Olutta Ukrainan tueksi: Obolon Premium Lager ja Gamma for Ukraine Pale Ale

Ukrainan sodan aikana useat panimot ovat ryhtyneet toimiin Ukrainan auttamiseksi ja tehneet oluita, joiden tuotosta osa tai kaikki menee hyväntekeväisyyteen. Lisäksi Suomeen on alettu tuomaan ukrainalaisia oluita. Jussi maisteli tällä kertaa yhden ukrainalaisen ja yhden tanskalaisen oluen.

Kaikki postaukset pääset lukemaan tunnisteen "oluttaukrainalle" kautta.

Obolon Premium
Ukraina; lager; 5,0 %; 3,84 € Ruoholahden K-Citymarketissa, 3,48 € Alkossa

Obolon on yksi Ukrainan suurimmista (omien sivujensa mukaan suurin) virvoitus- ja alkoholijuomavalmistajista. Vuonna 2020 se oli maailman 35. suurin panimo 420 miljoonan olutlitran vuosituotannollaan. Tuotannon koosta saa jonkinlaisen käsityksen, kun ottaa huomioon, että vuonna 2021 Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton jäsenyritykset myivät Suomessa olutta yhteensä 347,2 miljoonaa litraa.

Yhtiö perustettiin Neuvostoliiton aikaan vuonna 1980 nimellä Kiovan panimo numero 3. Vuonna 1986 nimeksi vaihtui Obolon. Nimi tulee Kiovan kaupunginosasta, jossa panimo sijaitsee ja tarkoittaa tulvatasankoa. Nykyisin sillä on toimintaa usealla paikkakunnalla. 

Olut on kirkasta ja kullankeltaista. Tuoksussa on runsaasti mallasta sekä hieman yrttejä ja sitruunaa. Maku on tuoksun tavoin vahvan maltainen, siinä on myös vähän ruohoa. Katkeruutta on jonkin verran ja sitä tasapainottaa hienoinen makeus. Suutuntuma on täyteläisempi kuin suomalaisissa lagereissa keskimäärin. Jälkimaku on viljainen. Oluen hieman lämmetessä sen aromeihin tulee kukkaisuutta. Obolon Premium on raikas ja puhdaspiirteinen lager.

Oluen tuotosta ei lahjoiteta rahaa suoraan mihinkään, mutta sen ostaminen auttaa Ukrainan taloutta. Obolonin tuotteita tuo maahan Domaine Wines Finland.

Gamma For Ukraine
Tanska; pale ale; 5,4 %; 9,49 € Ruoholahden K-Citymarketissa
Humalat: Cashmere, Ekuanot, Enigma ja Mosaic

Gamma Brewing on vuonna 2015 perustettu tanskalainen panimo. Se toimi aluksi panimokollektiivissa Gørløsessä Kööpenhaminasta pohjoiseen ja muutti suurempiin tiloihin Herleviin vuonna 2021.

Olut on sameaa ja vaalean appelsiinimehun väristä. Tuoksussa on sitruunaa, ananasta ja hunajaa. Maku toistaa tuoksun aromeja, sitruuna on voimakkain aromi. Suutuntuma on kevyt, mutta ei vetinen. Jälkimaussa on greippiä ja sitruunaa. For Ukraine on mukavan raikas kesäolut, tosin hinta on melko korkea.

Panimo lahjoittaa oluen tuoton Punaiselle Ristille ukrainalaisten pakolaisten auttamista varten.