Hiisi Peri Cold IPA & tunnelmia taproomilta

Kävimme heinäkuun alussa Jyväskylässä ja poikkesimme HIISI Taproom & Bottleshopissa syömässä ja ostamassa oluita mukaan. Taproom sijaitsee Lutakonaukiolla, johon on rautatieasemalta lyhyt kävelymatka.


Juomiksi valikoituivat Marjutille maukas Horna (Flanders red ale) ja lempeä sekä helposti lähestyttävä Lempo (white grape sour), Jussille taas tuhti ja makeahko Raivoava rakki (amber IPA) ja vain taproomilta saatava raikas Äyrä (pale ale). Aloitimme syömällä pottukeon ja sen jälkeen hyvin mureita ribsejä. Ribsien lisukkeista kimchi oli erinomaista, mutta maissi-papu-seos oli hieman turha. Jälkkärinä oli paahteinen ja hieman vaniljainen Ikiiurso (bourbon barrel-aged imperial stout) ja raikas raparperi-mansikka-karpalo-sorbet.

Mukaan ostetuista oluista ensimmäiseksi maisteltavaksi valikoitui Peri Cold IPA.

Hiisi Peri
Suomi; cold IPA; 7,0 %; 60 IBU; 4,90 € panimokaupassa / 5,19 € Alkossa

Panimo Hiisi


Panimon mukaan
Peri pienen valtakunnan, suuren synnin maasta. Keri kasaan kalpeaansa, palasen taivaasta. Käsissäsi on kalmankalpea IPA joka ei lähtökohtiansa peittele. Peri on raikas, mutta puraisee kylmänviileästi kuin pakkasviima. Nauti viilennettynä (8-10°C) vaikka guacamolen ja tacojen kanssa. Musiikkisuosituksena kotimainen proge Sammal-yhtyeestä lähtien.

Oluttyypin mukaan
India pale ale (IPA) on pintahiivaolut, joka kehitettiin Britanniassa 1700-luvulla. IPA on voimakkaasti humaloitua ja yleensä vahvaa. Cold IPA on pantu tavallista IPA:a viileämmässä.

Lyhyesti: raikas ja katkera cold IPA

Kommentit

M: Cold IPA on gyyh.

J: Olut on sameaa ja vaalean oranssista. Tuoksussa on runsaasti sitruunaa ja greippiä sekä hieman yrttisyyttä. Raikas maku toistaa tuoksun aromeja. Maussa on myös hieman persikkaa ja trooppista hedelmää. Katkeruutta on runsaasti. Jälkimakua hallitsevat greippi ja havuisuus pienellä sitruunaisuudella vahvistettuna.

Ruoaksi Perin kanssa suositellaan tacoja, mutta omasta mielestäni oluessa ei välttämättä ole tarpeeksi makeutta tulisesti maustettujen tacojen seuraksi. Vähemmän chilisten tacojen kanssa se varmaan sopii. Olut maistuu kyllä hyvin sellaisenaankin. Peri on mukavan raikas ja katkera, arvosanaksi se saa +.