Craft Beer Helsinki 2024 // Outo x Do Good Brew Menu & Beer Pairing



Craft Beer Helsinki järjestettiin tuttuun tapaan kesäkuun lopussa Rautatientorilla (päivälippu 7/9 €, kolmen päivän lippu 15 €). Ruokatarjonnassa oli tänä vuonna ilahduttava yllätys, kun ravintola Outo ja Do Good Brew Co. järjestivät yhteisen pop-upin. Kävimme maistelemassa ruoka- ja olutparit heti torstaina hyvässä seurassa.

Neljän ruokalajin menun (40 €) seuraksi sai valita kahdesta olutpaketista. Marjut valitsi neljän oluen version (22 €) ja Jussi viiden (35 €). Alla ruokien yhteydessä Marjutin oluet on listattu ensin.

Roasted tomato - Egg tofu - Coriander
Outo Spiced Apricot (gose, 4,5 %)
Outo Watermelon & Hibiscus (fruited sour, 3 %)

Outo Spiced Apricot on on kunnianosoitus ravintola Oudon oudolle hengelle. Se on uusintaversio viime vuonna ravintola Oralle tehdystä oluesta. Oluen hiivakanta on peräisin Do Good Brew'n Michelada Gosesta, ja runsaan aprikoosin lisäksi käytetyt mausteet tuovat makuun pientä pirteää jälkipoltetta.

Watermelon & Hibiscus -oluessa käytetty noin 100 kg vesimelonia 300 litran oluterää kohden, toisena mausteena on hibiskus. Hibiskuksen pitäisi ilmeisesti maistua karpalolta, mutta oluessa oli sen sijaan selkeästi pippurisuutta ja äidin kiinanruusun tuoksua. Vesimeloni pehmensi aromimaailmaa niin, ettei pippurisuutta ollut kuitenkaan liikaa.

Tomaatin, tofun ja korianterin kanssa oluet sopivat hienosti. Spiced Apricotin pieni tulisuus potkaisi mukavasti lempeän ruoan rinnalla - ja joskus jopa tofukin maistuu hyvälle. Myös Watermelon & Hibiscus sopi ruoan kanssa hyvin.



New Potatoes - Butter - Kombu seaweed
Outo Rice Common (lager, 4,7 %)
DGB Asian NEDIPA (8 %)

Common Rice Beer on uusi versio Common Beerista, ja se on alunperin tehty Kim Mikkolan Helsingin juhlaviikoilla pitämään pop-up ravintolaan vuonna 2022. Olueen on käytetty runsaasti riisiä ja Sorachi Ace -humalaa.

Myös Asian NEDIPA:ssa on käytetty runsaasti riisiä, jopa 20 % mallaspohjasta on riisihiutaleita. Humaloista pääosaa näyttelee Sorachi Ace ja sivurooleissa ovat Rakau, Willamette ja Citra. Täyteläisessä oluessa oli runsaasti trooppista hedelmää ja vähän sitruunaa. Sorachi Acelle ominaista tilliä oluessa ei kuitenkaan ollut.

Varhaisperunat maistuivat niin hyvälle! Myös voikastike oli niin herkullista, että sitä olisi yksistään voinut juoda tuopillisen. Päällä leijuilevat hiutaleet tosin olivat lähinnä hassua höhhöä. 

Mutta entäs olutparitus? Ainakin Common Rice Beer sopi ruoan kanssa niin saumattomasti, että siitä ei jäänyt sen ihmeempää mielikuvaa. Asian NEDIPA:n hedelmäisyys sen sijaan ei toiminut voikastikkeen kanssa yhtä hyvin.



