I Was Here Festival 22.-23.7.2022Reilu kuukausi sitten, 22.-23.7.2022, Helsinki Drink Festivalin taustajoukot järjestivät Suvilahdessa I Was Here -festivaalin, jossa yhdistettiin livemusiikkia cocktaileihin ja ruokaan. 

Yhden päivän lippu maksoi 25 € ja kahden päivän lippu 40 €, cocktailit puolestaan HDF:n tapaan 5 € puolikkaana ja 10 € täysikokoisena. Me päätimme käydä paikalla lauantaina, kun huomasimme tarjouksen, jolla tapahtumaan sai kätevästi ennakkoon ostaessa kaksi lippua yhden hinnalla. Tässä röpöttelyraporttimme.Ensimmäisenä maistoimme Marskin kojulta Anastasia- ja Overnight-drinkkejä. Edellisessä oli mustaherukkaa sekä karhunvatukkaa ja jälkimmäisessä greippiä. Ne olivat mukava aloitus. Muutenkin alkuiltapäivä meni rauhallisesti: jonoja ei ollut eikä musiikki pauhannut liian lujalla edes lavan lähellä, toisin sanoen korvatulpille ei ollut tarvetta ja keskustelu sujui hyvin ilman huutamista.Virolainen Punch Club valmistaa ravintoloita varten valmiita drinkkejä, joita saa pulloissa ja hanallisissa kegeissä. Maistoimme Hugo Spritziä ja Moscow Mulea. Molemmat sopivat hyvin kuumana kesäpäivänä, tosin ne tuntuivat ehkä hieman pliisuilta varta vasten sekoitettuihin cocktaileihin verrattuna. Ehkä oma mielikuvitus vaikutti myös asiaan.Koskenkorva on tuonut markkinoille uusia versioita perinteisestä juomasta. Koskenkorva Vodka Climate Action on maailman ensimmäinen regeneratiivisesti eli uudistavasti viljellystä ohrasta valmistettu vodka. Viljelytavalla pellosta saadaan aikaan päästölähteen sijaan hiilinielu. Vodkaan käytetty ohra on viljelty Hämeenlinnan Tuuloksessa Setälä-Eerolan tilalla.

7 Botanicals puolestaan perustuu perinteiseen suomalaiseen juhannustaikaan, jossa juhannusyöksi kerätään 7 erinlaista niittykukkaa tyynyn alle ja nähdään unta tulevasta puolisosta. Mausteena on käytetty bergamottia, ruusua, seljaa sekä muita yrttejä, joita ei kerrota. Maku on ginimäinen ja siksi 7 Botanicals toimiikin hyvin tonicin kanssa.Liberty or Deathin tiskiltä maistoimme Dufftown Highballia ja Paradisoa. Jussi tykästyi Highballiin, jossa oli käytetty savuista viskiä. Mutta sopiiko ananas (Paradiso-)cocktailiin? Kyllä sopii. 

Liberty or Deathilla on myös valmiscocktaileja pulloissa, mutta niitä emme testanneet.Pikkuhiljaa cocktailien keskellä alkoi iskeä nälkä, joten päätimme kokeilla festarialueen sisään jäänyttä ja Tuskan aikaan ikävästi laiminlyömäämme Peloton Cycling Eatery -pyöräravintolaa. Peloton on ranskaa ja tarkoittaa "ryhmää", varsinkin Ranskan ympäriajojen kärkijoukkoa. Monitulkintainen nimi on siis varsin osuva. 

Päädyimme syömään henkilökunnan lämpimästi suosittelemaa hernerisottoa, joka olikin oikein maukasta.Pelotonin viinilista oli ytimekäs, mutta vakuuttava. Aperitiiviksi meille suositeltiin kahta eri samppanjaa - Frederic Savart Premier Cruta ja Domaine Nowack Assemblagea. Ruokajuomaksi puolestaan ehdotettiin listan ulkopuolelta Georg Breuer Pfaffenwies Rieslingiä, joka toimi erinomaisesti risoton kanssa. 

