Mustion linna // Pol Roger -samppanjatasting 11.6.2022



Mustion Linnassa järjestettiin 11.6.2022 samppanjatasting (95 €), jossa pääsi maistamaan kaikki seitsemän Pol Rogerin Suomessa myynnissä olevaa samppanjaa. Tastingin veti Vinetumin Christian Mickos.

Pol Roger on yksi harvoista suurista samppanjataloista, joka on edelleen saman suvun omistuksessa. Lakimiehen poika Pol Roger perusti tilan vuonna 1849 Eperneyn kaupunkiin ja julkaisi ensimmäisen samppanjansa vuonna 1853. Samppanjatalo oli Itävalta-Unkarin keisarin virallinen tavarantoimittaja ja se on edelleen Britannian kuningashuoneen virallinen tavarantoimittaja. 



Samppanjatalo oli myös Winston Churchillin suosikki. Hän totesi Pol Rogerista "makuni on yksinkertainen - tyydyn helposti parhaaseen." Pol Roger valmistaa hänen kunniakseen Cuvée Sir Winston Churchillia, jota tehdään vain erityisen hyvinä vuosina.

Ensimmäisenä tarjolla oli talon vakiosamppanjasta perusversio, rutikuiva versio ja puolimakea versio, joita oli kiinnostavaa vertailla keskenään. Niiden jälkeen tarjolla oli kolme samppanjaa vuodelta 2015 ja viimeisenä talon lippulaiva Cuvée Sir Winston Churchill.



Pol Roger Réserve Champagne Brut
1/3 Pinot Noir, 1/3 Pinot Meunier, 1/3 Chardonnay; 52,90 € (magnum 119,00 €)

Samppanjaa on kypsytetty 42-54 kuukautta ja siitä on neljäsosa reserviviinejä. Sokeria on 8 g/l.  

Raikkaassa ja hedelmäisessä tuoksussa on sitruunaa, greippiä ja ananasta. Maku toistaa tuoksun aromeja, ananas on tuoksun aromeista voimakkain. Maussa on lisäksi trooppista hedelmää ja aavistus briossia. Jälkimaku on pitkä ja hapokas. Réserve Brut on hyvä perussamppanja.

Tämä samppanjan magnum-versiota on muuten tarjoiltu Iso-Britannian prinssien Williamin ja Harryn häissä. 

Pol Roger Pure Champagne Extra Brut
1/3 Pinot Noir, 1/3 Pinot Meunier, 1/3 Chardonnay; 57,90 €

Rypäleiden suhde on sama kuin edellisessä samppanjassa, mutta viini on rutikuiva: sokeria on 0 g/l.

Tuoksu muistuttaa ensimmäisen samppanjan tuoksua, mutta sen hedelmäisyys on kuitenkin sitä kypsempää. Myös maku on samankaltainen ja tietenkin rapsakka, mutta pienemmästä sokerimäärästä huolimatta se ei tunnu rutikuivalta, vaan hedelmäiseltä. 

Pure oli meidän kummankin suosikki ensimmäisestä kolmesta, vuosikerrattomasta samppanjasta. Se voisi olla oiva valinta äyriäisten seuraksi.

Pol Roger Rich Champagne Demi-Sec
1/3 Pinot Noir, 1/3 Pinot Meunier, 1/3 Chardonnay; 51,90 €

Rypäleiden suhde on edelleen sama, mutta viini on puolimakea: sokeria on 34 g/l.

Tuoksussa on mangoa, marsipaania ja kypsää omenaa, jopa appelsiinimarmeladia. Maku on hedelmäinen ja makeahko, tuoksun aromien lisäksi siinä on mandariinia ja kypsää sitruunaa. Samppanja oli myös hieman lämmenneenä edelleen ihan miellyttävää juotavaa. 

Jussi piti myös Richistä. Se voisi sopia hyvin juustojen ja erilaisten jälkiruokien kanssa. 



Pol Roger Blanc de Blancs Champagne Brut 2015
100 % Chardonnay; 89,00 €

Samppanja on kypsynyt 6-8 vuotta ja siinä on sokeria 7 g/l. 

Tuoksussa on sitruunaa, mineraalisuutta, greippiä ja makeaa omenaa, jopa omenasosetta. Rapsakka sekä raikas maku toistaa tuoksun aromeja, lisäksi siinä on hieman aprikoosia. Mineraalisuus on voimakkaampaa maussa kuin tuoksussa. 

Blanc de Blancs 2015:a suositeltiin vaalealle kalalle ja kermakastikkeelle.

Pol Roger Rosé Champagne Brut 2015
65 % Pinot Noir, 35 % Chardonnay; 76,90 €

Samppanja saa värinsä 15 %:n punaviinilisästä. Se on kypsynyt 6-9 vuotta ja sokeria on 7 g/l.

Tuoksussa on greippiä, kukkaisuutta ja punaisia marjoja, kuten kirsikkaa, karpaloa ja punaherukkaa. Maku on kuiva ja hapokas. Siinä on samoja punaisia marjoja kuin tuoksussa ja lisäksi hieman vadelmaa. Aromimaailma on hyvin Pinot Noir -henkinen. 

Rosé 2015 on hyvä ruokaviini, sitä suositeltiin punaiselle lihalle, fileelle ja tartarille. Se oli 2015-vuosikerroista Marjutin suosikki.

Pol Roger Vintage Champagne Brut 2015
60 % Pinot Noir, 40 % Chardonnay; 74,89 €

Samppanjassa on sokeria 9 g/l.

Hedelmäisessä tuoksussa on sitrusta, vihreää omenaa ja hieman kukkaisuutta. Maussa on tuoksun aromien lisäksi trooppisia hedelmiä, savua ja yrttejä sekä hieman voita, pähkinää ja hunajaa. Maku on tuoksua pehmeämpi. 

Brut 2015:a suositeltiin riistalinnuille sienikastikkeen kera. Se oli 2015-vuosikerroista Jussin suosikki.



Pol Roger Cuvée Sir Winston Churchill Champagne Brut 2013
Pinot Noir, Chardonnay; 189,01 €

Samppanja on kypsynyt 9 vuotta ja siinä on sokeria 7 g/l. 

Hedelmäisessä tuoksussa on kypsää omenaa ja sitrusta, sekä makeita aromeja kuten lemon curdia, marmeladia, marsipaania ja karkkisuutta. Täyteläinen maku on aavistuksen makea, mutta kirpeä. Siinä on tuoksun aromien lisäksi mineraalisuutta ja sitruuunaista hapokkuutta. Onhan se tyylikäs ja tasapainoinen samppanja, minkä huomaa jo hintalapustakin - toisaalta ehkä siihen raatsisi investoida nyt, kun tietää, millaista vastinetta rahalleen saa.

Cuvée Sir Winston Churchill suositeltiin vasikan ja ankanmaksakastikkeen kanssa. Se oli tastingin kaikista samppanjoista suosikkimme.