Villa Lilla // Pinot Noir ympäri maailman 12.10.2022Aina yhtä kodikkaassa Villa Lillassa järjestettiin sopivasti Marjutin syntymäpäivänä 12.10.2022 viini-ilta, jonka teemana oli Pinot Noir ympäri maailman (109 €). Oli siis melko helppoa päättää, kuinka juhlisimme syntymäpäivää.

Iltaa isännöi tuttuun tapaan ravintoloitsija ja sommelier Samuil Angelov, ja neljän ruokalajin illallinen oli suunnitellut keittiömestari Perttu Paulasto.Alkumalja
Penley Estate Echo Sparkling Pinot Noir (Coonawarra, Australia; 15,90 €)

Matka maailman ympäri alkoi Etelä-Australiasta Coonawarran alueelta. Australialainen punainen kuohuviini sparkling shiraz oli meille jo entudestaan tuttua, mutta vastaavaa pinot noiria pääsimme maistamaan nyt ensimmäisen kerran. Tässä vaiheessa nopeimmat ovat varmaankin aloittaneet lausumaan "blanc de noirs...", mutta nyt emme puhu siitä, vaan ennemminkin pirskahtelevasta punaviinistä.

Penley Estate sijaitsee Coonawarrassa. Kaupallinen toiminta Penleyn nimellä alkoi 1988 ja heti seuraavana vuonna Phoenix Cabernet voitti kultaa Adelaide Wine Showssa. Varsinainen viinitila Penley Estate rakennettiin 1995.

Echo Sparkling Pinot Noir on valmistettu charmat-menetelmällä eli samalla tankkikäymismenetelmällä kuin proseccotkin. Sen tuoksussa on mustaherukkaa ja puolukkaa ja pieni lupaus marjaisesta makeudesta, mutta maku onkin kuiva ja aavistuksen (glögi)mausteinen. Viini tuo etäisesti mieleen punaisen lambruscon, mikä ei tähän aikaan vuodesta ole huono asia, sillä lambruscon tavoin se voisi sopia pikkujouluihin alkumaljaksi glögin sijaan ja muutenkin vaikkapa leikkeleiden kanssa.Herkkutattirisotto
Robert Mondavi Private Selection Pinot Noir (Kalifornia, USA; 17,98 €)
Jackson Estate Vintage Widow Pinot Noir (Marlborough, Uusi-Seelanti; 19,99 €)
Cono Sur 20 Barrels Pinot Noir (Aconcagua, Chile; 19,99 €)

Matka jatkui herkkutattirisoton kanssa Uuden-Seelannin kautta uuteen maailmaan Amerikan mantereelle. Tuhti herkkutattirisotto sopi hyvin syksyiseen iltaan. Sienien oma maku tuli hyvin esille, mutta ei peittänyt risoton muita aromeja. Risoton juustoinen ja umaminen makumaailma kaipasi viiniltä hapokkuutta raikastamaan suuta.

Robert Mondavi perusti omaa nimeään kantavan viinitilan Napa Valleyhin 1966. Constellation Brands osti viinitilan 2004, jolloin Mondavi perusti lastensa kanssa Continuum Estate -viinitilan. 

Robert Mondavi Private Selection Pinot Noir oli kypsän marjainen, puolukkainen ja karpaloinen, ja sen aavistuksen hapokkaassa maussa tuntui hieman yrttejä ja makeita mausteita. Viinin tanniinit olivat pehmeät.
Jackson Estate sai alkunsa 1855, kun Adam Jackson osti maata Marlboroughin alueelta. Viisi sukupolvea myöhemmin vuonna 1990 Jacksonin jälkeläinen John Stichbury istutti ensimmäiset viiniköynnökset ja ensimmäiset viinit julkaistiin jo seuraavana vuonna. Bentonin suku osti Jackson Estaten vuonna 2013 ja vuonna 2016 tilalla ryhdyttiin panostamaan Pinot Noiriin.

Jackson Estate Vintage Widow Pinot Noir oli viineistä ohuin ja vaalein. Sen tuoksussa oli punaisia marjoja sekä yrttejä, savua ja metsänpohjaa, maussa puolukkaa ja hieman viikunaa. Myös sen hapokkuus tuntui hieman terävämpänä kuin muiden viinien. Se toimi Marjutin mielestä parhaiten ruoan kanssa, Jussille se maistui parhaiten sellaisenaan.

