Viini- ja keittiötarvikkeiden erikoisliike Decanter järjesti yhdessä Bacardi-Martini Finlandin ja Bar Bardemin kanssa Bacardi-rommitastingin 20.8.2020. Iltaa isännöi Bacardi-Martini Finlandin Juho Eklund.
Bar Bardem (Yliopistonkatu 7) on viime vuoden marraskuussa perustettu pieni ja kotoisa 40-paikkainen cocktailbaari. Se sijaitsee Penélope Cruzin mukaan nimensä saaneen ravintola Penelopen kyljessä, joten luonnollisesti baari sai nimensä Penélope Cruzin puolison Javier Bardemin mukaan.
Rommi on sokeriruo'osta tai melassista tislaamalla valmistettu alkoholijuoma. Aiemmin rommiksi on saanut kutsua monenlaisia sokeriruo'osta valmistettuja tislattuja juomia, mutta viime vuonna EU yhtenäisti linjaa ja julkaisi uuden määritelmän, jossa määritellään muun muassa, että
- rommissa on oltava vähintään 37,5 % alkoholia
- rommia ei saa maustaa (ja sokerikulöörillä värjäämisenkin on oltava hyvin hillittyä)
- rommia saa makeuttaa, mutta kuitenkin niin, että sokeria on enintään 20 g/l
Aiemmin rommeissa on voinut olla sokeria jopa 40 g/l ja mausteitakin valmistajan maun mukaan, mutta nyt kyseisiä juomia ei enää saa myydä rommeina. Tällä hetkellä on siirtymävaiheen aika ja muutoksen on näyttävä pullojen etiketeissä viimeistään toukokuussa 2021 - siispä esimerkiksi eräs merihirviön mukaan nimetty rommikin on jatkossa varmaankin vain pelkkä spiced eikä spiced rum.
Bacardí on yksi maailman myydyimmistä rommibrändeistä, muutama vuosi sitten jopa myydyin. Se sai alkunsa 1862, kun Espanjassa syntynyt ja Kuubaan muuttanut Facundo Bacardí Massó halusi aloittaa laadukkaan rommin valmistuksen - aiemmin rommi oli ollut halpaa ja epämääräistä juotavaa, mutta hän halusi muuttaa asian. Hänen kokeilujensa perusteella valittua hiivakantaa käytetään edelleen! Tislaamolla asustelevien hedelmälepakoiden taas uskottiin tuovan hyvää onnea, joten ne päätyivät firman logoon.
Alkudrinkki: Daiquiri
4 cl rommia
puolikkaan limen mehu (2,5 - 3 cl)
2 tl sokeria
Ravista ainekset jäiden kanssa ja siivilöi lasiin.
Daiquiri on saanut nimensä Santiago de Cuban läheisen rannan ja rautakaivoksen mukaan ja cocktailin kehittikin kaivosinsinööri 1800-luvun loppupuolella. Sekoitussuhteet saattavat vaihdella hieman (esim. 6 cl rommia, 2 cl limemehua ja 2 tl sokeria tai 5 cl rommia, 2,5 cl limemehua, 2 tl sokeria), mutta joka tapauksessa tärkeintä on tuore limen mehu - se kannattaa puristaa itse valmiin mehun käyttämisen sijaan. Ernest Hemingwayn suosimassa versiossa drinkkiin lisätään greippimehua ja muutama tippa Maraschino-kirsikkalikööriä, ja kesällä Daiquirin voi hyvin tehdä tehosekoittimessa jäisten mansikoiden kanssa.
Bacardi Carta Blanca
(26,90 € / 0,7 l)
Perus-Bacardi on luultavasti kaikille tuttu, varmaankin jokainen on napannut sitä joskus mukaansa rommicolaa (tai Cuba Libreä) varten. Kukkainen ja hedelmäinen, hieman appelsiininkuorinen rommi on kypsynyt tammitynnyreissä vuoden verran, mutta hiilisuodatuksen jälkeen tynnyristä mahdollisesti irronnut väri on poistunut ja juoma on kirkasta ja väritöntä. Carta Blancaa ei ole tarkoitettu siemailtavaksi sellaisenaan, mutta drinkkeihin se sopii mainiosti.
Drinkkivinkki: Mojito
5 cl vaaleaa rommia
2,5 cl soodavettä
1 lime
kourallinen
mintunlehtiä ja mintun oksa koristeluun
2 tl (ruoko)sokeria
jäämurskaa
Leikkaa lime lohkoiksi ja laita lasiin sokerin kanssa, murskaa niin, että sokeri alkaa liueta limen mehuun. Lisää mintunlehdet ja painele ne kevyesti mukaan. Lisää rommi, sekoita lusikalla. Lisää jäät ja pidennä soodavedellä. Koristele mintunoksalla.
