Tallink Siljan laivan viinit 2024-26



Tallink Silja on julkaissut uudet laivaviininsä ja -oluensa. Ne tulivat myyntiin toukokuun alussa ja ne ovat saatavilla Tallink Siljan laivoilla kevääseen 2026 saakka. Viinejä valittaessa sommeliereista ja muista viiniasiantuntijoista koostuva raati maisteli sokkona 130 viiniä kuudesta eri Euroopan maasta.

Kävimme kesälomalla Tallinnassa ja maistelimme viinejä matkan aikana sekä MyStarin loungessa että Megastarin The Chef's Kitchen -ravintolassa. Oluisiin palaamme myöhemmin.



Laivan samppanja: A & J Demière Blanc de Noirs Brut
AC Champagne, Ranska; 70 % Meunier, 30 % Pinot Noir; 34,90 € (69,90 € magnum, 13,90 € 20 cl)

Laivan samppanja A & J Demière Blanc de Noirs Brut on valmistettu vain punaisista viinirypäleistä ja se on hieman yllättäen Meunier-vetoinen - tosin Meunier on ollut viime aikoina nosteessa. Fernand Demièren vuonna 1936 perustama Demièren samppanjatalo sijaitsee Fleury la Rivièren kylässä ja sitä johtavat nykyisin kolmannen sukupolven viininviljelijät Audrey ja Jerome Demière. Myynnissä on myös roseesamppanja, joka ei kuitenkaan ole laivaviini.

Samppanja on väriltään kauniin kullankeltainen. Tuoksussa on omenapiirakkaa, marsipaania, paahteisuutta, kypsää omenaa ja karamellia. Maku on aluksi hapokas, mutta muuttuu pian hunajaiseksi sitruunapommiksi. Jälkimakua hallitsee uuniomena.

A & J Demière Blanc de Noirs Brut on helposti lähestyttävä samppanja. Se on tyyliltään erilainen kuin edellinen laivan samppanja Champagne Lombard Extra Brut Premier Cru (joka sekin oli hyvä). Pidimme molemmat uudesta laivan samppanjasta ja sen hinta-laatusuhteesta.

Ostaisin kotiin: kyllä/ei? M: K, J: K



Laivan kuohuviini: Palau Brut Organic Cava
Penedès, Espanja; Xarel-lo, Macabeu, Parellada; 10,90 € (17,90 € magnum, 4,90 € pikkupullo)

Tällä kertaa laivan kuohuviinejä on kaksi, jotka molemmat ovat Mont Marçalin valmistamia. Penedèsin rinteillä sijaitsevan viinitilan perusti Manuel Sancho vuonna 1975. Cavan nini Palau tarkoittaa katalaaniksi valtion päämiehen asuinpaikkaa. Sokeria siinä on 8 g/l.

Tuoksu on aavistuksen paahteinen, minkä lisäksi siinä on omenaa, greippiä ja ananasta. Maku on kypsän hedelmäinen ja hieman sitruunainen, jälkimaku puolestaan kevyen paahteinen ja pähkinäinen.

Palau Brut on oikein kiva cava, joka sopi hyvin loungen tarjonnasta improvisoidun tapaslautasen kanssa. Pidimme tästä enemmän kuin aikaisemmin laivan kuohuviininä olleesta spumantesta. Jos nyt jostain marmattaisi, niin oletusarvoinen kuohuviinilasi on kammottava, mutta siitähän viiniä laivalla taidetaan useimmiten juoda. Joka tapauksessa on mukavaa, että kuohuviininä on taas cavaa.

Ostaisin kotiin: kyllä/ei? M: K, J: K



Laivan roseekuohuviini: Palau Rosado Organic Cava
Penedès, Espanja; Garnacha, Pinot Noir; 10,90 €

Laivan toinen kuohuviini, Palau Rosado Organic Cava, on nimensä mukaisesti roseekuohuviini. Sokeria kuohuviinissä on 8 g/l. 