Vuonna 1993 perustettu Cono Sur panostaa viinien ympäristöystävällisyyteen. Cono Surilla on yli 300 hehtaaria omia luomutarhoja ja se on maailman ensimmäinen Carbon Neutral Delivery -sertifikaatin saanut viinitila.

Pian viini-illan jälkeen paljastui, että Cono Sur 20 Barrels Pinot Noir oli valittu Viinilehden Vuoden punaviiniksi, joten oli entistä mukavampaa, että se oli mukana kattauksessa. Näistä kolmesta viinistä sen marjaisuus oli kypsintä ja se oli muutenkin kolmikon mehevin ja täyteläisin. Viinissä maistuivat karhunvatukka ja karpalo, ja kaikkiaan se oli miellyttävää juotavaa. Jussin mielestä se oli paras valinta ruoan kanssa, Marjutille se maistui sellaisenaan parhaiten.Paahdettua sorsaa, ruusukaalia & viinirypäle-voikastiketta
Verus Vinogradi Pinot Noir (Podravje, Slovenia; 29,99 €)
Vinařství Plenér Pinot Noir (Määri, Tsekki; ei Alkossa)
Germanier Cave du Tunnel Pinot Noir Rubis (Valais, Sveitsi; 25,22 €)

Mehevä ja murea paahdettu sorsa johdatteli meidät Keski-Eurooppaan Sloveniaan, Tsekkiin ja Sveitsiin. Sorsa oli paistettu juuri sopivan kypsäksi ja lisukkeet sopivat sen seuraksi hyvin. Melko helposti lähestyttävän alkukolmikon jälkeen luvassa olikin vähemmän helposti lähestyttäviä, mutta kieltämättä kiinnostavia viinejä.

Verus Vinogradi on kolmen ystävyksen vuonna 2007 perustama viinitalo. Talolla on yhteensä 25 hehtaaria viinitarhoja Itä-Sloveniassa Štajerskan alueella. 

Verus Vinogradi Pinot Noirin tuoksussa oli rapsakkaa puolukkaa, karpaloa ja mansikkaa. Sen melko kevyt maku oli marjainen, yrttinen ja mausteinen, samoin jälkimaku oli lähinnä mausteinen. Marjutin mielestä viini toimi erityisesti ruusukaalin kanssa, toisin sanoen vaikka viini ei ollutkaan sellaisenaan lipiteltävää, oikean ruoan kanssa se voisi loistaa.Plenérin viinitalo sai alkunsa vuonna 2016, kun kaksi ystävystä ostivat noin 15 vuotta aiemmin istutettuja viinitarhoja Pálavan kukkuloilta Määristä. He haluavat viljellä viiniä luontoa kunnioittaen ja tehdä viinejä, jotka heijastavat alueen terroiria.

Jos Googlen kääntäjään voi luottaa, niin Plenér Pinot Noir on kypsynyt kahden vuoden ajan 500 litran kokoisissa ranskalaisissa tammitynnyreissä eikä sitä ole suodatettu. Viinin aromeissa oli vaniljaa, punaisia marjoja, varsinkin karpaloa ja yrttejä sekä hieman kukkaisuutta. Tammikypsytyksen huomasi kyllä ja yleisesti ottaen viinistä tuli mieleen syksyinen metsä. 

Olihan Plenér Pinot Noir mielenkiintoinen viini ja oli hauska päästä maistamaan tsekkiläistä pinot noiria, sillä niitä ei kovinkaan usein tule vastaan. Lisäksi viinitalo on vielä nuori, mutta lupaava ja toivottavasti parantaa menoaan koko ajan.

Cave du Tunnelin viinitalo sijaitsee Lounais-Sveitsissä Contheyn kunnassa Valais'n kantonissa. Se on Group Jacques Germanierin ensimmäinen viinitila ja toiminut vuodesta 1973 alkaen. Varsinkin kuohuviinien saralla talo on menestynyt: se on nyt voittanut Grand Prix du Vin Suisse -kilpailun kuohuviinisarjan neljänä peräkkäisenä vuonna.

