Helatorstain pitkän viikonlopun etätastingit/livet 2020

Koronaviruksen valitettavasti jyllätessä edelleen melkoisen monet olivat saaneet saman ajatuksen: helatorstain aikaan olisi hyvä pitää etätastingeja. Tässä katsaus pitkän viikonlopun antiin.

20.5. klo 17 Korkkiruuvi: Vaivattomasti valkkaria (FB)

Alunperin suunnitelmissamme oli, että hankkisimme etätastingia varten vain jo aiemmin hyväksi havaitun Steininger Rieslingin, mutta koska huomasimme, että helatorstaina 21.5. vietettiin kansainvälistä chardonnay-päivää, ohohupsistimme Alkon nettikauppatilaukseen mukaan myös chardonnayn. Se olikin varsin onnistunut ohohupsistus.

Itse tasting oli mukava, kuvan- ja äänenlaatu oli hyvä ja chatissa oli sopivasti vuorovaikutusta. Liikkeelle lähdettiin perusteista kädestä pitäen eli heti aluksi meidät perehdytettiin sujuvasti ja leppoisasti viininmaisteluun - vähemmän kokeneille se on hyvä asia ja on meidän muidenkin välillä hyvä kertailla perusteita. Tasting kesti puoli tuntia ja aika kului tosi nopeasti, mielellämme olisimme viihtyneet Joonas Hautaniemen seurassa toisenkin puolituntisen.

Tasting on tallenteena Facebookissa ja Instagramissa. Seuraava tasting on 11.6. ja sen aihe ilmoitetaan myöhemmin.

Steininger Riesling 2018
DAC Kamptal, Itävalta; 13,89 €

Steiningerin viinit olemme jo aiemmin havainneet hyviksi, joten hankimme talon risukan oikein mielellämme illan etätastingia varten. Pääsimme maistamaan viiniä noin vuosi sitten aivan uunituoreena, joten oli tosi mielenkiintoista palata sen pariin. Steininger Riesling oli edelleen kuiva ja mineraalinen, mutta vuoden ikääntyminen oli tehnyt sille hyvää. Se oli edelleen yrttinen ja hillityn sitruksinen, hapokkuus tuntui kääntyneen omenaiseen suuntaan.

Hieno ruokaviini se oli edelleen ja päätyi pitkänä helatorstaiviikonloppuna testiin (ruotsalaisten) uusien perunoiden ja jääkellarin lohen, uusien perunoiden ja sillin sekä flammkuchenin kanssa. Uusien perunoiden lisukkeista lohi toimi kanssa paremmin, flammkuchenin kanssa viini oli myös varsin ok. Sitä riitti vielä lasillinen lauantaina saunan jälkeen parvekkeella nautittavaksi ja mikäs sen mukavampaa.

Giesen Chardonnay 2017
Hawke's Bay, Uusi-Seelanti; 14,79 €

Giesen Chardonnay 2017 osoittautui todelliseksi moniottelijaksi. Osittain tammitynnyrissä kypsynyt viini ei ollut turhan tamminen, vaan runsas ja kermainen sekä trooppisen hedelmäinen ja omenaisen hapokas. Lisäksi Jussi bongaili siitä koivunlehteä.

Viini toimi hyvin uusien perunoiden, jääkellarin lohen ja sinappikastikkeen kanssa ja seuraavana päivänä yhtä yllättävän hyvin uusien perunoiden ja sipulisillin kanssa. Toisaalta viinin hapokkuus riitti hyvin haasteellisten ruokien kanssa, toisaalta siinä oli hieman makeutta, joka auttoi ärhäkän ruoan kanssa. Se oli siis varsin positiivinen yllätys ja monikäyttöisen tuntuinen viini, jopa vaaleat liharuoat voisivat sopia sen kanssa.

20.5. klo 18 Viinitie Live Talk (FB)

Viinitien jokaviikkoisessa Live Talkissa oli tällä kertaa vieraana (Marjutin mielestä) aina yhtä ihana Mikki Kauste ja väittelyn aiheena "Ilmastonmuutosta vähätellään edelleen viiniteollisuudessa". Illan viineinä olivat Carl Loewen Quant Riesling 2018 ja Julicher Sauvignon Blanc 2017 (Uusi-Seelanti; 14,90 €). Niistä hankimme rieslingin.

