Viinivinkki // Kesäviinivinkkejä 9.6.2022



Osallistuimme Viinivinkin (eli Servaalin) arvontaan Instagramissa ja voitimme! Pääsimme siis maistelemaan kesäisiä viinejä Helsinki Whiskey Cellariin 9.6.2022. Vaikka teemana olivatkin kesäiset viinit, samat viinit sopivat mainiosti alkukesän lisäksi myös loppukesään, alkusyksyyn ja vaikkapa koko loppuvuodeksi.

Helsinki Whiskey Cellaria käytetään nykyisin The Helsinki Distilling Companyn viskien kypsytykseen, ja siellä köllöttelee esimerkiksi jokaisen jääkiekon MM-finaalissa maalin tehneen pelaajan nimikkotynnyri. Me opimme tuntemaan tilan viinikellarina, joten oli mielenkiintoista päästä käymään siellä uudelleen ja näkemään, millaisia muutoksia on tapahtunut. Aivan alunperinhän yksi Sörnäisten vanhimmista rakennuksista oli jääkellari.



Alberto Nani Organic Prosecco Extra Dry
DOC Prosecco, Italia; Glera; 13,99 €, magnum 28,26 €

Alkumaljana tarjoiltu prosecco oli meille entuudestaan tuttu muutaman vuoden takaa. Se olikin edelleen oikein kiva ja maistui hyvin, kun odotimme, että pääsemme tekemään alkoholittomia viinidrinkkejä. Drinkeissä viininä oli alkoholiton McGuigan Zero Chardonnay (Australia; 8,00 €). Jussin drinkissä mausteena oli puolukkaa, Marjutilla taas passiohedelmää. 

Floralba Prosecco Rosé Brut 2021
DOC Prosecco, Italia; Glera, Pinot Noir; 12,98 €

Roseeproseccot ovat vakiinnuttaneet paikkansa ja markkinoille saapuu koko ajan uusia kuohuvia. Tämä viini oli kuiva ja mukavan hapokas sekä punamarjainen, karpalo ja vadelma hallitsivat sekä tuoksussa että maussa. Se oli varsin helppoa ja miellyttävää juotavaa.



Medusa Albariño 2021
DO Rías Baixas, Espanja; Albariño; 14,98 €

Viime aikoina albariñot ovat alkaneet valloittaa paikkaa ruokapöydässä rieslingin tilalla ja mikäs se siinä, hyvin ne maistuvat. Medusa Albariñoon käytetyt rypäleet ovat Félix Solís -viinitalon omistamalta Val do Salnés -tarhalta. Viinitarhan nimi on vapaasti suomennettuna "suola-altaiden laakso". Viini on käynyt ja kypsynyt terästankeissa.

Medusa Albariño oli kuiva ja hapokas, mutta hedelmäinen ja hieman kukkainen ja mineraalinenkin, joten se kävisi hyvin risukan sijaan monen ruoan, esimerkiksi savulohen kanssa. Sitä voisi harkita rapujen (ja muiden äyriäisten) kanssa nyt, kun rapukausi on alkanut.

Seifried Grüner Veltliner 2021
Uusi-Seelanti; Grüner Veltliner; 15,48 €

Uusiseelantilainen grüner veltliner oli meille uusi tuttavuus, ainakaan heti ei tullut mieleen yhtään aikaisempaa sellaista. Seifried-viinitalo istutti ensimmäiset Grüner Veltlinerit vuonna 2008 Brightwaterin tarhalleen ja myöhemmin myös Edens Road -tarhalleen. Viiniin käytetyt rypäleet ovat peräisin näiltä kahdelta tarhalta. Viini on vegaaninen.

Viinin tuoksu oli mieto, siinä oli odotetusti greippiä, valkopippuria ja päärynää. Maku puolestaan oli kuiva ja hapokas, hedelmäinen, yrttisen mausteinen ja jopa hieman savuinen ja mineraalinen, toisaalta myös hedelmäisempi ja kypsempi kuin kuin muistelemamme itävaltalaiset grüner veltlinerit - ei siis minkään huono uusi tuttavuus. Sitäkin voisi hyvin testailla rapujen kanssa.



Crocodile Dandy Rosé 2021
DOP Costières de Nimes, Ranska; Grenache Noir, Syrah; 13,99 €

Persikanpunainen roseeviini tulee Ranskasta Rhônen ja Nimesin kaupungin väliseltä alueelta. Nimesin kaupunki tunnetaan farkkukankaasta (denim eli serge de Nîmes), mutta pullon krokotiilikuviointi viittaa vielä pidemmälle historiaan. Ensimmäisessä Nimesissä lyödyssä kolikossa oli kuviona palmuun kahlittu krokotiili symboloimassa sitä, että Rooman valtio oli valloittanut Egyptin, ja myöhemmin kuviosta tuli koko kaupungin symboli.

Itse viini oli kuiva ja runsaan makuinen, varmasti loistava ruokaviini. Sen maussa oli yrttejä ja hapokkaita punaisia marjoja, vadelmaa ja karpaloa, joka muuttui jälkimaussa puolukaksi. Jos rotevat roseet miellyttävät, viini maistuu krokotiilimiehille ja -naisille vielä syksylläkin.

Borsari Ripasso 2019
DOC Valpolicella, Italia; Corvina, Corvinone, Rondinella; 10,99 €

Borsari Ripasso ampaisi melkein heti lanseerauksensa jälkeen myyntitilastojen kärkisijoille eikä ihme, sillä se maksaa vain hieman yli kympin. Kypsän marjainen ja mausteinen sekä hieman nahkainen viini on helppoa juotavaa, tanniinit ovat pehmeät ja hapokkuus pitää viinin ryhdikkäänä. Viinin aromeissa on tummia marjoja, hapankirsikkaa, mustaherukkaa ja mustikkaa. Muheva viini sopisi hyvin grillin äärellä juotavaksi, kun odotellaan sopivaa hiillosta (emmekä nyt mainitse syksyä, vaikka voisimme).



Vidal-Fleury Châteauneuf-du-Pape 2013 ja 2015
Rhône, Ranska; Grenache, Syrah, Mourvèdre

Tastingissa oli bonuksena mukana vielä kaksi Vidal-Fleuryn Châteauneuf-du-Papea, joita ei valitettavasti nyt saa Alkosta. Châteauneuf-du-Papet ovat yleensäkin hienoja viinejä ja nyt oli mielenkiintoista vertailla kahta eri vuosikertaa rinnakkain. Vuosi 2013 ei ollut Rhônessa erityisen huono eikä erityisen hyväkään, kun taas vuotta 2015 kehuttiin loistavaksi ja viinejä hyvin hedelmäisiksi.

Vuosikerta 2013 oli viineistä kypsempi ja tummasävyisempi, tumman marjainen, yrttinen ja mausteinen. Sen aromeissa oli myös savua ja jotenkin se toi mieleen autonrenkaan pikataipaleen jälkeen. 

2015 oli viineistä kevyempi, raikkaampi ja hapokkaampi, ja sen marjaisuus kallistui enemmän punaisten marjojen suuntaan. Viini oli toki jo juotavaa, mutta tuntui vielä nuorelta, joten jos sitä saisi varastoonsa, sitä voisi säilyttää huoletta.