Suomen Sommelierit ry & Handpicked Wines // Diplomático-rommitasting 17.11.2022



Suomen Sommelierit ry. järjesti kannattajajäsenilleen Diplomáticon rommien tastingin (20 €) yhdessä Handpicked Winesin kanssa. Rommeja esitteli Eva Aller. Neljä ensimmäistä rommia kuuluivat talon Tradition Range -linjaan, viimeinen Prestige Range -linjaan.

Diplomáticon juuret ovat vuodessa 1959, jolloin Seagram´s perusti maahan Licorerías Unidas S.A (LUSA) -nimisen tytäryhtiön rommien tislaamista varten. Toiminta jatkui vuosikymmeniä, kunnes sekä tislaamo että Diplomático-tuotemerkki tulivat myyntiin vuonna 2002. Ryhmä venezuelalaisia yrittäjiä osti toiminnan ja muutti yhtiön nimeksi Destilerías Unidas S. A. (DUSA). 

Diplomáticon tislaamo sijaitsee La Mielin kylässä Portuguesassa Venezuelan luoteisosassa. Se on yksi vähän alle kahdestakymmenestä tislaamosta, jotka voivat käyttää tuotteistaan alkuperäsuojattua nimitystä ”Ron de Venezuela”. Diplomáticon valmistuksessa otetaan huomioon kestävä kehitys ja luonnonsuojelu. Yli 80 % tislaamon tarvitsemasta energiasta tuotetaan itse ja kaikki nestemäinen sekä kiinteä jäte kierrätetään. Myös veden kulutusta pyritään vähentämään.

Tislaamon rommimestari eli Maestro Ronero on ollut vuodesta 1988 lähtien Tito Cordero. Logossa oleva herrasmies on puolestaan Don Juan Meléndez eli lyhyemmin Don Juancho. Hän tutki 1700-luvun lopulla rommin valmistuksen prosesseja ja niihin vaikuttavia ympäristötekijöitä.

Rommia voidaan valmistaa tislaamalla joko melassista tai sokeriruokomehusta. Melassi on sokerinvalmistuksen sivutuote ja mehu puolestaan puristetaan sokeriruo'on sisältä. Aiemmin rommiksi sai myös kutsua monenlaisia tislattuja sokeriruokojuomia, mutta vuodesta 2019 saakka EU on määritellyt rommin seuraavasti:

  • vähintään 37,5 % alkoholia
  • ei saa maustaa (ja värjäämisenkin on oltava hyvin hillittyä)
  • saa makeuttaa, mutta sokeria saa olla enintään 20 g/l

Diplomático jakaa romminsa tislaustavan mukaan kolmeen erilaiseen: "vahvaan/vahvan makuiseen" (heavy), "keskivahvaan" (semi-heavy) ja "kevyeen" (light). Pannutislauksella saadaan aikaan vahvaa rommia, jossa on paljon sokeriruo'osta tulevia aromeja. Kolonnitislauksella puolestaan saadaan joko kevyttä tai vahvaa rommia, mutta sitä käytetään yleensä kevyen rommin tuottamiseen. Kevyen rommin aromimaailma on hedelmäinen ja maku on yleensä kuiva sekä pehmeä. 

Diplomático käyttää lisäksi kanadalaista batch kettle still -laitteistoa eli käytännössä suurehkoa pannutislauslaitteistoa, jolla tehtiin alun perin viskiä. Sillä saadaan keskivahvaa rommia, jonka aromimaailma on kahden edellisen välillä.



Diplomático Mantuano (40 %)
34,90 €

Rommin nimi Mantuano on paikallinen nimitys aateliselle ja viittaa aikaisemmin mainittuun Don Juanchoon.

Rommista 40 % on pannutislattua ja 60 % kolonni- ja batch kettle -tislattua. Se on kypsynyt kahdeksan vuoden ajan amerikkalaisissa tammitynnyreissä, joista osaa on käytetty bourbonin ja osaa mallasviskin kypsyttämiseen. Lämpimän ja kostean ilmaston vuoksi yksi kypsytysvuosi Venezuelassa vastaa noin kolmea vuotta Skotlannissa. 

Kullanruskean rommin tuoksussa on vaniljaa, kuivahedelmää ja jotakin makean tammista, vaikka itse rommissa sokeria onkin vain 11 g/l. Maku jatkaa tuoksun linjoilla, lisäksi siinä maistuu myös mausteita ja luumua. Suutuntuma on siirappisen paksuhko.

Mantuano sopii drinkkeihin, kuten Negroniin, rommimuuliin tai booleihin. Sitä suositellaan myös leikkeleiden tai pähkinöiden seuraksi.

Diplomático Planas (47 %)
37,98 €

Planas on saanut nimensä Planas-laaksosta, joka sijaitsee tislaamon lähellä. 

Rommista 50 % on pannutislattua ja loput kolonni- ja batch kettle -tislattua. Se on kypsynyt kuuden vuoden ajan amerikkalaisissa tammitynnyreissä, joista osaa on käytetty bourbonin ja osaa mallasviskin kypsyttämiseen.

Planas on aktiivihiilisuodatettu, joten se on kirkas, mutta ei täysin väritön: valkoista paperia vasten katsoessa siinä huomaa juuri ja juuri hennosti rusertavia sävyjä.

