Tulossa: Grand Champagne Helsinki 11.-13.5.2023 (ja tunnelmia vuodelta 2022)



Järjestyksessä jo seitsemäs Grand Champagne Helsinki järjestetään 11.-13.5.2023. Olemme käyneet tapahtumassa joka kerta ja suuntaamme sinne tietenkin tänäkin vuonna. 

Kuvituksena on tunnelmia viime vuoden tapahtumasta, koska emme saaneet aikaiseksi sen parempaa raporttia tähän mennessä - mutta parempi myöhään kun ei milloinkaan!



Missä?

GCH järjestetään tuttuun tapaan Vanhalla ylioppilastalolla Helsingin ytimessä. Vaikka tilan käyttö on jo optimoitu viimeiseen neliösenttimetriin saakka ja joskus se tuntuu hyvinkin ahtaalta, talon tunnelma on omaa laatuaan (ja kieltämättä joskus hyvinkin lämmin).

Viime vuoden varmoja tapauksia: Bollinger B13 2013 (Viinimaan pöydällä), Charles Heidsieck Blanc des Millénaires 2006 (Winestaten pöydällä) ja Gratiot-Pillière Blanc de Blancs 2012 (Wineworld Finlandin pöydällä)


En tunne samppanjoita, uskallanko lähteä?

Kyllä vain! Viikonlopun aikana on mahdollisuus tutustua lähes 70 samppanjataloon ja noin 300 samppanjaan. Tarjolla on kaikkea vakiosamppanjoista harvinaisuuksiin samoin kuin sekä isojen talojen että pientuottajien samppanjoita.

Viime vuoden pientuottajatärppejä: Domaine Nowack ja Pascal Doquet (Vindirekt) sekä Rémi Leroy ja Huré Frères (Viinitie)

Etukäteen ei tarvitse tietää mitään, paikan päälle voi mennä vain maistelemaan fiilispohjalta. Kyselemällä ja juttelemalla pääsee pitkälle! Vaikka et osaisi luetella samppanjan kolmea suosituinta rypälelajiketta tai seitsemää sallittua lajiketta tai keskustella samppanjan valmistusmenetelmästä, se ei haittaa laisinkaan. 

Nämä Salmonin samppanjat (Nordalco) on valmistettu 100 % Meunierista. Meunier on yksi kolmesta suosituimmasta lajikkeesta, mutta jäänyt Chardonnayn ja Pinot Noirin varjoon


Käsiohjelma julkaistaan ennen tapahtumaa, joten halutessaan siihen voi tutustua kaikessa rauhassa, etsiä mahdollisia suosikkeja ja miettiä sopivaa strategiaa. Oikeastaan etukäteissuunnittelu kannattaa, sillä paikan päällä pää menee helposti pyörälle kaikkien vaihtoehtojen edessä (ainakin meillä).

Jospa tällä kerralla viimein saisi muistiin, mikä pullokoko Palmerin samppanjaa on kyseessä - metusalem eli 6 litraa ehkä? Vastaavan yksilön voinee taas aiempien vuosien tapaan bongata BBWinesin pöydän vierestä.


Mutta eikö samppanja ole kallista?

Onhan se, mutta tapahtumassa pärjää myös pienellä budjetilla. Pääsylipun (25 €) hintaan sisältyy hyvä perussamppanjalasi, Lehmann Glass Opale (kuvassa yllä). Maistelu- ja ruokalipukkeet maksavat 3 €/kpl ja edullisimmat samppanjat pääsee maistelemaan jo yhdellä lipukkeella (annos 4 cl).

G.H. Martelin hyvän hinta-laatusuhteen samppanjoita tuo maahan Redbev


Olen jo maistellut perussamppanjat läpi moneen kertaan, mitäs sitten?

Koko tapahtuman ajan eri osastoilla avataan käsiohjelman aikataulun mukaan Rare & Fine -pulloja. Silloin kannattaa olla nopea, jotta ei jää ilman harvinaisia herkkuja, sillä halutuimmat niistä menevät lähes silmänräpäyksessä!

Esimerkiksi nämä Dompat hupenivat nopsaan, onneksi sopu sijaa antaa ja kaikki kiinnostuneet saivat ainakin tilkan. Domppaa voi bongata Interbrandsin pöydältä siitä Möykän vierestä. (Lempinimien droppailu antaa asiantuntevan kuvan, eikös niin?)


Lisäksi yläkerran parvelle on saapunut Suomeen vielä rantautumattomia samppanjataloja (järjestetty yhteistyössä Business Francen kanssa).

