Bread & Butter Chardonnay 2020

Näyte / Viinitie

Bread & Butter on Kalifornian Napa Valleyssa sijaitseva viinitila, joka on perustettu 2013. Nimen taustalla on filosofia, jonka mukaan viinin pitäisi olla mutkatonta kuten jokapäiväinen leipä ja voi. Bread & Butter luonnehtii itse viinejään helposti lähestyttäviksi ja laadukkaiksi. Viinintekijänä toimii Linda Trotta, joka valittiin 2018 Napa Valleyn vuoden viinintekijäksi.

Bread & Butter Chardonnay 2020
Kalifornia, Yhdysvallat; Chardonnay; 19,98 €

Tuottaja Bread and Butter Wines
Maahantuoja Viinitie

Etiketin mukaan kermaisia ja vaniljaisia aromeja sekä mantelia ja trooppista hedelmää

Rypäleen mukaan
Chardonnay: omenaa, sitrusta, melonia, ananasta, trooppisia hedelmiä, pähkinää; viileissä olosuhteissa raikas, hedelmäinen, hapan ja mineraalinen, lämpimissä hedelmäinen, mausteinen, toffeinen, vaniljainen, savuinen, öljymäisen pyöreä

Ruokana kylmäsavulohisalaatti (kylmäsavulohta, keitettyjä kananmunia, mozzarellaa, avokadoa, tryffelimajoneesia)

Lyhyesti: mutkaton ja tyylikkäästi tamminen chardonnay

Kommentit

M: Kullankeltaisen viinin tuoksussa on sitrusta, omenaa, voita, paahtoleipää ja trooppisia hedelmiä, toisin sanoen tammikypsytyksen huomaa hyvin jo tuoksusta. Samat aromit toistuvat myös maussa. Suutuntuma on paksuhko ja kermainen, alun hapokkuus jää tuntumaan kielellä, kun maun omena ja sitrus vaihtuvat kypsiin trooppisiin hedelmiin, mangoon ja jopa banaaniin. Tammea on käytetty tyylikkäästi ja se tuo makuun vaniljaista makeutta.

Ruoan kanssa viini sopii hyvin. Kylmäsavulohen kanssa se on loistava yhdistelmä ja pärjää myös salaatin muiden, hieman vaikeidenkin ainesten kanssa. Se kesyttää jopa melko voimakkaan makuisen tryffelimajoneesin eikä riitele avokadonkaan kanssa. Hyvin hedelmäinen ja runsas viini voisi sopia myös lämminsavulohen ja muiden kalaruokien kanssa, samoin kanan kanssa. Arvosanaksi se saa +.

J: Viini on väriltään kullankeltaista. Riedelin Performance-sarjan Oaked Chardonnay -lasista nautittuna tuoksussa on voita, tammea, kermatoffeeta sekä kypsää, trooppista hedelmää. Täyteläinen maku toistaa tuoksun aromeja, hedelmäisyys on intensiivisempää kuin tuoksussa. Maussa on myös aprikoosia ja passionhedelmää. Hapokkuutta on kohtuullisesti. Jälkimakua hallitsevat voi ja tammi sekä mausteisuus, joka menee jopa aavistuksen valkopippurin puolelle. 

Tavallisessa Riedelin valkoviinilasissa tuoksu on selkeästi sitruunaisempi ja tammi tuoksuu voimakkaammin. Maussa tammen aromi on voimakkaampi, mutta ei kuitenkaan ylenpalttisesti. Maku on tavallisesta lasista myös hapokkaampi. Kumpikin lasi sopi viinille yhtä hyvin.

Kylmäsavulohen kanssa viini oli täydellinen valinta ja sopi kohtuullisen hyvin muidenkin salaatin aineksien kanssa. Se voisi sopia myös lohipastalle ja muille rasvaisille kalaruoille sekä hieman miedommin maustetuille aasialaisille ruoille. Viini menee hyvin myös sellaisenaan, ainakin jos on bourbonin ystävä. Arvosanaksi annan +.