Decanter & Bar Runar // Bacardí-rommitasting 19.7.2022

Bacardi on nimennyt heinäkuun rommikuukaudeksi ja sen aikana onkin useita rommiin liittyviä päiviä: 10.7. vietetään Piña Colada -päivää, 11.7. Mojito-päivää ja 19.7. Daiquiri-päivää. 

Daiquiri-päivän kunniaksi Viini- ja keittiötarvikkeiden erikoisliike Decanter järjesti yhdessä Bacardi-Martini Finlandin ja cocktailbaari Runarin kanssa rommitastingin (25 €), jossa pääsi maistamaan neljää rommia ja kahta rommicocktailia. Rommivalikoimassa oli kaksi Bacardia ja vertailun vuoksi saman konsernin kaksi muuta rommia. 

» Lue parin vuoden takaisesta postauksesta lisää taustatietoja.

Osallistujat saivat myös mukaansa Riedel Rum -rommilasit, jotka olivat juuri tulleet myyntiin. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun kyseisiä laseja käytettiin tapahtumassa Suomessa. 

Alkudrinkkinä oli tietenkin Daiquiri, tällä kertaa salvia- ja seljankukkatwistillä. Jälkiruokadrinkkinä taas oli vesimeloninen Piña Colada.

Vasemmalla Daiquiri salvia- ja seljankukkatwistillä, oikealla vesimeloninen Piña Colada

Bacardi 8 Años Reserva Ocho
(44,03 €)

Bacardi kypsyttää yleensä rommit vanhoissa amerikkalaisissa tammitynnyreissä, mutta tätä rommia on siitä poiketen kypsytetty sherrytynnyrissä vähintään kahdeksan vuoden ajan (siitä siis nimikin). Aiemmin Gran Reserva -nimellä tunnettu rommi on myös ainoa tastingin rommista, jota saa Alkosta.

Rommin makeassa tuoksussa oli kuivattuja hedelmiä, karamellisoitua sokeria, toffeeta, kuivahedelmää ja rusinaa. Lempeä maku toisti tuoksun aromeja. Rommi maistui jo kohtalaisen hyvin sellaisenaan, mutta se sopisi myös drinkkeihin, esimerkiksi Old Fashionediin.

Bacardi Gran Reserva Diez

Pari vuotta vanhemman eli (vähintään) kymmenvuotiaan rommin tuoksu oli edelliseen verrattuna kuivempi ja mausteisempi. Siinä oli banaania, makeaa purkkiananasta ja toffeeta, samoin maussa oli makeaa, friteerattua banaania ja kanelia. 

Maku oli toisaalta pehmeämpi ja toisaalta voimakkaampi kuin ensimmäisen rommin, ja myös alkoholi lämmitti enemmän. Suutuntuma oli nahkainen ja öljyinen. Tätä rommia voisi hyvin siemailla sellaisenaan.

Santa Teresa 1796

Riedel Rum -lasin sijaan kaksi viimeistä rommia tarjottiin Riedel DSG Neat -lasista. 

Kolmas rommi on valmistettu Venezuelassa sherryn valmistuksesta tutulla Solera-menetelmällä, toisin sanoen tynnyreitä täytetään uudella rommilla sitä mukaa, kun niistä lasketaan vanhaa ja näin eri-ikäiset rommit sekoittuvat pikkuhiljaa toisiinsa. Santa Teresa 1796:n on käytetty 4-35-vuotiaita rommeja.

Makeassa tuoksussa oli Dumle-karkkeja ja marsipaania, maussa taas enimmäkseen toffeeta ja appelsiininkuorta. Rommin maku oli melko terävä, vaikka tuoksu olikin karkkinen. Jälkimaussa oli ripaus kanelia. Santa Teresa 1796 ei ollut niin paksun oloinen kuin Bacardit.

Santa Teresa 1796 oli Jussin suosikki kahdesta viimeisestä rommista.

Banks 7 Island Blend

Banks 7 Island Blendin nimi ei viittaa rommin ikään, vaan sen kotimaiden määrään: se on sekoitus 23 eri rommista, jotka ovat peräisin 7 eri maasta - Trinidad, Jamaica, Guyana, Barbados, Java, Panama ja Guatemala. Siihen käytettyjä rommeja ikäännytetään 1-7 vuoden ajan bourbontynnyreissä.

Rommi on saanut inspiraationsa luonnontieteilijä Sir Joseph Banksista, joka osallistui James Cookin ensimmäiselle maailmanympäripurjehdukselle. Hän myös käytti ensimmäisenä länsimaalaisena sanaa "kenguru" kirjoittaessaan muistikirjaansa kyseisen eläimen kohtaamisesta. Lisäksi Master and Commander: Maailman laidalla -elokuvan laivalääkärin Stephen Maturinin hahmo perustuu löyhästi Banksiin.

Rommin pehmeässä tuoksussa oli (lääke)yrttiä, kahvia, vaniljaa ja ananasta. Myös maku oli pehmeä, siinä oli appelsiinia, mandariinia ja kypsää omenaa. Makeiden aromien vastapainoksi maussa oli myös katkeroa ja mausteita, inkivääriä ja kanelia.

Kaksi viimeistä rommia eivät tehneet niin suurta vaikutusta, mutta ne sopisivat varmasti hyvin erilaisiin cocktaileihin - varsinkin jälkimmäinen. Sen taustalla onkin maailmankuulu baarimikko Jim Meehan, joka suunnitteli rommin eri juomasekoitukset mielessään.