Rosecco Rose Prosecco Extra Dry 2021

Näyte / Viinitie

Roseeproseccon valmistaminen on ollut sallittua lokakuusta 2020 lähtien. Se valmistetaan lisäämällä perinteisestä prosecco-rypäleestä Glerasta tehtyyn viiniin 10-15 % Pinot Neraa/Noiria, mikä antaa viinille kauniin vaaleanpunaisen värin ja tuo sen makuun marjaisuutta ja hapokkuutta. 

Rosecco Rose Prosecco on valmistettu Viinitien ja Dissegnan perhetilan yhteistyönä. Dissegnan viinitila sijaitsee Friulin ja Veneton välimaastossa. Talolla on 15 hehtaaria viinitarhoja, ja sen ensimmäiset viinit valmistettiin vuonna 1925. Tilaa johtaa nykyään perheen kolmannen sukupolven edustaja Francesco. Dissegna siirtyi luonnonmukaiseen viljelyyn 1998 ja 90 % tilan käyttämästä sähköstä tuotetaan aurinkoenergialla.

Rosecco Rose Prosecco Extra Dry 2021
DOC Prosecco, Veneto, Italia;  90% Glera, 10 % Pinot Noir; 14,98 €. Luomu, vegaaninen.

Tuottajat Viinitie ja Dissegna

Etiketin mukaan luomuproseccoa

Rypäleen mukaan
Glera: rypäle tunnettiin Prosecco-nimellä aina vuoteen 2009 saakka. Glerasta tehdyt viinit ovat melko keveitä ja neutraaleja, niiden aromeissa on päärynää, sitrusta, omenaa, persikkaa, valkoisia kukkia ja joskus jopa saippuaa.
Pinot Noir: kirsikkaa, raparperia ja herukkaa, kukkaista hedelmäisyyttä, hapokkuutta ja vähän tanniineja; nuorena mansikkaa ja vadelmaa sekä ruusua, orvokkia ja minttua, kypsytyksen myötä mausteita, paahtoleipää, vaniljaa sekä nahkaa

Ruokana korealaiset lihapullat ja nuudelit

Lyhyesti: monikäyttöinen kuohuviini, sopii ruoan kanssa tai sellaisenaan

Kommentit

M: Hennon lohenpunaisen viinin tuoksussa on punaisia marjoja, mansikkaa, vadelmaa ja vadelmavenekarkkeja sekä punaherukkaa, päärynää ja hieman kukkaisuutta. Viinin maku on hedelmäinen ja kepeä, toisaalta myös hapokas ja pirteä, ja sen kuplat ovat miellyttävät. Vaikka proseccolle tyypillinen päärynäisyys tuntuukin hallitsevana, punaiset marjat tuovat makuun ryhtiä ja kaiken kaikkiaan kokonaisuus on tasapainoinen.

Ruoan kanssa Rosecco toimii erinomaisesti! Sen makeus sopii hyvin tulisen srirachan ja inkiväärin kanssa. Mausteisen ruoan kanssa viinin punamarjaisuus ja hapokkuus korostuvat ja se tuntuu ryhdikkäämmältä kuin sellaisenaan, kun taas sellaisenaan maisteltuna viinin päärynä maistuu eniten ja se on enemminkin hellepäivän mukavaa siemailtavaa. Arvosanaksi Rosecco saa +.

J: Viini on väriltään hailakan vaaleanpunaista. Tuoksu on makeahko, siinä on päärynää, mansikkaa ja vadelmaa sekä häivähdys ruusua ja punaherukkaa. Maku on vähemmän makea kuin tuoksusta voisi päätellä, siinä on punaherukkaa, metsämansikkaa, raparperia ja sitruunaa. Jälkimaku on rapsakkaan hapokas, jopa hieman karpaloinen. Siinä on myös kevyttä mineraalisuutta.

Viini sopi ruoan kanssa jopa yllättävän hyvin. Sen maku muuttui hapokkaammaksi ja kirpeän punamarjaiset aromit voimistuivat. Viini pärjäsi myös srirachan tulisuudelle. Ruoka toi viinin pinot noir -elementin esille, kun taas sellaisenaan se on mainio seurustelujuoma, varsinkin hellepäivänä. Arvosanaksi annan +.