Suomen Sommelierit ry & Beverage Partners Finland // E. & J. Gallo Wineryn luksusviinejä 30.1.2023



Suomen Sommelierit ry järjesti kannatusjäsenilleen yhdessä Beverage Partners Finlandin kanssa kalifornialaisen E. & J. Gallo Wineryn luksusviinien tastingin (15 €) tammikuun lopussa. Viinit esitteli E. & J. Gallo Wineryn Fine Wine -portfoliosta vastaava Marie Weiss.

Veljekset Ernest ja Julio Gallo perustivat viinitalo E. & J. Gallo Wineryn Yhdysvaltojen kieltolain päätyttyä vuonna 1933. Talo kasvoi nopeasti: jo vuonna 1966 se oli myynniltään Yhdysvaltojen suurin viinintuottaja, ja vuonna 1993 se hallitsi 25 % Yhdysvaltojen viinimarkkinoista. Nykyisin E. & J. Gallo Winery on maailman suurin perheomisteinen viinitalo ja suurin kalifornialainen viininviejä. Sen portfolioon kuuluu yli 60 eri brändiä, mm. Louis M. Martini, Talbott Vineyards ja Orin Swift sekä edullisemmalta puolelta Barefoot, Apothic ja Frei Brothers.

» Muutama vuosi sitten meillä oli ilo osallistua ravintola Nokassa illalliselle, jossa E. & J. Gallon viinejä yhdistettiin riistaruokien kanssa.



Talbott Sleepy Hollow Chardonnay 2018
Santa Lucia Highlands, USA; Chardonnay; 39,98 €

Talbott Vineyards on saanut inspiraationsa Burgundista. Talo viljelee Pinot Noiria ja Chardonnayta kahdella tarhalla Montereyssa - Sleepy Hollow ja Diamond T. Sleepy Hollow'n tarhalla on eri-ikäisiä viiniköynnöksiä, joissa kasvaa eri Chardonnay-klooneja, samoin tarhan maaperän koostumus vaihtelee alueittain. Wine Enthusiast nimesi Sleepy Hollow -tarhan yhdeksi Kalifornian Grand Cru -tarhaksi vuonna 2016. Vuonna 1997 taas Sleepy Hollow Chardonnayn vuosikerta 1990 sai 100 pistettä Wine Spectator -lehden retrospektiivisessä tastingissa. 

Kullankeltaisen viinin tuoksussa on reippaasti tammikypsytyksen tuomia mausteisia ja voisia aromeja, vaniljaa, omenaa, ananasta ja trooppisia hedelmiä sekä kypsää sitruunaa, Vaniljaa on niin reippaasti, että päätön ratsumieskin haistaisi sen. Maussa omena ei tunnu yhtä voimakkaasti, vaan viini on ennemminkin trooppisen hedelmäinen ja hieman mineraalinenkin, Yleisvaikutelma on kermainen ja runsas, jälkimaussa tuntuu enemmän sitrushedelmien hapokkuutta.

Sleepy Hollow Chardonnay on vielä nuori ja säilynee hyvän aikaa, jos sitä ostaa varastoon. Se oli illan Chardonnay-viineistä Jussin suosikki.



Orin Swift Mannequin Chardonnay 2019
Kalifornia, USA; Chardonnay; 49,98 €

Orin Swift on David Swift Finneyn vuonna 1998 perustama viinitalo. Phinney innostui viineistä opiskellessaan Italiassa, päätyi lakimieheksi valmistumisensa jälkeen Robert Mondaville töihin ja päätti hyvin nopeasti perustaa oman yrityksen. Orin on hänen isänsä keskimmäinen nimi ja Swift hänen äitinsä tyttönimi, siispä viinitalon nimeksi tuli Orin Swift.

Mannequin Chardonnay on saanut nimensä siitä, että muoti muuttuu, mutta muotia esittelevät mallinuket pysyvät olennaisina, vaikka muodikkaat asiat vanhentuvat ja vanhat asiat palaavat muotiin. Samalla tavoin Chardonnaysta tehdyt viinit kehittyvät, tällä hetkellä suunta on runsaasti tammitetuista kevyisiin ja hapokkaisiin viineihin. Samalla tavoin Mannequin pyrkii pysymään olennaisena ja tyylilleen uskollisena.

