Tallink Siljan laivan viinit 2022-24Tallink Silja on julkaissut koronan takia vuoden verran tavallista pidemmäksi venähtäneen kauden jälkeen uudet laivaviininsä ja -oluensa. Kävimme kesäloman loppupuolella Tallinnassa, ja matkalla oli hyvin aikaa tutustua viineihin. Samppanjaa lukuun ottamatta viinit ovat luomusertifioituja.

Uudet laivaviinit ja -oluet tulivat myyntiin toukokuun alussa ja ne ovat saatavilla Tallink Siljan laivoilla kevääseen 2024 saakka. Oluisiin palaamme myöhemmin.Laivan samppanja: Champagne Lombard Extra Brut Premier Cru
AC Champagne, Ranska; 40 % Chardonnay, 30 % Pinot Noir, 30 % Meunier; 33,90 € (magnum 64 €)

Laivan samppanja Champagne Lombard Extra Brut Premier Cru on peräisin Champagne Lombardin perhetilalta Epernaysta, Ranskasta. Se on klassinen sekoitus kolmea yleisintä samppanjaan käytettyä lajiketta. Rypäleet on kerätty eri Premier Cru -tarhoilta, ja samppanjaa on kypsytetty 36 kuukauden ajan kellarissa ennen myyntiin tuloa.

Samppanja on kuiva (sokeria 4g/l) ja hapokas. Sen tuoksussa on kypsää sitruunaa ja jonkin verran paahteisuutta, maussa taas sitruunaa ja vihreää omenaa ja jonkin verran mineraalisuutta. Kokonaisuus on hedelmäinen ja raikas, kaiken kaikkiaan samppanja on kevyehköä ja helppoa juotavaa. 

Tykkäsimme kovasti laivan edellisestä samppanjasta Ayalasta, joten katsotaan, mihin mielipiteemme tästä kehittyy. Yhden jaetun piccolopullon jälkeen on vielä vaikea sanoa mitään, joten testaukset jatkuvat aina mahdollisuuksien tullen.

Laivan kuohuviini: Corvezzo Blanc de Blancs Spumante Organic
Veneto, Italia; Glera, Chardonnay, Pinot Blanc; 9,50 € (magnum 16,90 €)

Laivan kuohuviini Corvezzo Blanc de Blancs Spumante Organic on peräisin Italian Venetosta. Sen tuottaja Corvezzo on yksi Italian suurimpia luomuviinituottajia. Viini on myös vegaaninen.

Kuohuviini on valmistettu pääasiassa Glerasta, jota täydentää kaksi muuta valkoista lajiketta, Chardonnay ja Pinot Blanc. Sen tuoksussa on runsaasti päärynää ja keltaista omenaa, samoin maussa, jälkimaussa maistuu sitrusta. Kokonaisuutta täydentää häivähdys yrttisiä mausteita. Vaikka viini on speksien mukaan kuiva, sen hedelmäisyys saa sen maistumaan jopa puolimakealta. 

Proseccomainen viini on kepeä ja helppoa juotavaa, sitä voi kulautella sellaisenaan tai maistella antipaston tai kalan ja äyriäisten kanssa. Se on juuri sitä, mitä laivan kuohuviiniltä odottikin.Laivan valkoviini: Markus Huber Grüner Veltliner Winemaker’s Selection Organic
Niederösterreich, Itävalta; 9,50 € (magnum 15,90 €)

Laivan valkoviini Markus Huber Grüner Veltliner Winemaker’s Selection Organic on peräisin Ala-Itävallan alueelta. Se valmistettu kestävästi kasvatetuista, luomu- ja vegaanisertifioiduista rypäleistä. Markus Huberin viinitila on noussut nopeasti yhdeksi Itävallan arvostetuimmista ja itse viinintekijä on mm. valittu vuoden viinintekijäksi vuonna 2015 (Fallstaff Winemaker of the Year). Itse tila sijaitsee Traisentalin laaksossa, joka on Itävallan nuorin ja samalla yksi pienimmistä viinialueista. Viinitarhoja on vain 770 hehtaaria. 

Viinin tuoksussa on kypsää sitruunaa, päärynää, omenaa ja mangoa sekä valkopippurista mausteisuutta, samoin maussa, jälkimaussa maistuvat hedelmät ja vanilja. Hapokas ja keskitäyteläinen viini ei ole kaikkein itsestään selvimmän tuntuinen valinta yleisviiniksi, mikä yllättää iloisesti - laivan viinien kun on tarkoitus olla monikäyttöisiä ja siksi myös melko helppoja. 

