Torre Mora Scalunera Rosso 2015



Pari vuotta sitten Briccossa järjestettiin sisilialaisen Torre Moran viinien tasting, jossa pääsimme tutustumaan neljään talon viiniin. Myöhemmin huomasimme, että olimme hankkineet tastingissa ollutta Torre Mora Scalunera Rossoa jo vuotta aiemmin risteilyltä. Nyt korkkasimme sen ruoan seuraksi.

Torre Moran Scalunera-sarjan nimi tulee viinien kotimaisemista (paikallisessa murteessa scalunera = isot portaat): viiniköynnökset kasvavat korkealla Etnan rinteillä, missä lämpötila ei ole enää kovinkaan korkea. Tyypillisesti ne ovatkin ennemmin hapokkaita viileän ilmaston viinejä kuin makeita lämpimän ilmaston viinejä.

Viini on kypsynyt 24 kuukautta ranskalaisissa tammitynnyreissä ja neljä kuukautta pulloissa ennen myyntiintuloaan. 

Torre Mora Scalunera Rosso 2015
Etna DOC, Italia; 97 % Nerello Mascalese, 3 % Nerello Cappuccio; 19,90 € Silja Linella vuonna 2019, Alkossa vuosikerta 2018 23,49 € 

Tuottaja Torre Mora

Etiketin mukaan viinissä on Etnan maaperän voimaa

Rypäleiden mukaan
Nerello Mascalese: jossain määrin jopa tiukkoja, mutta kevyitä, hedelmäisiä ja yrttisiä viinejä, joissa on myös mineraalisuutta ja maanläheisiä aromeja. Viinien aromeissa on punaisia marjoja, mausteisuutta ja kukkaisuutta. Sanotaan, että siitä valmistetut viinit muistuttavat baroloja ja Burgundin pinot noireja.
Nerello Cappuccio: Nerello Mascalesen serkku, josta saadaan pehmeitä ja kirsikkaisia viinejä. 

Ruokana kanalla täytetyt tortillat

Lyhyesti: napakka ja hedelmäinen ruokaviini



Kommentit

M: Rusertavanpunaisen, lähes läpinäkyvän viinin tuoksussa on mausteita, nahkaa sekä kirpeitä punaisia marjoja, karpaloa ja kirsikkaa ja hieman paahteisuutta, samoin maussa. Mausteisuus vaihtuu makeasta jopa hieman pippuriseksi ja tanniinit ovat pehmeät, mutta pirteät. Yleisvaikutelma on kevyehkö ja hapokas, toisaalta viinissä on kuitenkin runsautta ja ryhtiä ilmeisesti (ainakin osittain) tammikypsytyksen ansiosta. Lähes kahdeksan vuoden ikää ei huomaa; aluksi viini tuntuu menettäneen hedelmäisyyttään, mutta se palaa ilmaantumisen myötä.

Ruoan kanssa viini toimi kohtalaisen hyvin niin kauan, kun chiliä käytti kohtuudella ja antoi tortillojen pelata guacamolen, tomaattisalsan, juuston ja creme fraichen voimin, sillä liika chili jyräsi viinin alleen. Muuten viini maistui hyvin ihan sellaisenaankin tai se voisi sopia vähemmän mausteisten kanaruokien ja salaattien seuraksi. Arvosanaksi se saa 0.

J: Viini on väriltään tiilenpunaista ja lähes läpinäkyvää. Tuoksussa on nahkaa, kypsää punaista marjaa, viikunaa ja hieman paahteisuutta sekä tammea. Maku on mausteinen ja hapankirsikkainen, tanniinit ovat pehmeät. Maussa on tanniinien lisäksi jonkin verrran hapokkuutta. Jälkimaku on vahvan mausteinen, jopa pippurinen.

Ruoan kanssa viini ei ollut ihan täydellinen valinta. Se ei sopinut chilin kanssa, mutta kävi ruoan seuraksi ihan hyvin. Voisi toimia porsaan, pizzan tai pastan kanssa. +