Viini on kypsynyt seitsemän kuukauden ajan sakkojensa päällä ranskalaisissa tammitynnyreissä, joista hieman yli puolet on ollut uusia. Vaikka sitä ei sen ihmeemmin missään mainitakaan, viinissä on mukana hieman Muscatia, mikä tuo siihen kukkaisuutta ja öljyisyyttä.

Kullankeltaisen viinin tuoksussa on ananasta, passionhedelmää, persikkaa ja kypsää sitruunaa sekä kukkaisuutta, varsinkin jasmiinia, tammi tuntuu melko hillitysti, samoin pieni suolainen mineraalisuus. Viinin maku on kermaisen pehmeä ja täyteläinen, toisaalta myös sopivasti hapokas. Tuoksusta tuttu kypsä sitruuna ja persikka maistuvat myös maussa yhdessä nektariinin kanssa.

Mannequin oli Marjutin suosikki Chardonnay-viineistä.



Talbott Sleepy Hollow Pinot Noir 2018
AVA Santa Lucia Highlands, USA; Pinot Noir; 44,99 €

Viini on kypsynyt 11 kuukauden ajan tammitynnyreissä, joista 40 % on uusia.

Puolittain läpinäkyvän viinin tuoksussa ja maussa on makeita punaisia marjoja, vadelmaa, puolukkaa ja karpaloa sekä vaniljaa ja mausteita. Vaikka Sleepy Hollow'n tarhan sanotaan olevan viileän ilmaston aluetta, viini on kuitenkin runsas, pehmeä ja keskitäyteläinen eli ennemmin tämän viinin sijoittaisi lämpimälle alueelle. Tanniineja on jonkin verran, samoin hapokkuutta. Jälkimaussa maistuu kirsikkaa.

Sleepy Hollow Pinot Noir voisi maistua hyvin ihmisille, jotka eivät pidä pinot noirista, sen verran pehmeämpi tapaus se on kuin eurooppalaiset vastineensa.



Louis M. Martini Napa Valley Cabernet Sauvignon 2018
Napa Valley, USA; Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Petit Sirah; 39,98 €

Genovasta alunperin kotoisin oleva Louis M. Martini perusti viinitalon Napa Valleyn alueelle vuonna 1933 - tai oikeastaan yritys sai alkunsa jo vuonna 1922, kun se myi ensin kieltolain aikana ehtoollisviiniä ja rypäletuotteita, varsinainen viinitila rakennettiin kieltolain päätyttyä vuonna 1933. E. & J. Gallon omistukseen talo siirtyi vuonna 2002.

Viini on kypsynyt 16 kuukautta sekä ranskalaisissa että amerikkalaisissa tammitynnyreissä, joista 40 % oli uusia. Sen rypäleet tulevat usealta viinitarhalta Napa Valleysta.

Tummanpunaisen viinin tuoksussa on meheviä tummia marjoja, herukkahilloa, hapankirsikkaa ja boysenmarjaa, maussa marjakimaraan liittyvät vielä mustikka ja viikuna sekä pieni yrttisyys tai vihreä paprika. Maku on melko täyteläinen, mutta ei kuitenkaan liian hilloinen, tanniinit ovat pirteät. Viini on pehmeä ja runsas.

Napa Valley Cabernet Sauvignon oli Jussin suosikkipunaviini.

» Louis M. Martinilla on myös Sonoma County Cabernet Sauvignon, jota olemme maistelleet etätastingissa, Basen viiniklubissa ja Viini & Ruoka -tapahtumassa.



Louis M. Martini Monte Rosso Vineyard Gnarly Wine Zinfandel 2018
Sonoma Valley, USA; Zinfandel; vuosikerta 2016 79,00 €

Louis M. Martini osti Monte Rosson viinitarhan vuonna 1938. Viinin nimi viittaa siihen, että köynnökset alkavat olla jo vanhoja ja vänkyräisiä. Viiniin käytetyt rypäleet tulevat vain tältä tarhalta.

