Dona Matilde Reserve Red 2017

Näyte / Portugal Vineyards

Douron viinialue on saanut nimensä samannimisestä joesta, joka laskee Atlanttiin Porton kaupungin kohdalla. Itse viinialue sijaitsee jokilaaksossa noin sata kilometriä rannikolta sisämaahan päin. Espanjan puolella Douro-joki tunnetaan nimellä Duero, ja Espanjan viinialue Ribera del Duero on saanut nimensä samasta joesta.

Dourossa on viljelty viiniä jo 300-luvulla eaa. Rooman vallan aikana. Se on maailman ensimmäinen virallinen ja säännelty viinialue, jonka ensimmäiset (tosin vain läntisiä osia koskevat) viinilait säädettiin jo vuonna 1756. Alueen yleisimmät punaiset rypälelajikkeet ovat Touriga Nacional, Tinta Barroca, Tinto Cão, Tinta Roriz (tunnetaan myös Tempranillona) ja Touriga Franca. Valkoisista rypäleistä yleisimmät ovat Malvasia, Rabigato ja Viosinho.

Dona Matilde on yksi Douron alueen vanhimmista ja arvostetuimmista tiloista, joka tunnettiin aiemmin Enxodreiron nimellä. Barrosin perhe hankki tilan omistukseensa vuonna 1927 ja nimesi sen uudelleen. Vuonna 2007 se aloitti Quinta Dona Matilde -projektin, jonka tarkoituksena on tuottaa laadukkaita puna- ja portviinejä.

Viiniin käytetyt rypäleet on poljettu alueen perinteiseen tapaan jaloin graniittitankissa ja se on kypsynyt 18 kuukautta ranskalaisessa tammessa.



Dona Matilde Reserve Red 2017
Douro, Portugali; Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Amarela; 23,54 €

Tuottaja Dona Matilde

Etiketin mukaan tyylikäs ja rehevä, monipuolisia aromeja

Rypäleen mukaan
Touriga Nacional: tanniineja, tummia marjoja, mustaherukkaa, vadelmaa, hedelmäisyyttä, mausteita, nahkaa, orvokkia, yrttejä, lakritsaa
Touriga Franca: Touriga Nacionalin kevyempi ja parfyymisempi versio, tummia/punaisia marjoja ja villejä kukkia
Tinta Amarela: karhunvatukkaa, yrttejä ja kukkaisuutta

Ruokana burgeri Wagyu-härästä

Lyhyesti: mehevän marjainen

Kommentit

M: Voimakkaan tummanpunaisen, lähes läpinäkymättömän viinin tuoksussa on tummia marjoja, luumua, kirsikkaa, herukkaa, pippurisiakin mausteita sekä tammea, tummaa suklaata ja pieni aavistus savua ja kukkaisuutta. Samat aromit maistuvat viinin maussa, tammikypsytyksen huomaa seetrimäisenä ja tumman suklaisena karheutena. Tanniinit tuntuvat reilusti, mutta pehmeinä. Viini on runsas ja täyteläinen ja sen uskoo hyvin helposti portugalilaiseksi.

Ruoan kanssa viini sopii ihan passelisti ja muutenkin se voisi olla hyvä liharuokien kumppani - ja kyllä se maistuu ihan sellaisenaankin. Viini on oikein mukava, mehevän marjainen, mutta ei liian hillomainen ja sopivan tanniininen ruokaviiniksi. Arvosanaksi se saa 0.

J: Viini on syvän tummanpunainen. Tuoksussa on herukkahilloa, luumua, karhunvatukkaa, mausteita ja kahvia sekä aavistus tammea. Täyteläinen maku on sekä hapokas että pehmeän tanniininen. Mausteisuus on maussa voimakkaampaa kuin tuoksussa ja vahvistuu jälkimaussa pippurisuudeksi. Maussa on kirpeämpää, kirsikkaista marjaisuutta kuin tuoksussa.

Burgerin kanssa viini sopi oikein hyvin. Se voisi sopia myös tuhdeille liharuoille ja miksei myös pihvillekin. Arvosanaksi annan +.