Viiniposti // Plan B! -tasting 19.10.2022Viiniposti järjesti 19.10.2022 ravintola Shelterissä tastingin (25 €), jossa maisteltiin Plan B! -viinejä. Tapahtumaan oli saapunut viinitalon perustaja Terry Chellappah kertomaan viineistään. Terry oli alun perin muusikko ja hän kiinnostui viineistä ystäviensä kautta. Palattuaan Australiaan hän perusti viinien maahantuonti- ja jakeluyrityksen vaimonsa Amandan kanssa. 

Vuonna 2003 he perustivat Plan B! -viinitalon Frankland River -viinialueelle läntiseen Australiaan. Sen oli tarkoitus olla pelkkä harrastus ja pääpaino oli ravintolatoiminnassa, mutta ravintola ei menestynyt toivotulla tavalla, joten Terry ja Amanda siirtyivät suunitelma B:hen ja alkoivat panostaa viinien tekemiseen. Plan B!:n viinintekijänä on toiminut vuodesta 2016 lähtien Vanessa Carson.

Viinien kanssa tarjoiltiin savukalapannukakkua ja sitruskreemiä, arancinia ja juustokreemiä sekä tartaria romescon kera ja ranskalaista Ossay-Iraty-lampaanmaitojuustoa kirsikkahillon kera.Plan B Sauvignon Blanc 2021
Sauvignon Blanc; 13,48 €

Tämä viini on myynnissä vain Suomessa.

Vaaleankeltaisen viinin tuoksu on hapokas ja hedelmäinen. Siinä on rypäleelle tyypillisesti herukanlehteä ja karviaista sekä hieman limeä ja nokkosta. Hapokas ja raikas maku toistaa tuoksun aromeja, lisäksi siinä on valkoherukkaa ja yrttejä. Karviaisen hapokkuus tuntuu selkeästi, mutta viinin maku ei ole viiltävän terävä, vaan raikas ja hedelmäinen.

Plan B Sauvignon Blancin kanssa sopi parhaiten savukalapannukakku. Myös arancini toimi viinin kanssa (Jussin mielestä se oli paras yhdistelmä), samoin juusto ja kirsikkahillo sopivat yllättävän hyvin sen seurana. 

Plan B Off Dry Riesling 2020
Riesling; 15,98 €

Viinin hurmaavassa tuoksussa on persikkaa, kypsää sitrusta, keltaista omenaa ja hieman petroolia. Hedelmäinen maku on sekä makea että hapokas ja siinä on tuoksun aromien lisäksi persikkaa. Viini on puolimakea (sokeria 25 g/l), mikä saattaa ehkä ensin kauhistuttaa toisia ihmisiä, mutta viinin reilu hapokkuus kantaa eikä se tunnu niin makealta kuin mitä se on.

Oikeastaan makeus tekee viinistä oivallisen ruokaviinin: kaikki ruoat, jopa tartar, sopivat sen kanssa. Jussin mielestä savukalapannukakku ja sitruskreemi oli paras ruokavalinta. (Viikonloppuna testasimme vielä viiniä juusto- ja lihafonduen kanssa ja se toimi erinomaisesti.)

Plan B Riesling oli valkoviinisuosikkimme.
Plan B Modern Red 2018 
50 % Shiraz, 50 % Pinot Noir; ei saatavilla Alkosta

Viini on kypsynyt seitsemän kuukautta ranskalaisissa tammitynnyreissä, joista neljännes on uusia.

Viinin makeassa tuoksussa on mustaherukka- ja kuningatarhilloa sekä runsaasti punaisia marjoja, mustikkaa, vadelmaa ja kirsikkaa. Kevyehkö maku on tuoksun tapaan marjainen, mutta ei makea kuten mitä tuoksun perusteella voisi odottaa. Mausteisuus voimistuu jälkimaussa pippuriseksi, tanniineja on hillitysti.

Savukalapannukakku ilman kreemiä, juusto ja tartar sopivat viinin kanssa hyvin, arancini ei aivan yhtä hyvin.

Plan B Modern Red oli Jussin suosikki tastingin viineistä.

Plan B Shiraz 2019
95 % Shiraz, 5 % Tempranillo; 14,39 €

Eri palstojen viinit ovat käyneet tammitynnyreissä 14 kuukauden ajan, minkä jälkeen ne on sekoitettu.

Viinin miedossa tuoksussa on tummaa marjaa, mustaherukkaa, lakritsaa ja karpaloa. Kuivahko maku on kevyt, siinä on tuoksun aromien lisäksi pippurisia mausteita ja hieman vaniljaa. Tanniineja on jonkin verran, mutta kokonaisuus on kevyt. Viini on helppoa juotavaa ihan sellaisenaankin.

Tartar ja juusto kävivät viinin kanssa parhaiten. Jussin mielestä arancini ei sopinut viinin seuraksi, mutta Marjutin mielestä se kävi hyvin.Plan B Gran Turismo Cabernet Sauvignon Sangiovese 2018 
60 % Cabernet Sauvignon, 40 % Sangiovese; ei saatavilla Alkosta

Cabernet Sauvignon -rypäleet ovat Ferguson Valleyn viinitarhalta 220 metrin korkeudesta ja Sangiovese Carbanupista Margaret Valleysta. Viini on kypsynyt 18 kuukauden ajan uusissa ja vanhoissa ranskalaisissa tammitynnyreissä.

Tuoksussa on makeaa marjaa, mustaherukkaa, luumua, mausteita ja vähän nahkaa. Maku on hapokas, siinä on tummia marjoja, hapankirsikkaa ja mausteita. Viinin kannattaa antaa ilmaantua jonkin aikaa ennen nauttimista ja se on ehdottomasti ruokaviini.

Viini jyräsi lohen, mutta muiden ruokien kanssa se sopi melko hyvin. Plan B Gran Turismo Cabernet Sauvignon Sangiovese oli Jussin mielestä tastingin toiseksi paras viini ja Marjutin mielestä paras.