Uusi oluttehdas Pilsner ja Lager



Uusi oluttehdas sai alkunsa, kun Turun Itäharjulla asuva pariskunta Jussi ja Terhi löysivät remonttia tehdessään käyttämättömiä etikettejä ja esitteitä. Ne olivat peräisin Turussa vuosina 1870-1920 toimineesta Uusi Oluttehdas Osakeyhtiö Turussa -panimosta. Vuonna 1899 panimo tuotti jopa 700 000 litraa olutta vuodessa ja työllisti noin 30 ihmistä. Kukaan ei tiedä, miten 1928 rakennetun talon välipohjaan päätyi lähes vuosikymmen aikaisemmin toimintansa lopettaneen panimon jäämistöä, mutta löytö innoitti pariskuntaa perustamaan oluttehtaan uudelleen.

Uuden oluttehtaan oluet valmistetaan RPS Brewingillä Kuopiossa. Sekä Lagerin että Pilsnerin reseptit on laatinut belgialais-suomalainen Thomas Sjöberg. Molemmissa on käytetty 1800-luvun loppupuolelta baijerilaisesta hiivasta polveutuvaa German Bock Lager Yeast WLP833:a. Panimolta tuli markkinoille tänä vuonna myös IPA.

Me ostimme oluet Turun reissullamme S-Market Wiklundista, mutta niitä saa myös Alkosta.

Uusi Oluttehdas Pilsner
Suomi; pilsner; 5,0 %; 3,30 € S-Market Wiklundissa, 3,97 € Alkossa
Humalat: BarthHaas Saaze, Magnum Hallertau
Maltaat: Weyermann Barke Pilsner, Weyermann Vienna 

Olut on sameahkoa ja vaalean keltavihreää. Tuoksussa on runsaasti maltaisuutta ja viljaa sekä hieman keksiä. Tuoksun aromit ovat maussa heikompia, ruoho ja sitruuna ovat maun voimakkaimmat aromit. Maltaisuus vahvistuu jälleen pitkässä jälkimaussa, jossa on myös aavistus kukkaisuutta. Katkeruutta on jonkin verran. Pilsner on hyvä omassa kategoriassaan, tykkäsin. Se oli sellaisenaan juotuna parempi näistä kahdesta.



Uusi Oluttehdas Lager
Suomi; lager; 5,0 %; 3,30 € S-Market Wiklundissa, 3,97 € Alkossa
Humalat: Magnum Hallertau
Maltaat: Weyermann Pils

Olut on kullankeltaista ja hieman sameaa. Tuoksussa on humalan tuomaa katkeruutta, ruohoa, yrttisyyttä ja hieman mallasta. Raikas maku toistaa tuoksun aromeja, maltaisuus on siinä vahvempaa kuin tuoksussa. Katkeruutta on kohtuullisesti. Maltaisuus vahvistuu entisestään jälkimaussa. Kokonaisuus on raikas ja keskitäyteläinen. Pidin myös Lagerista, mutta se olisi luultavasti vielä parempi makkaran tai vastaavan hieman rasvaisen ruoan kanssa.