Pinot Noir Rubisin tuoksussa oli makeaa marjaa, vadelmaa, mansikka(hillo)a ja hieman vaniljaa. Hilloinen ja täyteläinen maku toisti tuoksun aromeja, lisäksi siinä oli vähän luumua.

Meidän kummankin mielestä viini oli paras sekä ruoan kanssa että sellaisenaan. Se oli myös kolmikon helpoin ja ehkä siksi myös ainoa kaikkien viini-iltaan osallistujien yksimielisesti suosikikseen nostama viini.Villan juustot & kriikunahilloa
Cachat-Ocquidant Ladoix Les Madonnes Vieilles Vignes (Bourgogne, Ranska; ei Alkossa)
Domaine Marchand-Grillot Gevrey-Chambertin 1er Cru Petite Chapelle (Bourgogne, Ranska; 129,01 €)

Gruyere ja Metsuri-punahomejuusto veivät viimein meidät Pinot Noirin kotiseuduille Ranskan Burgundiin, tarkemmin sanottuna Côte d'Orin alueelle Pohjois-Burgundiin.

Domaine Cachat-Ocquidant on perheomisteinen viinitila, joka on jo viidennen sukupolven hallussa. Viinitarhoja on 10 hehtaaria Côte de Beaunen alueella Cortonin kukkulan juurella.

Ladoix Les Madonnes Vieilles Vignesin tuoksussa oli punaista marjaa, yrttejä, karpaloa ja nahkaa. Maku oli keskitäyteläinen ja hapokas, mutta myös vähän makeakin. Jos viini olisi Alkossa, se maksaisi huomattavasti vähemmän kuin kattauksen toinen viini, mikä yllätti hyvin iloisesti.

Jussin mielestä se sopi erinomaisesti gruyeren kanssa.Domaine Marchand-Grillotin viinitila sai alkunsa 1950, kun Marchandin ja Grillonin suvut yhdistyivät avioliiton kautta. Kumpikin suku oli viljellyt viiniä jo kuuden sukupolven ajan, ja nyt talolla on yhdeksän hehtaaria viinitarhoja Côtes de Nuitsin alueella.

Gevrey-Chambertin 1er Cru Petite Chapellen moniulotteisessa tuoksussa oli kypsää marjaa, karpaloa, yrttisyyttä, savua, mausteita, vaniljaa ja aavistus mineraalisuutta. Keskitäyteläinen maku oli samaan aikaan sekä kypsän marjainen että lempeän hapokas. Olihan se myös ihanan kallis viini, sillä yli satasen punaviinejä raatsii harvemmin ostaa - toki niitä maistelee kyllä mielellään. Samalla voisi tietenkin pohtia, ostaisiko yhden pullon tätä vaiko neljä pulloa ensimmäistä viiniä.

Jussin mielestä viini sopi paremmin juustoista Metsurin kanssa, Marjutin mielestä taas molempien juustojen kanssa.Taatelikakkua ja suolakaramellia
André Clouet Rosé Champagne Bru (Ranska; 46,89 €)

Viini-illan alussa päästiin testaamaan yhtä kuohuvaa ja illan päätti samppanja, onhan Pinot Noir on myös yksi kolmesta samppanjan valmistuksessa käytettävästä päärypälelajikkeesta. Taatelikakku oli makeaa, samoin karamellikastike, mutta sen suola tasapainotti mukavasti makeutta.

Vuonna 1741 perustettu André Clouet'n samppanjatalo on erikoistunut Pinot Noir -pohjaisiin samppanjoihin. Talo sijaitsee Bouzyn kylässä Montage de Reimsin alueella ja sitä johtaa valloittava persoona, Suomessakin useita kertoja käynyt Jean-François Clouet.

Punamarjainen ja mukavan hapokas samppanja sopi loistavasti taatelikakun kanssa. (Itse emme olisi vastaavanlaista yhdistelmää osanneet ajatella.) Myös suolakaramelli toimi hyvin - ja voikreemi taatelikakun välissä oli ihan yleisesti ottaen loistava idea!