Brewdog Arctic Blast Cold IPA


Arctic Blast on valikoitujen suomalaisten K-kauppojen ja BrewDogin Berliinin panimon yhteistyöolut, jota saa vain Suomesta viidestä K-Citymarketista: Pirkkala, Easton, Länsikeskus, Ruoholahti ja Kupittaa. Se tuli myyntiin noin viikko sitten.

Olut on viime aikojen humalavetoista trendiä edustava cold IPA, mikä tarkoittaa, että olut käytetään alhaisemmassa lämpötilassa kuin pintahiivaoluet yleensä. Yleensä cold IPA:ssa käytetään lager-hiivaa tai lager-ja ale-hiivan yhdistelmää, mutta se käytetään lämpimämmässä kuin lager-hiivan kanssa pannut oluet. Jotta maltaisuus olisi kevyttä, oluessa voi olla mukana riisiä ja/tai maissia. Tuloksena on tavallista IPA:a raikkaampi olut, jonka dokabiliteetti on kuitenkin lagerin luokkaa - ainakin, jos uskomme nettilähteitä.



Brewdog Arctic Blast Cold IPA (Finland exclusive)
Saksa; IPA; 5,0 %; 6,49 € K-Citymarket Ruoholahdessa

Panimo BrewDog

Panimon mukaan vain Suomen markkinoille pantu olut

Oluttyypin mukaan
India pale ale (IPA) on pintahiivaolut, joka kehitettiin Britanniassa 1700-luvulla. IPA on voimakkaasti humaloitua ja yleensä vahvaa. Cold IPA on pantu tavallista IPA:a viileämmässä.

Lyhyesti: raikas ja rapsakka cold IPA

Kommentit

M: Gyyh.

J: Olut on sameaa ja haalean kullankeltaista. Kepeässä tuoksussa on kirpeää sitruunaa ja ananasta sekä häivähdys trooppista hedelmää. Raikas maku toistaa tuoksun aromeja, sitruuna on siinä vielä kirpeämpää kuin tuoksussa. Maussa on myös aavistus maltaisuutta ja ruohoa. 

Ainesosissa on mainittu torrefioitu riisi eli riisi, jota on paahdettu hapettomissa olosuhteissa. Sen pitäisi vaalentaa vierrettä ja tuoda olueen kuivuutta. Jonkinlaista kuivuutta aromeissa kieltämättä on. Jälkimakua voikin luonnehtia kuivan sitruksiseksi. Arctic Blast on helposti juotava kesäinen IPA, arvosanaksi annan 0.