Torres Viña Esmeralda 2023

Varhaisperunoiden ja sillin sesonki on parhaimmillaan, joten agendallamme oli etsiä sillin kanssa sopiva viini - ehkä riesling, ehkä joku muu. Joka tapauksessa haussa oli puolikuiva tai puolimakea, hedelmäinen valkoviini, sillä pieni sokeri pyöristää makuja ja kesyttää sillin etikkaa, jolloin yhdistelmä toimii paremmin kuin täysin rutikuivan viinin kanssa.

Paikallisen Alkon henkilökunta suositteli meille Viña Esmeraldaa, joten päätimme ottaa sen testiin - itse viini on toki ollut markkinoilla jo hyvän aikaa, mutta olemme ohittaneet sen sujuvasti matkalla kohti rieslinghyllyjä. 

Viña Esmeralda on Sangre de Torosta ja Mas La Planasta tunnetun Familia Torresin tuotantoa. Jotta se pysyisi raikkaana, sen valmistuksessa ei käytetä tammea, vaan viini käy terästankeissa ja samoin se säilytetään viilennetyissä terästankeissa ennen pullotusta.

Torres Viña Esmeralda 2023
DO Catalunya, Espanja; 85 % Moscato, 15 % Gewürztraminer; 10,99 €

Tuottaja Miguel Torres

Etiketin mukaan välimerellistä viiniä

Rypäleiden mukaan
Moscato: aromikkuutta, kukkaisuutta, kuivattua aprikoosia ja persikkaa, hunajaa, rusinaa
Gewürztraminer: parfyymisuutta tai parfyymista aromaattisuutta, litsiluumua, kukkaisuutta, varsinkin ruusua, luumarjoja, trooppisia hedelmiä greipistä ananakseen, passionhedelmää, hunajamelonia, guavaa, yrttejä ja makeita mausteita, pippuria, inkivääriä, kanelia, hunajaa

Ruokana sillivoileivät (tillisilliä, keitettyä kananmunaa, marinoitua punasipulia)

Lyhyesti: raikas viini jopa sillin seuraksiKommentit

M: Vaalean oljenkeltaisen viinin aromaattisessa tuoksussa on vaaleita hedelmiä, hunajamelonia, omenaa ja päärynää sekä jonkin verran sitrusta. Maku on tuoksun tapaan vaalean hedelmäinen, aavistuksen mausteinen, puolikuiva ja kohtalaisen hapokas. Kokonaisuus on tasapainoinen, mutta myös enimmäkseen harmiton - viini on mukavaa kulauteltavaa, mutta ei jää erityisemmin mieleen.

Sillivoileipien kanssa viini sopii hyvin, mitä siltä näin varhaisperunoiden ja sillin sesonkiaikaan odottikin. Pienen makeutensa ansiosta se ei riitele sillin etikan tai (melko lempeiden) marinoitujen punasipulien kanssa. Pääsimme siis tavoitteeseemme ja löysimme sopivan silliviinin! Viña Esmeralda voisi sopia myös salaattien, muiden kala- ja äyriäisruokien kanssa ja kohtalaisen mausteisten ruokienkin kanssa. Arvosanaksi se saa 0.

J: Viini on kirkasta ja väriltään hieman vihreään vivahtavan vaaleankeltaista. Tuoksussa on aromaattisuutta, päärynää ja kypsää sitrusta. Kepeän hapokas maku toistaa tuoksun aromeja. Makeahkossa maussa on myös vihreää omenaa. Jälkimauss on limettiä ja hieman mineraalisuutta.

Suolaisen sillin kanssa Viña Esmeralda sopi makeutensa ansiosta hyvin. Se voisi sopia myös vaalealle kalalle ja äyriäisille ja maistua myös seurustelujuomana. Arvosanaksi viini saa 0 eli laatu vastaa hintaa.