Michael Björklund Tinto Reserva 2020



Noin kuukausi sitten testasimme Viking Glorylta ostetun Michael Björklund Grüner Veltlinerin. Nyt vuorossa on sen punaviinipari, portugalilainen sekoiteviini.

Viini on peräisin Alejenton ("tois puol jokke" eli "Tejo-joen tuolla puolen oleva alue") viinialueelta eteläisestä Portugalista. Alue käsittää kaikkiaan kolmanneksen Portugalin pinta-alasta ja yltää Atlantin rannikolta Espanjan rajalle asti. Sen kahdeksan osa-aluetta - Portalegre, Borba, Évora, Redondo, Reguengos, Granja-Amareleja, Vidigueira ja Moura - voivat käyttää Alentejo DOC -luokitusta, muilla alueen viineillä on Vinho Regional Alentejano -luokitus.

Abegoaria sai alkunsa 2007, kun Manuel Bio ryhtyi johtamaan konkurssin partaalla ollutta Adega Granja Amareleja -osuuskuntaa. Abegoarialla on viintiloja ja tarhoja Alentejon lisäksi viidellä muulla Portugalin viinialueilla. Se tuottaa viinin lisäksi juustoa, oliiviöljyä, kinkkua ja makkaraa ja on laajentanut toimintaansa myös viiniturismiin.



Michael Björklund Tinto Reserva 2020
Alentejano, Portugali; Moreto, Trincadeira, Alfrocheiro; 13,90 € Viking Glorylla

Tuottaja Abegoaria

Etiketin mukaan hyvä viini hyvän ruoan seuraksi

Rypäleen mukaan
Trincadeira (Tinta Amarela): yrttisyyttä ja parfyymisyyttä, ikääntymisen myötä karhunvatukkaa. Käytetään lähinnä sekoiteviineissä tuomaan makua viineihin, yksinään se on melko simppeli. 
Alfrocheiro Preto (Tinta Francesa, Tinta Bastardinha): mausteisuutta, tummia marjoja, kukkaisuutta ja metsämansikkaa. Tuo sekoitteisiin tummaa väriä.
Moreto: neutraalin makuinen, hieman katkera rypäle, jota käytetään yleensä sekoiteviineissä. Aromeissa lähinnä tummia marjoja.

Ruokana nyhtöpossu ja viinirypälesalsa

Lyhyesti: täyteläinen ja marjainen ruokaviini

Kommentit

M: Syvän tummanpunaisen viinin tuoksussa on mausteita, ilmaantumisen myötä makeaksi muuttuvia tummia marjoja, karhunvatukkaa, herukkaa ja luumua sekä seetriä, pientä yrttisyyttä ja kukkaisuutta. Viinin maku on marjainen ja hapokas, jopa yllättävän kuiva ja kevyt portugalilaiseksi - mikään hillomaisen makea lässyviini ei siis ole kyseessä, vaan kokonaisuus pysyy hyvin ryhdissä. Tanniinit tuntuvat aavistuksen karheina ja pehmeinä. Ilman tarkempia speksejä en tiedä, onko viiniä tammikypsytetty ja jos on, niin kuinka kauan. Jos (ja ilmeisesti kun) on, niin tammi ei kuitenkaan tunnu ylenpalttisen vaniljaisena makeutena, vaan ennemminkin se tuo mausteisuutta ja runkoa.

Viini toimii hyvin nyhtöpossun ja viinirypälesalsan kanssa paitsi silloin, kun chili tekee pahimpia salakavalia hyökkäyksiään. Sen hapokkuus toimii ruoan makeuden kanssa ja vastaavasti taas sen makeus komppaa ruoan hapokkuutta ja mausteisuutta. Viini voisi sopia myös muiden pataruokien ja mausteisten liharuokien kanssa, samoin kovien juustojen seuraksi. Maistuu se ruoan jälkeen ihan sellaisenaankin, vaikka se tuntuukin ennemmin ruoka- kuin seurusteluviiniltä. Arvosanaksi Michael Björklund Tinto Reserva 2020 saa +.

J: Viini on syvän tummanpunaista. Tuoksussa on tummaa marjaa, karhunvatukkaa, mustetta ja mausteisuutta. Viinin ilmaantuessa tuoksu muuttuu intensiivisemmäksi ja siihen tulee luumua sekä hapankirsikkaa. Maku on hapokas, siinä on punaista marjaa, kirsikkaa ja hieman yrttejä sekä aavistus vaniljaa. Tanniinisuutta on kohtalaisesti. Jälkimaku on karpaloinen ja mustaherukkainen.

Rasvaisen nyhtöpossun kanssa viini sopi oivallisesti hapokkuutensa vuoksi. Se pärjäsi hyvin myös salsan chilille ja toimi makeiden viinirypäleiden kanssa. Viini voisi käydä myös pataruokien ja juustojen sekä pepperonin seuraksi. Se menee kohtuullisen hyvin sellaisenaankin. Arvosanaksi annan +.



Viinirypälesalsa

500 g viinirypäleitä (vihreitä ja/tai tummia)
1-2 punasipulia
1 punainen Pirkka-chili
1 suippopaprika
1/2 ruukkua korianteria

1 limen mehu
0,5 dl punaviinietikkaa
suolaa

Puolita viinirypäleet, pilko punasipuli, chili, paprika ja korianteri ja sekoita ainekset kulhossa. Sekoita limemehu ja punaviinietikka ja mausta suolalla, lisää kastike salsan sekaan ja sekoita. Anna maustua jonkin aikaa jääkaapissa.