Beaujolais Nouveau 2022

On marraskuun kolmas torstai, mikä tarkoittaa, että Beaujolais'n uuden sadon viinit (vin de primeur) ovat tulleet myyntiin. Viime vuonna Alkoon ei tullut yhtään Beaujolais Nouveau -viiniä, koska halla ja sateet tuhosivat satoa ja viinien hinta nousi liikaa, mutta tänä vuonna Alkossa on taas tuttuun tapaan kaksi viiniä.

Beaujolais Nouveau -viinit ovat siis Gamay-lajikkeesta valmistettuja uuden sadon viinejä, jotka tulevat myyntiin vain muutama viikko sadonkorjuun jälkeen. Tyypillisesti ne ovat kevyitä, marjaisia ja hedelmäisiä. 

Lue lisää esimerkiksi vuoden 2020 postauksesta.

Alkon tiedotteen mukaan vuoden 2022 sadon laatu on erinomainen:

”Kevät ja kesä oli tänä vuonna koko Ranskassa kuuma ja sademäärä jäi puoleen normaalista. Beaujolais Nouveau -sadon laatu oli erinomainen. Helleaallot tuottivat runsaan sokeripitoisia, joskin pienikokoisia rypäleitä. Näistä rypäleistä on nyt tuotettu aromaattisia, tuoreen hedelmäisiä sekä runsaan punaisia Beaujolais-viinejä.”

Albert Bichot Beaujolais-Villages Nouveau 2022
AOC Beaujolais, Ranska; Gamay; 12,99 €

Albert Bichot on tuttu aiemmilta vuosilta; sen akvarellihenkistä etikettiä olemme ihailleet aiemminkin marraskuun kolmantena torstaina.

Tumman sinertävänpunaisen viinin tuoksussa on punaisia ja tummia marjoja, karpaloa, vadelmaa, mustikkaa ja herukkaa. Banaania ei ole oikeastaan yhtään, vaan marjaisuus ja pieni mausteisuus hallitsevat ja itse asiassa viini tuoksuu jo melko vakavasti otettavalta. Viinin maku on marjainen, mutta melko runsas ja yllättävän täyteläinen ainakin Beaujolais Nouveau -asteikolla. Marjojen lisäksi maussa on tuoksun tapaan mausteita ja jopa häivähdys tanniineja, hapokkuuskin on hyvällä tasolla.

Juuston ja leikkeleiden kanssa viini sopii hyvin ja yllättää muutenkin iloisesti.

Jean Claude Debeaune Beaujolais Nouveau 2022
AOC Beaujolais, Ranska; Gamay; 12,86 €

Jean Claude Debeaune on uusi tuttavuus. Pullon perusteella viini näyttää olevan suunnattu meille moukille, jotka emme puhu ranskaa, mutta jotka ostamme silti sinnikkäästi joka vuosi busoleeta, onhan etikettiin kirjoitettu ystävällisesti "First wine of the harvest".

Sinertävänpunaisen viinin tuoksussa on kirpeitä punaisia marjoja, mansikkaa, vadelmaa ja karpaloa sekä (ei ollenkaan häiritsevää) banaania ja aavistus mausteita. Viinin maku on Beaujolais Nouveau -asteikolla melko runsas, tosin viime vuosina olemme tainneet aina sanoa niin eli taitaa olla aika kalibroida asteikko uudelleen. Tanniineja ei ole oikeastaan yhtään, vaan viini on marjainen ja hapokas, melkeinpä pirskahteleva.

Myös tämä viini sopii juuston ja leikkeleiden kanssa ja kaiken kaikkiaan se on (etiketistään huolimatta) oikein mukava tyylinsä edustaja ja kivaa hömppää marraskuisena torstai-iltana.

Summa summarum

Albert Bichot on näistä kahdesta valmiimman viinin oloinen ja sopii heille, jotka haluavat yllättyä iloisesti siitä, että Beaujolais Nouveau ei enää ole pelkkää banaanimehua. Jean Claude Debeaune taas sopii heille, jotka haluavat kepeää ja marjaista hömppäviiniä keskellä viikkoa, koska hömppäviiniä tarvitaan aina eikä se ole laisinkaan negatiivinen asia.

***
Aiemmat vuodet: 2021 - 2020 - 2019 - 2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 -.2013 - 2012 - 2011