Melon - Chorizo - Yogurt
Outo Watermelon & Hibiscus (fruited sour, 3 %)
DGB Mezcal & Raspberries (saison, 10,5 %)

Mezcal & Raspberries on tammikypsytetty versio Macerated Raspberry Imperial Saisonista, joka tehtiin alunperin Michelin-palkitulle keittiömestarille Sasu Laukkoselle. Olut on kypsynyt Dos Hombres mezcal-tynnyrissä. Hieman viinimäisen ja hedelmäisen oluen aromeissa oli vadelmaa, lakkaa, hieman maltaisuutta ja vähän tammea. Maku oli täyteläinen ja tasapainoinen. Alkoholin määrää ei huomannut lainkaan.

Olutparitukset tuntuivat olevan aivan eri maailmoista: ensimmäisen ruokalajin kanssa jo tarjoiltu Watermelon & Hibiscus oli keveä ja matala-alkoholinen, raikas hapanolut ja Mezcal & Raspberries taas rapsakan kymmenprosenttinen, tuhti tynnyrikypsytetty tapaus. Kun lautasella taas oli aivan riittävän tulista chorizomurua, jänskätti hieman, kuinka oluiden kanssa käy - ja hyvinhän siinä kävi. 

Kevyt vesimeloni-hibiskusolut viilensi chorizon poltetta, komppasi lautasella ollutta melonia eikä riidellyt jogurtinkaan kanssa. DGB Mezcal & Raspberries oli alkoholiprosentistaan huolimatta tulisen chorizon kanssa täydellinen yhdistelmä.



Soy - Beef - Greens - Kimchi
Outo-DGB Pear Kimchi Saison (6,5 %)

Viimeisen ruokalajin olutpari oli molemmissa paketeissa sama eli kimchillä maustettu saison, joka oli varta vasten Craft Beer Helsinkiä varten tehty. Pohjaoluena on saison, jonka mallaspohjasta viidennes on riisiä ja humalana on Sorachi Ace, ja mausteena siis kantavierteeseen lisätty ravintola Oudon tekemä päärynäkimchi.

Kimchi maistui hyvin ja hyvälle sekä oluessa että lautasella, samoin nauta ja muut lisukkeet, joita olisi voinut syödä enemmänkin. Aasialaisvaikutteinen ruoka sopi muutenkin lämpimään iltaan kuin... hm... herkullinen hapanolut festareille.

Outo-DGB Black Garlic-Vanilla-Tonka Imperial Stout (10,5 %)

Kalliimpaan olutpakettiin kuului vielä mustalla valkosipulilla, Madagascarin vaniljalla ja tonkapavuilla maustettu imperial stout. Myös se oli tehty varta vasten Craft Beer Helsinkiä varten.

Valkosipuli oluessa kuulosti etukäteen hieman oudolta, mutta oluessa on mustaa valkosipulia tavallisen sijaan. Mustaa valkosipulia on kuumennettu viikkojen ajan, jolloin Maillard-reaktio tuo sen makuun lakritsaa eikä se ole yhtä ärhäkän makuista kuin tavallinen valkosipuli. 

Oluen aromeissa oli kohtuullisesti valkosipulia ja sen lisäksi vaniljaa, pehmeää kahvisuutta, suklaakakkua ja umamia. Black Garlic-Vanilla-Tonka oli hyvin maistuva lopetus ruokailulle.



Summa summarum

Pop-up oli ehdottomasti parhautta! Loistavaa, että tapahtumien ruokatarjonta jatkaa kehittymistään. Oli mukavaa päästä istumaan hyvän ruoan ja hyvien oluiden ääreen. Jos vain sitä varten olisi ollut vielä oma, varjoinen tila lokeilta suojassa, meillä olisi ollut vielä mukavampaa.

Loppuun vielä tietoiskutyyppistä asiaa:

Ravintola Outo sijaitsee Kämp Gallerian alakerrassa (K1-kerros, Mikonkatu 1).

Do Good Brew Co.:n panimomyymälä sijaitsee Rajamäellä (Patruunantie 17) ja sen naapurissa on käymisen arvoinen Tehdas- ja alkoholimuseo Rajamäen Ryyppi.