Viini on kypsynyt 16 kuukauden ajan sekä ranskalaisissa (47 % uusia) että amerikkalaisissa (21 % uusia) tammitynnyreissä.

Tummanpunaisen viinin tuoksu on makea, herukkainen ja vadelmahilloinen, lisäksi siinä tuntuu hieman pippurisia mausteita ja vaniljaa. Viinin maku on kuitenkin kuivahko, täyteläinen ja mausteinen, tuoksusta tutut marjat on havaittavaissa siinäkin. Mukava hapokkuus piristää yleisilmettä, tanniinit ovat pehmeät. Viini on varsin miellyttävää juotavaa, se kosiskelee juuri sopivasti - ei liikaa eikä liian vähän.

Monte Rosso Vineyard Gnarly Wine Zinfandel oli Marjutin suosikkipunaviini.



Orin Swift Machete 2019
Kalifornia, USA; Petite Sirah, Syrah, Grenache

Viinin nimeä tuskin tarvitsee selittää, se ilmenee sen etiketin asenteesta ensivilkaisulla. Etiketti on myös auttanut viiniä nousemaan nykyiseen kulttimaineeseensa.

Viiniin käytetyt rypäleet tulevat useilta tarhoilta (Frei Ranch, Barrelli, Snows Lake, Monte Rosso, Dark Horse, Stones Throw, Zaca Mesa ja Summerwind). Se on kypsynyt 11 kuukautta ranskalaisissa tammitynnyreissä, joista puolet on ollut uusia. Alkoholia viinissä on melkoisen rapsakat 16,1 %.

Tummanpunaisen viinin tuoksussa on makeita tummia marjoja, herukkahilloa, hieman pippurisia mausteita ja neilikkaa, samoin maussa. Maussa niiden mukaan liittyy myös mustaa kahvia ja tummaa suklaata. Viini on toisaalta tanniininen, toisaalta täyteläinen ja hilloinenkin. Alkoholin määrä peittyy kaiken viinissä olevan runsauden alle eikä sitä huomaa oikeastaan laisinkaan.



Orin Swift Papillon 2019
Napa Valley, USA; Cabernet Sauvignon, Malbec, Merlot, Petit Verdot, Cabernet Franc

Viini on on saanut nimensä viinintekijä David Phinneyn kolmivuotiaalta tyttäreltä, joka huudahti viinitarhalla yllättävästi "Katso, papillon!" Kontrastina sille taas sen mustavalkoisessa etiketissä perhosta tarkoittava sana on tatuoitu on erään rypäleenviljelijän rystysiin. Tämäkin viini on kerännyt kulttimainetta varmasti myöskin etikettitaiteensa ansiosta.

Bordeaux'n alueelta tuttuun rypälesekoitukseen pohjautuva viini on kypsynyt 13 kuukautta ranskalaisissa tammitynnyreissä, joista hieman alle puolet on ollut uusia. Alkoholia viinissä on saman verran kuin Machetessa eli 16,1 %.

Tummanpunaisen viinin tuoksussa on tummia marjoja, karhunvatukkaa, herukka- ja kuningatarhilloa sekä hieman mansikkaa. Maussa on niiden lisäksi vaniljaa, toffeeta ja makeaa hedelmäistä hilloisuutta, vaikka viini onkin kuiva. Lisäksi viinissä maistuu hieman pippuria ja aavistus minttua, Marjutin mielestä myös vihreää paprikaa eli muiden mielestä todennäköisimmin yrttejä. Viinin tanniinit ovat jämäkät ja yleisvaikutelma Macheten tavoin runsas - eikä alkoholin määrää huomaa tässäkään viinissä.

Maistelulautaselta oliivi kävi viinin kanssa yllättävän hyvin.

Summa summarum

Kaliforniassa viinitkin ovat suurempia ja mahtipontisempia kuin muualla - eikä se välttämättä ole ollenkaan huono asia.