Rommin tuoksu on raikas, hieman grappamainen ja siitä erottui trooppisia hedelmiä. Maussa alkoholi tuntuu jonkin verran, mutta muuten maku on makeahko, vaikka sokeria onkin vain pari grammaa per litra. Tuoksun tapaan maku on trooppisen hedelmäinen: kookosta ja ananasta.

Planasia suositellaan Daiquiriin, Piña Coladaan tai Espresso Martiniin tai cevichen tai äyriäisten kanssa. Se maistui myös tumman suklaan seurana. 

Diplomático Reserva Exclusiva (40 %)
55,90 €

Reserva Exclusiva on Diplomáticon lippulaivatuote. Nimensä se on saanut Don Juanchon keräämästä massiivisesta juomavarastosta. Rommista 80 % on pannutislattua ja loput kolonni- ja batch kettle -tislattua. Se on kypsynyt kahdentoista vuoden ajan amerikkalaisissa tammitynnyreissä, joista osaa on käytetty bourbonin ja osaa mallasviskin kypsyttämiseen.  

Kullanruskean rommin tuoksussa on appelsiininkuorta, kuivattuja hedelmiä ja mausteita sekä toffeeta ja hunajaa - jollain tavalla se myös tuo mieleen viskin. Suuntuntuma on pehmeän hedelmäinen ja siirappisen tahmeakin, alkoholi potkaisee hieman ja jälkimaussa tuntuu mausteita,

Rommissa on nykyisin sokeria 18 g/l. Joskus sitä on ollut enemmänkin, mutta EU-lainsäädännön muututtua myös sokerin määrä vähennettiin sallittuihin rajoihin.

Reserva Exclusiva oli Marjutin ykkössuosikki ja Jussin kakkossuosikki. Sitä suositellaan sellaisenaan tai jäiden kera ja se sopii myös klassisiin cocktaileihin kuten Manhattaniin ja Old Fashionediin.



Diplomático Selección de Familia (43 %)
65,89 €

Selección de Familia on valikoiman uusin rommi. Se on 90 % pannutislattu ja kypsynyt sherrytynnyrissä. Rommimestarit ovat valinneet erikseen sekoitukseen käytetyt rommit. Rommi on kypsynyt  kahdentoista vuoden ajan bourbon- ja sherrytynnyreissä.

Kullanruskean rommin tuoksussa on tammea, kuivattuja hedelmiä ja luumua sekä hunajaa ja vaniljaa. Suutuntuma on täyteläinen ja pehmeä, mutta ei yhtä siirappisen tahmea kuin Mantuanossa ja Reserva Exclusivassa, vaikka sokeria on saman verran kuin Reserva Exclusivassa. Jollain tavalla tämäkin rommi on viskimäinen.

Seleccion de Familia oli Jussin ykkössuosikki. Sitä suositellaan juotavaksi sellaisenaan tai hienostuneissa cocktaileissa tai kypsien juustojen ja lihapatojen kanssa.

Diplomático Single Vintage 2007 (43 %)
139,00 €

Vintage- eli vuosikertarommia ei tehdä joka vuosi, vaan se sekoitetaan parhaista varastorommeista, kun aika on oikea. Se on tislattu kokonaan kuparipannussa tiettynä vuotena, kypsynyt sen jälkeen kaksitoista vuotta suurimmaksi osaksi bourbon- ja single malt -tynnyreissä ja saanut vielä vuoden kestäneen loppusilauksen Oloroso-sherrytynnyreissä.

Kullanruskean rommin tuoksu on kevyempi kuin edellisten, mutta niiden tavoin siinäkin on appelsiininkuorta, punaisia marjoja, vaniljaisia mausteita ja suklaata. Rommi on oikein miellyttävää juotavaa. Se on hieman kevyemmän ja terävämmän oloinen kuin aiemmat rommit, minkä selittänee sen vähäinen sokerin määrä. Jälkimaku oli kuitenkin pitkä ja kokonaisuus tyylikäs.

Single Vintage 2007 oli Marjutin kakkossuosikki. Se maistuu parhaiten sellaisenaan ja myös tumman suklaan kanssa.



Canaïma Gin (47 %)
42,99 €

Canaïma on DUSA:n tuottama gini, jota valmistetaan Andien juurella Laran alueella La Mielissä. Jokainen valmistettu erä on kooltaan vain 500 litraa. 

Ginin maustamiseen on käytetty 19 eri kasvia ja hedelmää, joista kymmenen on Amazonin alueelta, yksi Laran alueelta ja loput kahdeksan ovat perinteisiä giniyrttejä. Lopputuloksesta 65 % on peräisin Amazonin alueelta. DUSA tekee raaka-aineiden hankinnassa yhteistyötä alkuperäisväestöä auttavan Tierra Viva -järjestön kanssa (vaikka sitä ei Suomen markkinoinnissa saakaan mainita).

Ginin raikkaasssa tuoksussa oli yrttejä, ruohoa, katajanmarjaa, mandariinia ja sitruunaa, samoin maussa. Kaikkiaan Canaïma oli oikein mainio, raikas ja rapsakka gini.

Täsmävinkkejä ginipohjaisiin drinkkeihin on Canaïman sivuilla.