Palvelu oli nopeaa ja henkilökunnan asiantuntemus vakuutti eli Pelotonissa voisi käydä pelottomasti (haha!) uudelleen seuraavan kerran, kun Suvilahdessa on taas jotakin karkeloita.Ruoan jälkeen Jussi maistoi olutpuolelta Helsinki Bryggeri Weizenia, joka oli mainio vehnäolut. Marjut taas suuntasi viinien pariin.

Cocktailien lisäksi tapahtumassa oli myös Soil Wine Groupin ja Bioviinin natuviinejä. Itävaltalainen Wabi-Sabi Space Bubbles Rosé -roseeskumppa oli varsin kiva ja punamarjainen, samoin ranskalainen Déferlante yllätti iloisesti - periaatteessa se oli kevyt, marjainen ja hapokas punaviini, mutta sekoitteessa mukana olevat valkoiset lajikkeet toivat siihen myös paljon valkoviinimäisiä piirteitä. Se olikin oikein hauska uusi tuttavuus.Viinien jälkeen ja kanssa oli vielä pienen iltapalan aika, koska grillin tuoksua ei voinut vastustaa (eikä kimchiä), joten söimme vielä Yakitori x Brasan grillattuja tiikerirapu- ja kanavartaita kimchin kera. Jussi testasi vartaiden kanssa Wolf Birkweiler Kalk und Stein Spätburgunder Trockenin, jonka hapokkaan marjainen ja hieman savuinen aromimaailma sopi ruoan kanssa hyvin.Päivän päätteeksi nautimme Maker's Markin tiskillä High Ballerin ja Jussin jo jonkin aikaa kaipaaman klassikon, joka pitää saada ainakin kerran eli Old Fashionedin. Summa summarum

Toimiko cocktailien ja livemusiikin yhdistelmä? Miksipä ei. Vastaus on "toisaalta ja toisaalta". 

Toisaalta rap eikä varsinkaan suomirap ole meidän suurta suosikkimme, joten emme saapuneet paikalle musiikin takia. Siksi normaalihintainen 25 €/40 €:n pääsylippu tuntui hieman liian tyyriiltä, koska suhtauduimme tapahtumaan cocktailfestivaalina eikä oletettavasti luvassa kuitenkaan ollut tajunnanräjäyttäviä megaspektaakkelicocktaileja. Sitä emme tiedä, kuinka rock ja cocktailit sopisivat yhteen - miksipä eivät, voisimme kyllä kokeilla.

Toisaalta taas jos musiikki olisi osunut enemmän omaan makuun, pääsylippu olisi tuntunut edulliselta. Lisäksi alue oli viihtyisä, joten cocktailien leppoisa siemailu auringonpaisteessa tai puiden varjossa artisteja kuunnellessa voisi olla hyvinkin mukavaa ajanvietettä.Cocktaileja oli ainakin yhden iltapäivän ajalle ihan riittävästi, jokaisella kojulla emme edes yrittäneet käydä, vaikka houkuttelevia cocktaileja oli jokaisella. Ruokatarjonta oli myös ok varsinkin Pelotonin ollessa mukana, tosin Bonelessin wingsit ehtivät loppua ennen kuin ehdimme niihin saakka. 

Jos nyt jotain saisi ehdottaa, niin Helsinki Drink Festival ja I Was Here voisivat lähestyä cocktaileja ja kaupunkikulttuuria hieman eri suunnilta, sillä kaikkea ei kannata sulloa samaan: HDF voisi keskittyä cocktaileihin ja tuoda tarjolle myös laadukkaiden cocktailbaarien näyttäviä ja erikoisia luomuksia, kun taas IWH taas voisi panostaa musiikkiin ja rentoon, mutta silti hyvään cocktailmenoon.