19. lokakuuta 2017

Ravintola Basen viiniklubi 10.10.2017: tuhdit punaviinit

Ravintola Basen lokakuun viiniklubissa perehdyimme tuhteihin punaviineihin Antti Uusitalon johdolla.


Esporão Reserva 2014
(DOC Alentejo, Portugali; Aragonez/Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Alicante Bouschet, Trincadeira; 20,95 €)

Ilta alkoi Basen viiniklubista entuudestaan tutulla viinillä: Esporão Reserva oli vuosi sitten marraskuussa harvinaisten rypälelajikkeiden illassa Jussin ykkössuosikki - ja tälläkin kertaa se miellytti Jussia eniten.

Viinin tuoksussa oli aluksi mausteita, mustetta ja marjoja, erityisesti herukkaa, karhunvatukkaa ja hilloista mustikkaa, sekä lisäksi paahteisuutta. Ilmaantumisen myötä paahteisuus lisääntyi ja viini muuttui makeammaksi. Sen mehevässä maussa oli mukavasti tanniineja ja hapokkuutta, vaniljaa ja mustaherukkaa. Jälkimaussa oli tummia marjoja, mustikkaa ja karhunvatukkaa sekä kahvia.

Muheva viini sopisi liharuokien pariksi. Maistelulautaselta karitsan entrecote oli paras seuralainen, mutta myös burgundinpata voisi käydä hyvin.

Kanonkop Kadette Pinotage 2015
(WO Stellenbosch, Etelä-Afrikka; 100 % Pinotage; 14,52 €)

Muista illan viineistä poiketen tämän viinin luokitus Alkossa on mehevä ja hilloinen, kun muut olivat illan teeman mukaisesti rotevia ja voimakkaita. Käytännössä eroa ei kuitenkaan huomannut.

Kanonkop Kadette Pinotagen tuoksu oli makeahko, marjainen ja kahvinen, lisäksi siitä erotti hieman paahteisuutta, nahkaa, savua, tervaa ja kumia. Kevyen hedelmäinen maku mukaili tuoksua ja oli myös marjainen, mustaherukkainen, kahvinen ja hieman savuinen. Jälkimaku oli mausteinen.

Maistelulautaselta chorizo sopi parhaiten mukavan hedelmäisen viinin pariksi ja muutenkin sen voisi yhdistää mausteisen ruoan kanssa.

Garzon Tannat Reserva 2015
(Uruguay; 100 % Tannat; 13,98 €)

Tannat-rypäle antoi olettaa tanniinipommia, mutta ei sentään. Uruguayssa tuotetut viinit ovat maan lämpimän ilmaston ansiosta rypäleen kovaa ja tanniinista mainetta kevyempiä ja hedelmäisempiä.

Garzon Tannat Reservan tuoksussa oli makeaa, kypsää marjaa, puolukkaa ja kuningatarhilloa sekä niiden lisäksi mustetta, vaniljaa ja taatelia. Viinin maku oli runsas, makeahko, marjainen, mausteinen, pehmeän tanniininen ja hedelmäinen. Jälkimaussa oli mausteisuutta.

Tämä viini oli Marjutin kakkossuosikki ja illan viineistä seurueemme suosikki. Arvostimme viinin hinta-laatusuhdetta ja tilasimme sitä vielä klubin jälkeen salviarisoton ja ankanrinnan seuraksi. Muutenkin viini voisi sopia liharuokien ja juustojen kera.


Louis M. Martini Cabernet Sauvignon 2014
(Kalifornia, USA; Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Syrah, Cabernet Franc; 19,89 €)

Amerikassa kaikki on isompaa, niin myös viinit. Tämän kosiskelevan Cabernetin tuoksussa oli punaisia marjoja, herukkaa ja tammikypsytyksen tuomaa makeaa vaniljaa. Sama linja toistui maussa: viini oli makeahkoa ja helposti kulauteltavaa, sen pehmeät tanniinit, marjaisuus ja pieni mausteisuus toivat viinille vähän liiankin hyvän dokabiliteetin. Mausteisuus jatkui myös karpaloisessa jälkimaussa.

Viiniä voisi juoda sellaisenaan tai nauttia sitä juustojen, grillatun lihan tai chorizon kanssa.

Zenato Amarone della Valpolicella Classico 2013
(DOCG Amarone della Valpolicella Classico, Italia; Corvina, Rondinella, Croatina, Oseleta; 39,98 €)

Kun puhutaan tuhdeista punaviineistä, appassimento-menetelmällä kuivatuista rypäleistä tehtyä Amaronea ei tietenkään voi unohtaa.

Zenato Amaronen tuoksu oli makea ja marjainen, jopa rusinainen. Luumun, punaherukan, karpalon ja aronian lisäksi runsaassa tuoksussa oli kuivattua hedelmää, tummaa suklaata ja kahvia. Myös viinin maku oli runsas ja jatkoi tuoksun linjalla: marjoja, mausteita, kuivattua hedelmää. Alkoholia ei huomannut oikeastaan ollenkaan, vaikka sitä oli 16,5 %. Jälkimaussa oli marjoja ja pippuria.

Amarone oli Marjutin ykkössuosikki ja Jussin kakkossuosikki.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti