääasiassa hän vaikuttaa Languedoc-Roussillonin alueella Ranskassa. Hauskanniminen viini on tehty limonadimenetelmällä, toisin sanoen sen kuplat on käytännössä tehty kuin Soda Streamilla.
Viini ei ollut niin villi kuin mitä vihjeiden perusteella olisi voinut odottaa, vaan hauska, kepeä ja marjainen, kypsän mansikkainen ja kirpeän punaherukkainen. Sen kuplat olivat suuret, mutta katosivat nopeasti. Viini olisi kivaa kesäjuotavaa, jos olisi kesä. Se oli yhden seurueemme jäsenen suosikki.
⇨ Lopputulos: katoavat kuplat olivat ratkaiseva vihje.
Corvezzo Organic Prosecco Rosé Extra Dry 2021
DOC Prosecco,
Italia; Glera, Pinot Nero; 13,49 €
⇨ Vihjeet: tankkikäyminen, makea
Corvezzon viinitila on perustettu 1960-luvulla. Se on ainoa proseccon tuottaja, jonka koko tuotanto on 100 % luomusertifioitua.
Vaalean viinin tuoksu ja maku olivat makeita (sokeria 12 g/l), kukkaisia ja hedelmäisiä. Proseccon päärynäisyys ja omenaisuus tuntuivat tunnistettavana, samoin sitruksinen hapokkuus, vaikka pinot noir toi viiniin myös punamarjaisia piirteitä. Se oli yhden seurueemme jäsenen suosikki ja tasaisen äänestyksen jälkeen koko viiniklubin illan suosikkiviini.
⇨ Lopputulos: prosecco on samppanjan tavoin useimmiten helppo tunnistaa sekä hyvässä että pahassa.
Soalheiro Espumante Bruto Rosé NV
Minho, Portugali; Alvarinho,
Pinot Noir, Touriga Nacional
⇨ Vihjeet: saignee-menetelmä, haalea väri, pullokäyminen
Soalheiron perhetila on perustettu vuonna 1974. Sen päälajike on Alvarinho. Tämä viini syntyi, kun he halusivat kokeilla Touriga Nacionalin viljelyä Monçãon ja Melgaçon alueella. Tuloksena ei saatu kovinkaan hyvää punaviiniä, mutta kokeilujen jälkeen roseeviinit yllättivät iloisesti.
Viimeinen viini oli vaalea, mutta siinä oli kuitenkin makua: se oli aavistuksen paahteinen, marjainen ja yrttinen. Viini oli hillityn tyylikäs, kevyt, raikas ja hedelmäinen, toisaalta myös hieman mineraalinen.
⇨ Lopputulos: vaalea väri ratkaisi.