Panimoyhtiö Tuju Bière de Rieska

Mikä olut?
Bière de Rieska (Panimoyhtiö Tuju)
Oluttyyppi: Bière de Garde
Alkoholia: 5,5 %
Hinta: 3,40 € Tujun verkkokaupassa / 4,50 € Kanavan panimon kaupassa, josta ostettu (0,33 l)

Mitä panimo lupaa?
Klassinen pohjois-ranskalainen bière de garde -henkinen olut, jonka valmistukseen on käytetty rieskaa! Kyllä, luit oikein! Rieska on tuoretuote ja toisinaan rieskaa jää kaupoista yli. Keräsimme kaupoista tätä ylijäämärieskaa ja mäskäsimme rieskan mukaan tähän kuivaan ja hedelmäiseen olueen. Tehty yhteistyössä K-Supermarket Lehmuksen, K-Supermarket Sammonlahden ja K-Supermarket Arabian kanssa ja raaka-aineena on käytetty Natusen rieskaa!

Mitä oluttyyppi lupaa?
Bière de garde on pohjoisranskalainen oluttyyli, jonka nimi tarkoittaa varastoitavaa olutta. Olutta pantiin perinteisesti keväällä ja säilytettiin tynnyreissä kellarissa nautittavaksi myöhemmin. Bière de gardet ovat yleensä maltaisia.

Kommentit

M: Maistuu oluelle.

J: Olut on sameaa ja väriltään oranssia. Vaaleaa vaahtoa muodostuu kaadettaessa runsaasti. Heti kaatamisen jälkeen oluessa on vahvan rieskainen tuoksu, mutta se katoaa pian. Sen jälkeen tuoksussa on mallasta, hedelmäisyyttä, hiivaa ja appelsiininkuorta. Kevyen katkerassa ja keskitäyteläisessä maussa on tuoksun aromien lisäksi sitrusta, yrttisyyttä ja aavistus banaania. Jälkimaku on maltainen, hedelmäinen ja katkera, siinä on myös rieskamaista leipäisyyttä.

Hävikkiruoan määrän vähentäminen on aina hyvä asia, varsinkin kun siitä tehdään näin mainiota olutta. Arvosanaksi annan +.

PS. Rieska tarkoittaa eri puolella Suomea erilaista leipää: toisaalla se on ohut tai ohuehko ilman hiivaa leivottu leipä, esimerkiksi hyvin lättänä Lapin rieska tai vähemmän lättänä ohra- tai kaurarieska ja varsinkin Kaakkois-Suomessa taas sellaista, mitä talouden hämäläinen kutsuisi hiivaleiväksi... Tässä oluessa on ilmeisesti käytetty niitä leipämäisimpiä versioita.