Roberto Sarotto Gavi Virgilio 2022


Roberto Sarotton viinitalo sai alkunsa, kun Giuseppe Sarotto saapui Neviglieen, Piemonteen vuonna 1820. Alunperin tilalla viljeltiin vain dolcettoa sekä paikallisille markkinoille että vientiin, mutta toiminta laajeni 1940-luvulla mm. barberaan ja moscatoon ja 1980-luvulla baroloon ja barbarescoon. 1990-luvulla viinitalo laajensi toimintaansa ja perusti toisen viinitilan Gaviin.

Viinistä ei ole sen kummempia tietoja saatavilla eikä laatuluokituskaan määrittele muuta kuin alueen. DOCG Gavi (tai DOCG Cortese di Gavi) -laatuluokituksen saavat viinit ovat yleisimmin käyneet ja kypsyneet terästankeissa,.

Roberto Sarotto Gavi Virgilio 2022
DOCG Gavi, Italia; Cortese; 14,98 €

Tuottaja Roberto Sarotto

Etiketin mukaan akaasia, vihreää omenaa ja aprikoosia

Rypäleen mukaan
Cortese: hapokkuutta, kevyitä ja raikkaita makuja, omenaa, persikkaa, hunajamelonia, limeä ja vihreää luumua, mantelia, ruohoisia yrttejä ja mausteita

Ruokana tonnikalapihvi ja salaatti (Jukolan juuston Maalaischeddar, tomaatti, avokado, siemensekoitus)

Lyhyesti: raikas ja hapokas

Kommentit

M: Hieman vihertävän, vaalean kullankeltaisen viinin tuoksussa on kirpeää sitrusta, karviaista, hunajamelonia, päärynää ja vihreää omenaa. Vaaleiden, enimmäkseen trooppisten hedelmien kimara jatkuu myös raikkaassa ja hapokkaassa maussa. Viini on kuiva, mutta runsaan hedelmäinen, ja sen hapokkuus on hyvin pirteää. Jälkimaussa mukaan liittyy myös hieman mausteita ja mineraalisuutta.

Ruoan kanssa viini käy hyvin. Tonnikalan ja salaatin kanssa se toimii hyvin. Se voisi sopia myös muiden kalaruokien kanssa, samoin äyriäisten - ehkä sitä voisi jopa harkita rapujuhlien viiniksi. Arvosanaksi Roberto Sarotto Gavi Virgilio saa +.

J: Viini on kirkasta ja väriltään hieman vihertävän sitruunankeltaista. Tuoksussa on vihreää omenaa, limeä, päärynää, karviaista ja häivähdys ananasta. Hapokas maku on limettinen, viheromenainen ja hieman yrttinen. Jälkimaussa on maun aromien lisäksi mineraalisuutta. Kokonaisuus on raikas ja kevyt.

Viini sopi tonnikalan kanssa hyvin eikä kavahtanut raakaa tomaattiakaan. Se voisi sopia kevyiden kanaruokien ja äyriäisten seuraksi ja maistuu hyvin myös sellaisenaan. Roberto Sarotto Gavi Virgilio saa arvosanaksi +.