Tietenkin tapahtumassa on myös uutuuksia, uusia tuotteita ja tuottajia sekä uusia vuosikertoja.

Nicolas Feuillatten luomusamppanjaan (oikealla) pääsi tutustumaan ensimmäisen kerran viime vuonna. Nicolas Feuillattet ja Palmes d'Orit ovat tuttuun tapaan Norex Selected Brandsin pöydällä.



Entä jos haluaisin tietää samppanjasta enemmän?

Paikalla on runsaasti kellarimestareita ja muita asiantuntijoita, joiden kanssa voi mahdollisuuksien mukaan ruotia yksityiskohtia.

Pommeryn kellarimestari on yksi tähtivieraista, samppanjat taas ovat Social Winesin pöydällä. Kuvassa myös J.L Vergnonin samppanjaa ihan kannatuksen vuoksi, koska se oli hyvää - paikkana Brukettin pöytä.


Tapahtuman aikana järjestetään myös 44 masterclassia, joita vetävät mm. yhdeksän tähtivierasta

ja kotimaiset tähdet

  • Master of Winet Essi Avellan ja Heidi Mäkinen
  • viiniasiantuntijat Samuil Angelov, Aleksi Mehtonen, Jukka Sinivirta
  • kokkaavat Grand Champagne Challenge -voittajat Toni Aikasalo ja Deniz Löktas.

Masterclassissa voi vain istua rauhassa ja omaksua samppanjatietoutta tai keskustella, mutta joka tapauksessa sille varattu vajaa tunti tuntuu aina loppuvan kesken. Tänä vuonna ohjelmassa on taas sekä aloittelijoille että hifistelijöille sopivia masterclasseja, eri samppanjatalojen ja -tyylien esittelyä, vuosikertojen vertailua, samppanjan ja ruoan yhdistämistä...



Perinteisesti olemme käyneet ainakin Essi Avellanin masterclassissa, mutta tänä vuonna se jää aikatauluongelmien takia valitettavasti väliin. Viime vuonna haastoimme itsemme, sillä masterclassin aiheena olivat loistavan vuoden 2012 samppanjat (puoli)sokkona: Blind tasting of the Glorious 2012 Vintage. 

Vuosi 2012 oli säänsä puolesta haastava: kasvukauden alku oli sateinen, mutta olosuhteet paranivat vähitellen, kunnes elokuussa yllätti helleaalto. Syyskuussa korjatut rypäleet olivat harvinaisesti sekä hapokkaita että sokeripitoisia, joten vuosikerrasta tuli kuitenkin erinomainen.

Samppanjat olivat 

  • Charles Heidsieck Vintage 2012
    • raikas, hedelmäinen, hieman paahteinen, omenainen, miellyttävä
  • Louis Roederer Starck Brut Nature 2012
    • kuivin, dosage 0 g/l; paahteinen, tummia marjoja - Jussin suosikki
  • Taittinger Vintage 2012 (magnum)
    • raikas, hapokas, kirpeää sitruunaa, omenaa, paahteisuutta
  • Piper-Heidsieck Vintage 2012
    • Pinot Noir, punaisia marjoja; raikas, runsas, kehittynyt, tasapainoinen
  • Maison Mumm Le Millésimé 2012
    • hedelmäinen, kevyt, hieman pliisukin
  • Perrier-Jouët Belle Epoque 2012
    • prestige cuvee, ehkä tiukempi kuin muut; tyylikäs, rauhallinen, lempeä, omenainen- Marjutin suosikki

Jussi tunnisti vihjeiden perusteella samppanjoista neljä, vain Charles Heidsieck Vintage 2012 ja Perrier-Jouët Belle Epoque menivät sekaisin, Marjut taas arvasi oikein kolme samppanjaa. Onneksi kukaan ei tarkistanut tuloksia! 



Vinkki: masterclasseissa käytetään Lehmann Glass Grand Champagne -lasia, joka on aivan loistava samppanjalasi - ja joita on saanut ostettua tapahtumasta tarjoushintaan! Me olemme onnistuneet pitämään ensimmäisestä GCH:sta ostetut lasit ehjinä tähän päivään saakka, mikä on kyllä hatunnoston arvoinen suoritus tässä huushollissa.

Finnjävelin tartar


Saako ruokaa?

Kyllä! Paikalla ovat ravintolat Emo, Pastis, Muru ja Nokka.

Lisäksi torstaina järjestetään Grand Champagne Dinner, jonka suunnittelusta vastaa Olo Collectionin huippukokki Pekka Terävä.

Näihin kuviin, näihin tunnelmiin! Nähdään toukokuussa!


Katso myös