Torres Natureo Muscat 2023

Kävimme Sellon GLO Grill Kitchenissä syömässä Summer Season -sesonkimenun (45 €, tarjolla 14.8. asti). Koska menu oli kasvis- ja kalapainoitteinen, päätimme kokeilla, sopisiko juomalistalla ollut alkoholiton valkoviini Torres Natureo Muscat 2023 (14 € / 0,375 l pullo) menun seuraksi. Tilasimme vertailun vuoksi myös menun suositusviinit.

Viini on nimensä mukaisesti valmistettu 100 % Muscat-rypäleistä. Se on käynyt terästankeissa ja säilytetty jäähdytettynä alkoholin poistamiseen asti.

Alkoholi on poistettu Spinning Cone Column (SCC) -vakuumitislausmenetelmällä. Viini höyrystetään paineastiassa, jolloin se siis höyrystyy, mutta ei kiehu. Aluksi viinistä otetaan talteen makuhuurut eli aromipartikkeleita (mitä ne sitten ovatkaan), jotka palautetaan alkoholin poistumisen jälkeen. Viiniin on myös jätetty jäännössokeria korvaamaan alkoholin tuomaa runkoa.

Natureo Muscat 2023
Katalonia, Espanja; Muscat; 5,68 € Alkossa

Tuottaja Miguel Torres

Etiketin mukaan "Hedelmäinen ja hennon kukkainen tuoksu. Pehmeä ja kevyesti pirskahteleva suutuntuma, jossa raikkaan sitrusmainen jälkimaku."

Rypäleen mukaan
Muscat: aromikkuutta, kukkaisuutta, kuivattua aprikoosia ja persikkaa, hunajaa, rusinaa

Lyhyesti: kepeä muscat, jonka alkoholittomuutta ei juurikaan huomaa

Kommentit

Viini tuoksuu selkeästi muscatille. Makea tuoksu on aromaattinen, kukkainen, hedelmäinen, kevyen päärynäinen ja kypsän sitruunainen. Maku toistaa tuoksun aromeja. Se on aluksi makea, mutta muuttuu pian sitruunaisen hapokkaaksi. Jälkimaku on sitruunainen, jopa aavistuksen mineraalinen. Kokonaisuus on kevyt, mutta ei vetinen tai pliisu.

Gazpachoa ja grillattua leipää
Freeclimber Riesling

Natureo sopi gazpachon kanssa hyvin makeutensa ansiosta eikä kavahtanut tomaattiakaan. Aloitus on siis lupaava.

Myös Freeclimber Riesling toimi hyvin. Kiva puolikuiva perusrisukka oli sekä sopivan hapokas että makea keiton seuraksi. Keittokin oli oikein maukasta, kun pieni chilin puraisu piristi hyvin.

Paistettua taimenta, kanttarellikastiketta ja puikulaperunapyrettä
Perlage Pinot Grigio

Pääruoan kanssa Natureo sopi kohtuullisen hyvin, mutta ei yhtä hyvin kuin keiton kanssa. Taimenen kanssa viini muuttui makeaksi, kun taas sienten kanssa viinin makeus hieman vaimentui. Viini tasapainotti mukavasti varsiparsakaalin kitkeryyttä.

Perlage Pinot Grigio oli hedelmäinen ja kohtalaisen neutraali viini. Pääruoan kanssa se toimi kohtalaisen saumattomasti eikä jättänyt erityisiä muistikuvia suuntaan tai toiseen. Annoksessa oli myöskin vähintään riittävästi sieniä ja varsiparsakaalit olivat hyviä.

Mustaherukkajuustokakkua ja kuohuviinisorbeeta
Torres Floralis Moscatel Oro

Jälkiruoan kanssa Natureo ei sopinut oikeastaan yhtään. Se muuttui raa'an hapokkaaksi ja muut aromit latistuivat. Jälkiruoan jälkeen viini maistui hyvin makean jälkiruokaviinin korvikkeena.

Torres Floralis Moscatel Oro taas oli ihan passeli valinta. Muuten todella herkullinen kuohuviinisorbet oli sille ehkä hieman liian kevyt kaveri, mutta juustokakku toimi hyvin. Hunajainen ja kukkainen moscatel olisi voinut toimia myös jonkin pähkinäisen jälkiruoan tai kovien juustojen kanssa.

Kokeilun lopputulos oli, että alkoholiton Nature ei sopinut koko menulle, mutta toisaalta harva tavallinenkaan viini sopii alku-, pää- ja jälkiruoan seuraksi.