Emme olisi ennakkoon arvanneet, että laivan uusi valkoviini on grüner veltliner, vaan arvauksemme olisivat kohdistuneet rieslingin tai chardonnayn suuntaan. Toisaalta hyvä ja miellyttävä viini on aina hyvä ja miellyttävä viini, oli se tehty mistä rypälelajikkeista tahansa. Markus Huber Grüner Veltliner Winemaker’s Selection Organic onkin uusista laivan viineistä suosikkimme, ostimme sitä pari pulloa kotiinkin.

Hedelmäinen ja pirteä viini sopii monien ruokien kanssa, kala- ja äyriäisruokien kanssa tietenkin ja varmasti myöskin ruokaisten salaattien ja kanaruokien kanssa.

Laivan roseeviini: Barone Montalto Nero D’Avola Rosato Organic
Sisilia, Italia; 9,50 €

Laivan roseeviini Barone Montalto Nero D’Avola Rosato Organic on peräisin Sisiliasta, Italiasta. Jos nimi kuulostaa tutulta, se voi johtua esimerkiksi siitä, että Barone Montalton viinejä on aiemmin ollut esimerkiksi S-ryhmän asiakasomistajaviineinä.

Voimakkaan värisen viinin tuoksussa on punaisia marjoja, vadelmaa ja mansikkaa sekä granaattiomenaa, yrttejä ja hieman kukkaisuutta, samoin maussa, joka on parempi kuin mitä tuoksu antoi odottaa. Alun marjaisuuden jälkeen mausta paljastuu myös greippistä hapokkuutta, joka jatkuu jälkimakuun. Viini on kuiva ja hapokaskin, mutta marjaisuus saa sen tuntumaan makealta.

Myös laivan rosee on ilahduttava uusi tuttavuus, se on maukas ja tuntuu monikäyttöiseltä viiniltä. Se voisi sopia valkoviinin tapaan kala- ja äyriäisruokien kanssa. 

Laivan punaviini: Barbanera Campo Pietra Appassimento Organic
Italia; Primitivo, Negroamaro; 9,90 € (magnum 17,90 €)

Laivan punaviini Barbanera Campo Pietra Appassimento Organic on peräisin Etelä-Italiasta ja valmistettu kuivatuista rypäleistä appassimento-menetelmällä, kuten pari aikaisempaakin laivan punaviiniä eli sen pitäisi olla makean marjainen, runsas ja täyteläinen tuttavuus.

Viinin tuoksu on odotetun marjainen ja sen makeus alkaa mennä jo hilloisuuden puolelle. Siinä on punaherukkaa, karhunvatukkaa, luumua ja hapankirsikkaa sekä vadelmavene-karkkeja ja mausteita - appassimento-menetelmän käytön tunnistaa kyllä. Myös viinin maku on aluksi makean marjainen, mutta muuttuu pian hieman hapokkaaksi ja hapankirsikkaiseksi. Jälkimaussa maistuu myös hieman mausteita. Roseen tavoin tämänkin viinin maku on parempi kuin mitä tuoksu lupaili ja suutuntuma on jopa suhteellisen kevyt appassimento-viiniksi.

Appassimento-viinit ovat yleensä helppoja juotavia ja käyvät monen suomalaisen laivamatkailijan makuun, niin tämäkin viini. Se voisi sopia grillattujen liharuokien ja juustojen kanssa, samoin burgerin tai ribsien, ja on sitä ihan kiva kulautella sellaisenaankin.

Summa summarum

Kokonaisuutena Tallink Siljan uudet laivaviinit ovat mukava kokonaisuus ja sopivat varmasti tarkoitukseensa aivan kuten edeltäjänsäkin. Ensimaiston jälkeen valkoviini vakuutti eniten ja jäi parhaiten mieleen, rosee taas yllätti iloisesti, koska emme osanneet odottaa siltä oikein mitään.

***
Laivojen ravintoloissa on myös mahdollista nauttia kapteenin valinnoista. Captain's Choice -valikoimaan kuuluvat samppanja Pol Roger Brut Réserve, punaviini Bottega Amarone ja valkoviini José Pariente Barrel Fermented Verdejo.

Myös Silja Linen 65-vuotispäivää juhlitaan viineillä. Juhlavuoden kunniaksi saatavilla ovat Prosecco Accademia White ja Blu -kuohuviinit, Champagne Boizel Brut Reserve -samppanja, Bottega Amarone della Valpolicella II Vino Degli Dei -punaviini, Annabel de Chateau Puybarbe -roseeviini ja Steininger Grüner Veltliner Ried Kittmannsberg Erste Lage -valkoviini.