Mojito on kuubalainen drinkki, jonka historiasta ei ole tarkkaa tietoa - toisten mukaan se kehitettiin jo 1500-luvulla, toisten mukaan 1700-luvulla. Bacardi on markkinoinut sitä 1800-luvulta alkaen, joten klassikko se ainakin on. Sen valmistuksesta on myös monia versioita: toiset suosittelevat vihermintun sijaan piparminttua, jotkut korvaavat soodaveden (tai vichyn) sitruunalimonadilla, 90-luvulla mojitoita on ilmeisesti tehty myös ravistamalla, vaikka suurin osa taitaa nykyisin suositella mintunlehtien hellää kohtelua, etteivät ne tuo drinkkiin kitkerää makua. Joka tapauksessa myös Mojito oli Kuubassa hyvin viihtyneen Ernest Hemingwayn lempidrinkkejä.
Bacardi Añejo Cuatro
Añejo Cuatro on nimensä mukaisesti kypsynyt neljä vuotta tammitynnyreissä, jolloin se on saanut enemmän makua ja väriä. Sen aromeissa oli vaniljaa ja hunajaa, tummaa sokeria ja kuivahedelmiä sekä lopuksi pientä bitterisyyttä. Se alkoi olla jo ihan kiva.
Drinkkivinkki: El Presidente (eli "Tasavallan Presidentti")
4 cl rommia
2 cl oranssia curaçao-likööriä
2 cl blanc
vermouthia (Chambéry vermouth)
liraus (dash)
grenadiinia
appelsiininkuorta
Ravista ainekset jäiden kanssa, siivilöi viilennettyyn lasiin ja koristele appelsiininkuoriviipaleella.
Papa ei taida liittyä tähän 1920-40-lukujen aikana suosioon nousseeseen cocktailiin, vaan sen sanotaan saaneen nimensä Kuuban presidentin mukaan. Epävarmaa on, kenen.Paikallisiin oloihin pikaisen progressiivisesti sovellettu vaaleanpunainen versio syntyi, kun odottelimme Tasavallan Presidentti -yhtyeen stream-keikkaa tastingia seuraavana perjantaina. Oikeaoppisen drinkin punainen väri syntyy oranssista curaçao-likööristä ja grenadiinista - no, meillä ei ollut edes sinistä curaçaota (eikä ohimennen sanoen sitä ollut lähi-Alkossakaan), joten pikaisen nettisurffailun jälkeen korvikkeeksi kelpasi triple sec -tyyppinen, myöskin appelsiinin makuinen Cointreau. Lisäksi selvisi, että Martini Bianco on ihan riittävän lähellä blanc vermouthia eli hieman makeaa, väritöntä vermuttia, joten sillä mentiin. Koristeeksi piti ostaa kumkvatteja, koska ne nyt vain olivat hauskan nimisiä sitrushedelmiä ja niitä oli tyrkyllä juuri ennen kaupan kassaa...
Mojito, El Presidente, Old Fashioned |
Bacardi Reserva Ocho
Kahdeksan vuotta kypsynyt rommi oli edellistä pehmeämpi ja hedelmäisempi ja tammitynnyrikypsytyksen ansiosta toffeinen ja vaniljainen. Sen aromeissa oli jo aavistus savua, mausteisuutta ja appelsiinimarmeladia. Reserva Ocho oli oikein kiva, sellaisenaankin juotava.
Drinkkivinkki: Old Fashioned
4 cl rommia
sokeripala
muutama tippa angostura-katkeroa
sokeria
jääpaloja
appelsiininviipaleita ja -kuorta
Laita sokerinpala drinkkilasin pohjalle ja tiputa sen päälle 2-3 tippaa angostuuraa. Lisää tilkka vettä. Murskaa sokeripala ja sekoita, kunnes se on liuennut. Täytä lasi jääpaloilla, lisää rommi ja halutessasi appelsiininviipale. Koristele appelsiininkuorella.
Old Fashioned taidetaan tuntea paremmin viski- tai bourbondrinkkinä, mutta se toimii myös ikääntyneestä rommista tehtynä. Drinkin historia on hieman epäselvä: sanotaan, että viskipohjainen Old Fashioned olisi keksitty 1880-luvulla Kentuckyssa, mistä se olisi kulkeutunut New York Cityn Waldorf-Astoria-hotelliin ja sieltä suuren yleisön tietoisuuteen. Toisaalta saattaa olla, että kyseessä oli vain vanhan reseptin uudelleenbrändäys, sillä samanlaisia "vanhaan tyyliin" tehtyjä drinkkejä tunnettiin jo aiemmin. Esimerkiksi 1860-luvulla tunnettiin jo ginipohjainen samaa valmistustapaa käyttävä Old Fashioned -drinkki, samoin viskipohjaisia drinkkejä on dokumentoitu jo aiemmin.
Bacardi Gran Reserva Diez
10 vuotta kypsynyt rommi oli varsin hieno ja pehmeä. Se oli hedelmäinen, toisaalta persikan ja kypsän banaanin lisäksi melkein siirappisen makea ja vaniljainen, toisaalta tammitynnyristä oli irronnut siihen jo jonkin verran tanniineja, mikä toi rommin makuun pientä purevuutta. Maussa tuntui myös rusinaa ja jälkimaussa sitrusta. Hetken päästä saatoimme jo ymmärtää Jack Sparrowia: "Why is the rum gone?", sillä kymmenvuotias rommi oli meidän suosikkimme.
Drinkkivinkki: sellaisenaan