Suomen Sommelierit ry & Hartwall // Vicarage Lane -tasting 14.6.2022



Suomen Sommelierit ry. järjesti jäsenilleen Vicarage Lane -viinitalon viinien tastingin (15 €) 14.6.2022. Marjut kävi tastingissa, Jussilla oli samaan aikaan muita karkeloita.

Vicarage Lane sai alkunsa vuonna 2002, kun uusiseelantilainen John Kennard ja suomalainen Satu Lappalainen ostivat neljä hehtaaria maata Marlboroughin alueelta Uuden-Seelannin eteläsaaren koillisosasta. Kahdelle hehtaarille oli istutettu Sauvignon Blancia, joka on edelleen talon päälajike. 

Vuosien varrella talo on kasvanut jonkin verran ja laajentanut tuotantoaan, vaikka se ei olekaan suurensuuri toimija: Uudessa-Seelannissa talo myy viinejään vain suoraan tilalta, Suomi puolestaan on talon päävientimaa.



Marlborough Bubbly Sauvignon Blanc 2021
Sauvignon Blanc; 15,48 €

Talon kuohuviinin tuoksusta ja mausta tunnistaa selvästi Sauvignon Blancin aromit: herukanlehden, yrtit ja nokkosen sekä sitruksen, karviaisen ja trooppiset hedelmät. Kuohuviinin kuplat ovat hienot ja muutenkin viini on pirteä, raikas ja hapokas (ja maistuu hyvin varsinkin, jos tykkää sauvignon blancista). 

Pullossa on myös kätevä uudelleensuljettava Zork-korkki. Kysyn vain, miksei kyseinen australialainen keksintö ole levinnyt laajemmalle?

Marlborough Sauvignon Blanc 2021
Sauvignon Blanc; 13,38 €

Vuosi 2021 oli kuuma ja myös yöt olivat lämpimiä, tosin joulukuu oli sateinen ja rypälesato oli ennätyspieni, jopa 30 % pienempi kuin yleensä. Viiniin käytetyt rypäleet ovat samalta alueelta kuin kuohuviininkin rypäleet, tosin osa on eri tarhalta.

Viinissä on odotetusti herukanlehteä, nokkosta ja karviaista, samoin sitrusta ja trooppisia hedelmiä, passiohedelmää ja persikkaa. Vaikka viini on hapokas, hedelmäisyys pehmentää sen makua mukavasti eikä se ole niin viiltävän terävä kuin mitä uusiseelantilaiset sauvignon blancit voivat olla.



Canterbury Riesling 2019
Riesling; 14,79 €

Riesling on Vicarage Lanen tuotannossa kohtalaisen marginaalinen lajike ja sen tuotannossa onkin ollut parin vuoden tauko, vuoden 2019 jälkeen seuraava vuosikerta on parhaillaan tulossa oleva 2022. 

Viinin tuoksussa on makeita trooppisia hedelmiä, persikkaa, appelsiinia ja sitrusta sekä hunajaa ja pieni aavistus petroolia. Viinin maku on kuitenkin kuivempi ja hapokkaampi kuin mitä tuoksu lupailee, lisäksi siinä on hieman mineraalisuutta, kukkia ja yrttejä. Kokonaisuus on varsin tyylikäs ja maistuu hyvin risukan ystävälle.

Canterbury Rosé 2019
Pinot Noir; 14,68 €

Viini on saanut värinsä 10 tuntia kestäneestä kuorikontaktista, lisäksi käymisen aikana mukana on ollut myös rypäleitä. Sen ansiosta viini onkin runsaan makuinen ja voimakkaan marjainen, varsinkin puolukkainen. Se on myös ehtinyt kypsyä mukavasti muutaman vuoden aikana ja sen terävin hapokkuus lieneekin pehmentynyt, mutta ei kadonnut. 

Vuoden 2019 rosee on ruokaviini, mutta kuulemma vuoden 2022 rosee on eri tyylinen ja ennemminkin lipittelyrosee.

Canterbury Pinot Noir 2019
Pinot Noir; 17,70 €

Roseen tavoin vuosikertaa 2019 oleva pinot noir on myös ehtinyt jo kypsyä: sen väri on jo aavistuksen rusertava, samoin sen tuoksussa alkaa olla maanläheisiä, jopa hieman sienimäisiä aromeja. Viinin tuoksu on marjainen ja yrttinen, lisäksi siinä on metsänpohjaa ja varpuja. Maku on taas punamarjainen, luumu, puolukka ja karpalo hallitsevat ja pieni mausteisuus täydentää kokonaisuutta. Viini on kevyt ja jo melko pehmeä, vaikka toki pinot noirien tapaan myös hapokas.