-->

17. lokakuuta 2017

Grand Vin Helsinki 2017

Viinitapahtumien ystäville syksy on ollut kiireistä aikaa: Viinimaan kaksipäiväinen Mikä viini! aloitti sesongin 20.-21.9., sen jälkeen olivat yksipäiväiset Old World Wines 27.9. ja Wine Australia 2.10. (jonne emme valitettavasti päässeet ja se harmittaa) ja nyt uutena tapahtumana Grand Champagne Helsingistä tutun Ceesta Oy:n järjestämä, samppanjoiden sijaan puna- ja valkoviineihin keskittyvä Grand Vin Helsinki 6.-7.10.


Kävimme tapahtumassa lauantaina. Saavuimme paikalle noin puoli kolmen aikaan, kun Vanhalla oli vielä runsaasti tilaa. Muut syksyn tapahtumat ovat olleet arki-iltoina ja porukkaa on riittänyt, joten viikonloppuna järjestetyn tapahtuman olisi voinut olettaa houkuttelevan paikalle enemmänkin yleisöä. Paras arvauksemme on, että pääsylipun hinta yhdessä syksyn tapahtumasuman kanssa vaikutti asiaan - muista tapahtumista poiketen Grand Vin Helsingin sisäänpääsy oli maksullinen (lauantai ennakkoon 18 €). Maistelulasi (Lehmann Glass Excellence 39) kuului hintaan.

Maistelulipukkeet (2,50 € / kpl) ladattiin tuttuun tapaan kortille, ja samalla kortilla pystyi maksamaan sekä juomat että ruoat, joista vastasi ravintola Jord.

Näin kävijän näkökulmasta ruuhkattomuus oli mukavaa: tiskeille ei ollut jonoa ja näytteilleasettajien kanssa ehti rupatella hyvin viineistä. Myös päivän Master Classeihin olisi ollut vielä tilaa, ja niistä Secret Spotia olisi voinut harkita, mutta ehdimme maistaa viinejä ja tavata viinintekijän jo ennen sitä.

Tarjolla oli yli 50 tuottajan viinejä eli valikoima näytti monipuoliselta. Osittain viinit olivat jo tuttuja Mikä Viini!:stä ja Old World Winesistä, mutta myös uusia löytöjä mahtui mukaan - ja kieltämättä olo oli hetken aikaa pallohukkainen, kun ei tiennyt, miltä nurkalta oikein aloittaa.

Tässä muutamia poimintoja.


Päivä kannattaa tietenkin aloittaa tuhdeilla supertoscanalaisilla (köh), jotta makuaistista saa heti kalibroitua kaikki herkät nyanssit pois (köhköh).

Panzanolainen Fattoria di Rignana Il Riccio 2012 (IGT Rosso Toscana; 100 % Merlot) eli siiliviini sai pisteitä söpöstä etiketistä. Itse viini ei ollut kovinkaan piikikäs, vaan pehmeän tanniininen ja mausteinen. Aromeista löytyi myös tummaa marjaa ja aavistus vaniljaa.

Le Fonti Fontissimo (IGT Alta Valle della Greve; Cabernet Sauvignon, Merlot; 32,90 € Viinikellari.com) oli tuhti ja tanniininen. Rotevassa ja muhevassa viinissä oli tummaa marjaa, luumua ja kirsikkaa, nahkaa ja kahvia. Marjut tykkäsi - ja itse asiassa ihan osuvasti Viinikellari.comin Punkkukone tarjosi tätä Marjutille sopivaksi viiniksi.

L'Ame de Altolandon Malbec puolestaan oli rakkautta ensisiemaisulla. Kevään Malbec-päivän tastingissa totesimme jo, että mitä korkeammalla rypäleet ovat kasvaneet, sitä tyylikkäämpi viini on, eikä tämäkään yli kilometrin korkeudessa olevan viinitarhan rypäleistä tehty viini ollut poikkeus. Malbecin marjaisuus oli tallella, mutta poissa oli makea hilloisuus, sen tilalla olivat pirteä hapokkuus ja napakka tanniinisuus.


Viime aikojen teemamaaksi on muodostunut Portugali, joten jatkoimme tälläkin kertaa valitsemallamme tiellä kohti portugalilaisia viinejä.