Roseecava on marjainen ja kukkainen, sen tuoksussa ja maussa on karpaloa ja sitrusta. Vaikka marjaisuus ja hedelmäisyys luovatkin kuvaa makeudesta, viini on kuitenkin kuiva. Se on monipuolisen tuntuinen viini ja voisi sopia myös tapasten seuraksi ja ruokajuomaksi.

Jussin mielestä Palau Rosado Organic Cava oli uusista kuohuviineistä parempi, Marjut piti enemmän tavallisesta cavasta. Joka tapauksessa molemmat olivat oikein mukavia kuohujuomia ja maistuvat hyvin merellisissä tunnelmissa.

Ostaisin kotiin: kyllä/ei? M: ehkä, J: K



Laivan valkoviini: Grenzhügel Organic Riesling
Rheinhessen, Saksa; Riesling; 10,90 €

Viinin on valmistanut perheomisteinen Weinmanufaktur Frey, jonka juuret viininvalmistuksessa ulottuvat 1700-luvulle. Viini on luomusertifioitu ja siinä on sokeria 4,9 g/l.

Viinin runsaan hedelmäisessä tuoksussa on nokkosta ja karviaista sekä sitrusta. Sen yrttisyys tuo etäisesti mieleen sauvignon blancin, mutta maussa palataan onneksi rieslingin linjoille limetin ja vihreän omenan seuraan. Viini on pirteän hapokas ja hedelmäinen. Me jäimme ehkä aavistuksen kaipaamaan edellistä grüner veltlineriä, vaikka uusi valkoviini on kelpo perusriesling. Se sopii varmasti monien ruokalajien kanssa, mikä sen tarkoituskin on. 

Ostaisin kotiin: kyllä/ei? M: ehkä, J: ehkä

Laivan roseeviini: Terre di Chieti Rosato Organic
Abruzzo, Italia; Montepulciano; 10,90 €

Rosato Organicin viinitarhat sijaitsevat Abruzzossa Chietin maakunnan kukkuloilla. Tarhoilla käytetään orgaanisia ja vegaanisia tuotantomenetelmiä. Viinissä on sokeria 3,5 g/l.

Roseeviinin tuoksu on makean punamarjainen, punaherukkainen ja vadelmainen sekä hieman hapokas. Maku on tuoksua kuivempi ja tuoksun tavoin siinä on punaherukkaa ja karpaloa. Jälkimaku on kevyen hapokas. Tuoksun perusteella roseen odotti olevan hömppää, mutta se ei pitänytkään paikkaansa eli jälleen roseeviini yllätti meidät iloisesti.

Ostaisin kotiin: kyllä/ei? M: K, J: K



Laivan punaviini Villa Paradiso Chianti
Toscana, Italia; 96 % Sangiovese, 5 % Merlot; 10,90 €

Laivan punaviini on peräisin Angelo Piccinin vuonna 1882 perustamalta Villa Paradison viinitilalta Toscanasta. Siinä on sokeria 6 g/l. 

Tummanpunaisen viinin tuoksussa on nahkaa, tummia marjoja ja hapankirsikkaa. Sen tanniinit ovat pehmeät, mutta hapokkuus ryhdistää viiniä. Maku on keskitäyteläinen. Viini on helposti lähestyttävä, pehmeä chianti ja sopii valkoviinin tavoin varmasti monien ruokien seuraksi, esimerkiksi The Chef's Kitchenin kausimenun pihvin kanssa se oli ihan passeli.

Ostaisin kotiin: kyllä/ei? M: ehkä, J: K



Summa summarum

Tallink Siljan uudet laivan viinit olivat taas toimivia valintoja ja palvelevat varmasti tarkoitustaan taas seuraavan kahden vuoden ajan. Tällä kertaa samppanja ja cavat tekivät parhaan ensivaikutelman, samoin roseeviini.

***
Katso myös edelliset laivan viinit ja oluet (2022).