Fernand Engel Pinot Gris Terres Rouges Organic 2019

4. helmikuuta vietetään kansainvälistä uunifetapastapäivää, joten päivän ruoka oli helppo keksiä. Viiniksi valikoitui Fernand Engelin Pinot Gris.

Viinitila Domaine Fernand Engel sijaitsee Alsacessa Rorschwihrin kylässä. Tila sai alkunsa vuonna 1949, kun Fernard ja Elisa Engel muuttivat esivanhempiensa pienelle maatilalle. Kaupalliseen tuotantoon viinitila ryhtyi 1950-luvulla. Vuoden 1956 halla tuhosi suuren osan Alsacen viinisadosta ja viinin hinta nousi reippaasti. Ferdinandilla oli varastossa tynnyrillinen viiniä ja sen myynnistä saaduilla tuloilla Engelin perhe hankki oman viinipalstan. Nykyisin Engelillä on kaikkiaan 63 hehtaaria viljelysmaata, jossa on 160 viinitarhaa.

Tilaa ovat johtaneet vuodesta 1995 lähtien Fernand Engelin pojantytär Sandrine ja hänen aviomiehensä Xavier. Tila alkoi siirtyä luomuviljelyyn 1990-luvulla, kun Sandrinen isä Bernard sai allergisia oireita viljelyssä käytetyistä kemikaaleista. Vuodesta 2001 lähtien kaikki tilan viinit ovat olleet luomua.

Fernand Engel Pinot Gris Terres Rouges Organic 2019
AC Alsace, Ranska; Pinot Gris; 17,89 € (vuosikerta 2020; vuosikerta 2019 15,50 €). Luomu.

Tuottaja Domaine Fernand Engel

Etiketin mukaan viiniin käytetään laadun varmistamiseksi valikoituja, käsin poimittuja rypäleitä.

Rypäleen mukaan
Pinot Gris: keveyttä, hapokkuutta, sitrusta, vihreää omenaa, päärynää, kukkaisuutta; kypsää trooppista hedelmää, mangoa, melonia, myös pähkinää ja yrttejä, makeita mausteita, savua ja märkää villaa

Ruokana uunifetapasta

Lyhyesti: hapokas ja hedelmäinen valkoviini



Kommentit

M: Kirkkaan, kullankeltaisen viinin tuoksussa on kypsiä trooppisia hedelmiä, omenaa ja hunajamelonia, makeita mausteita, hieman kukkaisuutta ja yrttisyyttä - myönnetään, että tuoksun runsas aromaattisuus ja parfyymisuus voisivat sokkona tuoksuteltuna viedä ajatuksia Gewürztraminerin suuntaan. Viinin maku on runsaan hedelmäinen, mausteinen ja yllättävänkin hapokas ja kuiva, suutuntuma puolestaan on paksu, jopa hieman öljyinen. 

Ruoan kanssa viini käy kohtalaisen hyvin. Sen hapokkuus taittaa fetan rasvaisuutta ja sen hedelmäinen eikä aivan rutikuiva maku puolestaan pelaa hyvin yhteen sekä tomaattien että fetan kanssa. Muutenkin viini on varsin runsas ja luonteikas; pinot griseiltä yleensä odottaa hieman hillitympää linjaa. Jos kaipaat hapokasta viiniä, mutta et ihan rieslinginrapsakkaa hapokkuutta ja arvostat kypsää ja runsaa hedelmää, tämä viini voisi olla varsin sopiva. Arvosanaksi viini saa +.

J: Viini on kirkasta ja kullankeltaista. Tuoksussa on sitruunaa, aprikoosia, keltaista omenaa ja hieman parfyymisuutta. Keskitäyteläinen, hapokas ja hedelmäinen maku toistaa tuoksun aromeja, siinä on myös hunajamelonia, mineraalisuutta ja ripaus mausteisuutta. Jälkimaku on rapsakan sitruunainen.

Ruoan kanssa viini sopi melko hyvin. Sen hapokkuus taittoi fetan rasvaisuutta ja hedelmäisyys sekä tasapainotti fetan suolaisuutta että toimi tomaatin kanssa. Vaalea kala ja äyriäiset voisivat myös sopia viinin seuraksi. Arvosanaksi annan +.