Itse tasting oli totutusti leppoisaa jutustelua, tosin viiden minuutin väittelyä olisi kuunnellut (tälläkin kertaa) pidempään. Ikävä kyllä Mikki Kausteen puhetta ei aina kuullut kovinkaan hyvin, mutta ainakin se sai keskittymään tastingiin suurella hartaudella.

Tastingin tallenne on tuttuun tapaan Facebookissa. Seuraava tasting on 28.5., vieraana on Niklas Roiha ja väittelyn aiheena "Meren suolaisuuden maku viinissä on vain mielikuva".

Carl Loewen Quant Riesling 2018
Qualitätswein Mosel, Saksa; 14,98 €

Tastingillan toinen risukka oli makeahko (sokeria 11 g/l eli Alkon mukaan puolikuiva), mutta mukavan hapokas. Sitruksen lisäksi sen maussa oli trooppista hedelmää, mangoa ja ananasta. Pieni makeus teki viinistä mukavaa lipiteltävää moselilaisten risukoiden tapaan.

Tämäkin viini pääsi testiin uusien perunoiden ja eri lisukkeiden kanssa. Odotetusti sen makeus sai sen pärjäämään sillin kanssa eli sen voi hyvin lisätä kesäviinilistalle kotimaisten uusien perunoiden sesonkia odotellessa. Flammkuchenin kanssa se toimi jotakuinkin, mutta parvekeviiniksi se sopi erinomaisesti.


20.5. klo 18 Viinilehti x roseeviinit (FB)

Viinilehden etätastingit ovat aiemmin olleet Instagramin puolella, mutta nyt roseeviinitasting toteutettiin Facebookin kautta. Kesäisiä roseeviinejä esitteli Winestaten Tuomas Meriluoto MW Viinilehden viinihörhön Antti Rinta-Huumon kanssa. Illan kattaukseen kuuluivat That's Neiss Pink Riesling⁠ (Saksa, 13,89 € - blogissa kommentit), Torres Santa Digna Cabernet Sauvignon Rosé 2019⁠ (Chile; 10,99 € - blogissa vuosikerta 2015) ja Gérard Bertrand Cote des Roses 2018⁠. Niistä hankimme vain viimeisen.

Tastingissa oli käytössä uudet mikrofonit eli ääni kuului tällä kertaa hyvin, kuva pikselöityi aina välillä. Muuten tasting oli jälleen mukava ja tunti kului sen parissa hyvin sujuvasti.

Tasting on tallenteena Facebookissa. Seuraava Viinilehden live on 11.6. ja sen aiheena on viinin ja ruoan yhdistäminen. Vieraana on ihana superkokki Linnea Vihonen.

Gérard Bertrand Cote des Roses 2018
AC Languedoc, Ranska; Grenache, Cinsault, Syrah; 14,98 €

Kauniissa ruusukuvioisessa pullossa (katsokaapa sen pohjaa!) olleen viinin maussa oli odotetusti vadelmaa ja mansikkaa, yrttejä ja mausteita. Rieslingien ja chardonnayn jälkeen se tuoksui hieman makealta, mutta aistit olivat vain hämääntyneet hetkeksi ja viini paljastui kuivaksi. Mitään hömppää tämä viini ei ollut, vaan hillitty ja tyylikäs ruokaviini.

Uudet perunat ja silli eivät kuitenkaan olleet sen kanssa paras valinta, lohi toimi paremmin. Lisäksi viinin voisi kuvitella piknikille tai vaikkapa nizzansalaatin, ahvenen tai kuhan seuraksi.

20.5. klo 18 Viikon Viini: Grillikauden parhaimmat viinivalinnat (FB)

Kolmas kello 18 alkanut etätasting oli Viikon Viinin järjestämä grilliviinitasting, jossa esiteltiin Parés Baltàn neljä viiniä: pirteä ja hedelmäinen Honeymoon (13,99 €), vivahteikas ja ryhdikäs Cosmic (17,99 €), mehevä ja hilloinen Mas Petit (12,48 €) ja vivahteikas ja kehittynyt Mas Elena. Me nappasimme lähi-Alkosta mukaan Mas Elenan.