Kuulemma Essi Avellan oli edellisenä päivänä kehunut Vértice Millésime Brutin parhaaksi maistamakseen portugalilaiseksi kuohuviiniksi, joten emme väitä vastaan. Viini oli paahteinen ja hapokas, ei mitään kepeää kesälipiteltävää, vaan roteva ruokapöytään sopiva kypsän hedelmäinen kuohuviini.

Secret Spot 2013 (51,22 €) puolestaan oli tuhti ja herkullinen ruokaviini: tummaa marjaa, karhunvatukkaa, hillottua luumua ja mokkaa. (Täytyy myöntää, että näin jälkeenpäin harmittaa hieman, että emme sittenkään menneet Master Classiin.) Pitäisiköhän tätä hakea pullo varastoon, kun vielä ehtisi?

Crooked Vines 2014 sisältää yli kymmentä eri rypälettä, jotka on kaikki kerätty yli 50 vuotta vanhoista köynnöksistä. Tuoksussa oli kypsiä punaisia ja tummia marjoja, mausteisuutta sekä kirsikkaa. Maku oli puolestaan luumuinen, kypsän marjainen ja pehmeän tanniininen. Viini oli erinomainen jo nyt ja varmasti paranee vielä kypsyessään.


Oregonilaisen Kings Ridge 2014 Rieslingin tuoksussa oli trooppista hedelmää, persikkaa, petroolia ja pähkinää. Maussa oli limeä, päärynää ja petroolia. Tämä viini on saapumassa lähiaikoina Alkon valikoimaan.

Moselilaiselta Dr. H.Thanischilta oli tarjolla kaksi mukavan hapokasta Rieslingiä: Kabinett 2015 ja Kabinett Trocken 2015. Kypsän omenainen ja hieman persikkainen, makeahko Kabinett menisi sellaisenaan, kun taas sitruksinen ja hedelmäinen kuiva Kabinett Trocken kaipaisi ruokaa seurakseen.


Meinklang Graupert 2015:n (26,49 €) makeassa tuoksussa oli vadelmaa ja raparperia. Keskihapokas maku oli karpaloinen ja vadelmainen. Tätä viiniä sanotaan oranssiksi viiniksi, mutta se oli väriltään enemmänkin vaaleanpunainen.

Hieman alle kuukausi sitten lanseeratut Pohjolan Perintö Valpolicella Ripasso Classico Superiore 2015 (16,90 €) ja Pohjolan Perintö Riesling Spätlese 2016 (19,89 €) jatkoivat Suomi 100 -juhliin tarkoitettujen viinien sarjaa. Valpolicella Ripasso oli mausteinen ja kirsikkainen, hennon nahkainen ja pehmeän tanniininen, varsin monikäyttöisen oloinen viini. Sen voisi kuvitella vaikkapa karjalanpaistin seuraksi. Riesling taas oli puolikuiva (sokeria 20 g/l), mutta kuitenkin pirteän hapokas ja miellyttävän persikkainen ja omenainen. Näistä kahdesta Riesling oli Marjutin suosikki.


Perinteisesti jätimme makeat viinit viimeisiksi.

Villa Maria Noble Riesling 2013 (26,90 €) oli perushyvää: sitruksinen hapokkuus kompensoi hyvin sokerimäärää (210 g/l) - ja kyllähän nämä kypsän hedelmäiset, persikkaiset ja hunajaiset herkut aina maistuvat.

Secret Spot Moscatel do Douro 10 anos taas oli aromeiltaan kukkainen, aprikoosinen ja hunajainen. Mieto sitruunaisuus tasapainoitti makua mukavasti. Se oli maultaan moniulotteisempi ja siksi makeista viineistä suosikkimme.

Summa summarum

Kannattiko käydä? Kyllä vain. Syksyn tapahtumat ovat olleet keskenään erilaisia. Aiemmissa on ollut helppo poiketa - mutta vaikka nyt rahaa kului 20 € jo ennen saliin pääsemistä ja vaikka osa viineistä olikin samoja kuin aiemmissa tapahtumissa ja vaikka Viini ja ruoka -messut ovat ihan ovella, Grand Vin Helsingin valikoimassa oli kuitenkin helmiä, jotka jättivät lopputuloksen plussan puolelle. Erityisesti voisimme hehkuttaa portugalilaisia viinejä.

***
PS: Seuraavaksi ovat tulossa Viini ja Ruoka 26.-29.10., Barolo & Friends 7.11. ja Unearthed Wines 18.11.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti