Michael Björklund Grüner Veltliner 2021



Ahvenanmaalainen kokki Michael "Micke" Björklund on monesta tuttu: hän on kokannut Strömsössä, hänet on valittu Vuoden kokiksi sekä Suomessa että Ruotsissa, ja Bocuse d'Or -kilpailussa hän on sijoittunut viidenneksi. Hänet tunnetaan myös Niska-ketjun pizzaravintoloista, ahvenanmaalaisesta Smakbynista sekä Helsingin Stockmannilla sijaitsevista Café Royalesta ja BBQ Royalesta.

Marjut kävi työmatkalla uudella Viking Glorylla juuri ennen juhannusta ja vaikka tarkoituksena oli matkustaa kevyesti, laivan myymälästä piti kuitenkin ostaa tuliaisiksi Michael Björklundin valko- ja punaviini. Ensimmäisenä testiin pääsi valkoviini, jonka seuraksi piti tietenkin kokata ruokaa Micken resepteillä.



Michael Björklund Grüner Veltliner 2021
DAC Wagram, Itävalta; Grüner Veltliner; 13,90 € Viking Glorylla. Luomu.

Tuottaja Weingut Leth

Etiketin mukaan hyvä viini hyvän ruoan seuraksi

Rypäleen mukaan
Grüner Veltliner: sitrusta, persikkaa, mahdollisesti pippuria, mineraalisuutta

Ruokana Micken reseptien mukaan tehdyt tillillä maustettu lohitartar ja kesäinen perunasalaatti

Lyhyesti: pirteän hapokas ruokaviini

Kommentit

M: Vaalean kullankeltaisen viinin tuoksussa on päärynää ja valkopippuria sekä yrttejä, omenaa ja sitrushedelmiä. Viinin maku on rapsakan hapokas ja sitruksinen, trooppisten hedelmien, kuten ananaksen, lisäksi siinä tuntuu jonkin verran mineraalisuutta ja valkopippuria. Viini on vielä nuori ja kipakka, vuoden päästä se saattaisi olla jo hieman leppoisampi - toisaalta kovin moneksi vuodeksi en kuitenkaan laittaisi sitä jemmaan.

Ruoan kanssa viini sopii saumattomasti. Sen hapokkuus leikkaa hyvin lohen rasvaisuutta ja pullo hupenee lähes huomaamatta, joten dokabiliteetti on enemmän kuin kohdallaan. Maistuu se sellaisenaan ruoan jälkeenkin, vaikka ruoan kanssa se onkin omimmillaan. Arvosanaksi viini saa +.

J: Viini on väriltään kultaan vivahtavan sitruunankeltainen. Tuoksussa on päärynää, kypsähköä sitrusta ja omenaa sekä hieman yrttisyyttä. Maku ei ole tuoksun tapaan makeahko vaan kirpeän hapokas, siinä on sitruunaa, limeä, ananasta ja reippaasti mineraalisuutta. Pitkä, hapokas jälkimaku on yrttinen, jopa hieman valkopippurinen.

Ruoan kanssa viini sopi erinomaisesti. Sen hapokkuus leikkasi lohen rasvaisuutta ja yrttisyys toimi hyvin tartarissa olleen dijon-sinapin kanssa. Se kävisi hyvin myös vaalean kalan ja äyriäisten seuraksi. Arvosanaksi annan +.