12. lokakuuta 2017

Old World Wines 2017: oluet

Saimme kutsun Old World Wines -tapahtumaan blogin kautta. Vaikka tapahtuman nimessä mainitaan vain viinit, tarjolla oli myös oluita, mikä ilahdutti Jussia.


Ranskalaiselta Brasserie Artisanale du Luberonilta eli lyhyemmin BAL:ilta oli esillä kolme olutta, jotka kaikki ovat Alkon valikoimassa.

Bal Blonde (5,5 %; 5,64 €) on suodattamaton pintahiivaolut, jonka tuoksu oli hedelmäinen, maltainen ja vähän persikkainen. Maussa oli hedelmäisyyden ja maltaan lisäksi myös vähän mausteisuutta. Katkeruutta ei ollut juuri lainkaan.

Bal Ambree (5,5 %; 5,64 €) edustaa pohjoisranskalaista Bière de Garde -pintahiivaoluttyyppiä. Oluttyypin nimi tarkoittaa olutta, joka on tarkoitettu säilytettäväksi tai kellaroitavaksi. Kyseessä on Suomessa harvinaisempi oluttyyppi, jonka edustajia löytyy Alkosta vain neljä erilaista. Meripihkan värisen oluen tuoksussa oli karamellisuutta, marjaisuutta ja ruisleipää. Maku myötäili tuoksun aromeja.

Bal Brune (5,7 %; 5,64 €) on tyyliltään Brown Ale. Sen tuoksussa oli tummaa suklaata, taatelia ja hieman kahvia. Maku oli keskikatkera ja myös siinä oli tummaa suklaata, taatelia ja kahvia. Jälkimaku oli kahvinen.

Näistä kolmesta Bal Ambree oli eniten Jussin makuun, Bal Brune pääsi kolmikosta hopeasijalle.


Tapahtumassa oli esillä myös italialaisen Birrificio L’Olmaian oluita. Niitä ei ole Alkon valikoimassa, mutta ensimmäisenä maistettua Starship-olutta pitäisi esittelijän mukaan olla tarjolla Virgin Oil Co.:ssa, La Famigliassa ja Bravuriassa. (Siitä lähti heti kuuma vinkki Kallion kirjeenvaihtajalle, tuolle bitter-oluiden ystävälle.)

Starship (4,5 %) on englantilaistyylinen bitter, joka on saanut nimensä Led Zeppelinin kiertuelentokoneen mukaan. Oluen tuoksussa oli karamellia, hedelmäisyyttä ja greippiä. Maku oli keskikatkera ja aavistuksen karamellinen. Jälkimaku oli raikkaan sitruksinen.

Tangerine (4,5 %) on panimon mukaan blond ale, jonka valmistuksessa on käytetty amerikkalaisia humalia. Niiden ansiosta oluen aromimaailma muistuttikin hyvin paljon American Pale Alea. Tuoksussa oli APA:n tyylisesti sitrusta, appelsiinia ja greippiä. Maku oli katkera ja greippinen, mukana oli myös vähän appelsiinia ja passiohedelmää. Jälkimaku oli katkera.

Näistä kahdesta Jussi piti ehkä hieman enemmän Starshipistä. Muitakin L'Olmaian oluita oli esillä, mutta niitä ei päässyt maistamaan, koska ainoastaan Starship ja Tangerine oli saatu viilennettyä sopivaan tarjoilulämpötilaan.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti