Torbreck Cuvée Juveniles 2019


Barossan alueen viinillinen historia ammentaa vahvasti Ranskasta ja varsinkin Rhônen alueesta. Ensimmäiset viiniköynnökset on istutettu 1840-luvulla ja niistä monet ovat Rhônen alueen lajikkeita, kuten Shiraz'ta, Grenachea ja Mourvédrea.

Vuonna 1994 perustettu Torbreckin viinitalo haluaa kunnioittaa alueen perinteitä. Vaikka talo on verraten nuori, se on hankkinut omistukseensa vanhoja viinitarhoja. Talon viinintekijä Ian Hongell on myös varttisuomalainen: hänen isoisänsä on kotoisin Kokkolasta. 

Cuvée Juveniles on Côtes du Rhônen tyylinen sekoitus, johon käytetyt rypäleet ovat kasvaneet vanhoissa, noin 40-150 vuotta vanhoissa köynnöksissä. Rypäleet poimitaan käsin eri tarhoilta. Viini käy terästankeissa ja se pullotetaan malolaktisen käymisen jälkeen.

Torbreck Cuvée Juveniles 2019
Barossa Valley, Australia; 72 % Grenache, 23 % Mourvèdre, 5 % Shiraz; 26,98 €

Tuottaja Torbreck

Etiketin mukaan eloisa ja raikas viini

Rypäleiden mukaan
Grenache: mausteita, marjoja, makeutta, hilloa, hedelmää, yrttejä, savua, nahkaa, vähän tanniineja
Mourvedre (Mataro): maanläheistä makua, aluskasvillisuutta, nahkaa, eläimellisyyttä, pehmeitä punaisia hedelmiä, kypsiä puutarhamarjoja ja marjojen kuoria, yrttejä, suklaata, kahvia, minttua, tryffeliä
Shiraz: tanniineja, marjoja (kirsikkaa, vadelmaa, luumua, karhunvatukkaa; kuumilla alueilla jopa hillomaista marjaisuutta), mausteita (neilikkaa, pippuria, valkopippuria), suklaata, kahvia, nahkaa, tupakkaa ja savua

Ruokana kanatäytteiset tortillat

Lyhyesti: mehevän marjainen ja mausteinen punaviini



Kommentit

M: Tummanpunaisen viinin tuoksussa on meheviä marjoja ja makeita mausteita. Tummien marjojen, luumun, karhunvatukan, vadelman ja hapankirsikan lisänä on hieman jouluisia ja yrttisiä mausteita ja hieman vaniljaa. Tuoksusta tuttu marjaisuus jatkuu myös maussa, mutta mausteisuus muuttuu toisaalta pippuriseen suuntaan, toisaalta mukaan tulee myös raikasta mentolia tai eukalyptusta.Tanniinit ovat pehmeät ja suutuntuma täyteläinen.

Ruoan kanssa viini on suhteellisen ok, vaikka naudanliha olisi voinut sopia kanan sijaan täytteeksi paremmin. Viini voisi käydä myös pataruokien ja grilliruokien kanssa. Se maistuu hyvin sellaisenaankin ja syksyllä ilmojen viiletessä se maistuu varmasti vielä paremmin. Viini oli hyvin juotavissa jo nyt, mutta sitä voisi hyvin säilyttää vielä muutaman vuoden ajan. Arvosanaksi Cuvée Juveniles saa 0.

J: Viini on syvän tummanpunaista. Tuoksussa on mustaherukkaa, karhunvatukkaa, mustikkaa, luumua ja hieman paahteisuutta. Keskitäyteläinen maku toistaa tuoksun aromeja. Maussa on lisäksi mausteisuutta ja hieman hapankirsikkaa. Tanniinit ovat pehmeät ja viinissä on myös hieman hapokkuutta. Jälkimaku on tumman marjainen ja mausteinen.

Viini sopi tortillan kanssa melko hyvin ja se voisi käydä myös hieman kevyempien grillattujen ruokien ja pataruokien seuraksi. Se maistui myös sellaisenaan. Arvosanaksi Cuvée Juveniles saa +.