Château Puybarbe -trilogia

Pitkän aikaa hiljaiseloa viettänyt raatimme kokoontui hieman uudistuneessa kokoonpanossa maistelemaan Château Puybarben viinejä. Illan isäntä oli kokannut viinien seuraksi karjalanpiirakoita lohi- ja paahtopaistipäällysteillä sekä porsaan sisäfilettä ja uunijuureksia.

Viinitila sijaitsee noin 35 kilometrin päässä Bordeauxin kaupungista Côte des Bourgin viinialueella aluetta halkovan Gironde-joen oikealla rannalla, jossa maaperä on savista ja Merlot valtarypäle. Vasemmalla rannalla maaperä on soraisempaa ja siellä olevat viinitilat viljelevät enimmäkseen Cabernet Sauvignonia.

Ensimmäinen kirjallinen todiste Château Puybarben viinintuotannosta on vuodelta 1895, mutta viiniä lienee valmistettu siellä aikaisemminkin. Ainakin alueella on viljelty viiniä jo muinaisen Rooman ajoista asti. Vuodesta 1952 lähtien Château Puybarben omisti Orlandin suku, ja vuonna 2018 sen hankkivat omistukseensa suomalaiset Riku ja Anna Väänänen. Ostoprosessi aloitettiin jo 2015, mutta ranskalainen(kin) byrokratia vie aikansa.

Kuvakaappaus Château Puybarben sivuilta

Gaïa de Château Puybarbe 2019
67 % Merlot, 30 % Cabernet Sauvignon, 2 % Malbec, 1 % Cabernet Franc; 15,98 €

Gaïa de Château Puybarbe on talon punaviineistä kevein. Sitä on kypsytetty terässammiossa 18 kuukautta ennen pullotusta, mikä jättää viinin hedelmäiseksi ja raikkaaksi.

Rubiininpunaisen viinin tuoksussa on mustaherukkaa, yrttejä, kypsää kirsikkaa, paahteisuutta sekä hieman nahkaa ja luumua. Maussa on tuoksun aromien lisäksi hapankirsikkaa ja mausteisuutta. Maku oli sekä hapokas että tanniininen, mutta tasapainoinen. Viinin nuoren iän havaitsi selvästi ja sitä voisikin hyvin kypsyttää muutaman vuoden.

Gaïa on miellyttävä ruokaviini esimerkiksi liharuokien ja kypsien juustojen seuraksi.

Le Roc de Château Puybarbe 2019
70 % Merlot, 28 % Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec

Le Roc de Château Puybarbe on keskitäyteläinen viini. Se on kypsynyt vuoden ajan vanhoissa ranskalaisissa tammitynnyreissä ja sen jälkeen vielä vuoden verran pullossa.

Tummanpunaisen viinin tuoksussa on mustaherukkaa, vadelmaa, tummaa suklaata, luumua ja häivähdys tammea. Täyeläisessä maussa on tuoksun aromien lisäksi pippuria ja yrttistä mausteisuutta. Tanniinit tuntuvat runsaina ja kypsinä. Maku on mehevä ja voimakas, ja tämäkin viini kaipaa seurakseen ruokaa.

Le Roc sopisi tummien, mehevien liharuokien, esimerkiksi riistan ja kovien kypsien juustojen kanssa.

(Château Puybarben toinen keskitäyteläinen viini Astral ei ollut mukana illan kattauksessa.)

Château Puybarbe 2018
62 % Merlot, 34 % Cabernet Sauvignon, 4 % Malbec; 29,98 €

Talon lippulaivaviini on kypsynyt 20 kuukautta ranskalaisissa tammitynnyreissä, joista puolet on uusia ja sen jälkeen vielä kahdeksan kuukautta pullossa.

Syvän tummanpunaisen viinin tuoksussa on mustaherukkaa, karhunvatukkaa, luumua, nahkaa ja tammea. Maku toistaa tuoksun aromeja, ja lisäksi siinä on mausteisuutta, jopa vahvistui jälkimaussa pippuriksi. Tanniinit olivat tiukat. Viini on samettisen pehmeä, mehevä ja hedelmäinen, mutta napakka ja voimakas kokonaisuus, jossa tammikypsytys tuntuu tyylikkäänä.

Château Puybarbe 2018 on ehdottomasti ruokaviini. Sitä voisi varastoida vielä pitkään, mutta jos sen korkkaa jo nyt ruoan seuraksi, se kannattaa ehdottomasti avata ilmaantumaan 3-4 tuntia ennen nauttimista (samaa voimme toki suositella myös muille viineille). Ruoaksi sopisivat aiempien viinien tapaan voimakkaan makuiset liharuoat, riista tai vaikkapa mehevä entrecôte-pihvi, ja kovat juustot.