Tastingin veti Parés Baltàn Joan Cusiné. Alun pienet tekniset ongelmat unohtuivat, kun tasting pääsi vauhtiin. Asiaa oli niin paljon ja taustalla oli niin kesäinen maisema, että tätä(kin) olisi mielellään seurannut vaikka yliajalla.

Tasting on tallenteena Facebookissa. Viikon Viinin seuraavaa etätastingia ei ole ilmoitettu, mutta toivottavasti sellainen järjestetään pian.

Parés Baltà Mas Elena 2015
DO Penedès, Espanja; Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc; 14,98 €. Luomu, vegaaninen.

Marjaisessa ja hapokkaassa viinissä oli pehmeät tanniinit ja mielenkiintoinen rustiikkinen vivahde. Kirpeät marjat, puolukka, karpalo ja mustaherukka, saivat viinin tuntumaan kevyeltä, vaikka Alkon mukaan viini on täyteläinen. Pieni mausteisuus antoi viinille vielä hieman lisäsäväystä.

Mas Elena pääsi viikonloppuna parsan, ribsien ja juusto-pekonihampurilaisten seuraksi ja oikeastaan se toimi hyvin kaikkien kanssa, jossain määrin myös parsan, vaikka parsan kanssa ei heti ensimmäisenä punaviiniä yhdistäisikään. Nyt vain sattuu olemaan parsakausi... Viinin voisi kuvitella hyvin kesägrillailuviiniksi ja miksei myös kovien juustojen seuraksi.

20.5. klo 19 Château Carsin (IG)

Château Carsinin IG Liveen sai napata minkä tahansa Carsinin viinin. Liven/etätastingin vetäjä Nea Berglung maisteli itse Carsin Rosé 2019 ja Charivari Winesin Le Mystère Pétillant -viinejä.

Muiden tastingien jälkeen jäähdyttely drinkkien parissa ja makea valkoviini tuntui hyvältä ajatukselta, joten korkkasimme viinikaapistamme Cadillac 2010:n (tunnetaan myös Suomi 100 -nimellä Doux de Carsin 2010) ja teimme siitä muutama viikko sitten Carsinin IG Livessä lanseeratun Cadillac & Tonicin.

Rento live/etätasting/jutusteluhetki on tallenteena Château Carsinin Instagram-tilillä.

Cadillac & Tonic ("meniköhän se jotenkin näin" -versio)

1 osa Château Carsin Cadillacia (esim. 10 cl)
1 osa tonic-vettä (eli 10 cl)
limeä
minttua
jäitä

Lisää lasiin jäitä, sekoita Cadillac ja tonic, purista sekaan limen mehua makusi mukaan. Koristele mintulla ja limellä.

Ja jos nyt rehellisiä ollaan, niin tyttö voi lähteä Lahesta, mutta Lahti ei lähe tytöstä eli siitä se ajatus oikeastaan lähti... Nyt oli aika toteuttaa yksi unelma ja hankkia vaaleanpunainen Cadillac, toisin sanoen seuraavana päivänä drinksun sekaan piti lisätä hieman grenadiinia antamaan väriä. Tietenkin se haluttu purkkapinkki väri jäi vielä kauas tavoitteista, mutta kaikkea ei voi saada.

22.5. klo 19 Viinisuositus: Louis M. Martini live tasting (FB)

Eikä siinä vielä kaikki! Perjantaina 22.5. oli vielä Viinisuosituksen järjestämä Louis M. Martini -live tasting. Edouard Baijot MW maistatti kaksi viiniä: Louis M. Martini Cabernet Sauvignon 2015 ja Louis Martini Napa Valley Cabernet Sauvignon 2016 (USA; Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Petit Sirah; 35 €). Tilasimme Alkon verkkokaupasta niistä ensimmäisen.

Louis M. Martinin viinit olivat jo tuttuja: pääsimme nauttimaan niistä E. & J. Gallo -illallisella, lisäksi aiempia vuosikertoja on ollut ravintola Basen viiniklubissa ja Viini ja Ruoka -tapahtumassa.

Itse tasting kärsi aluksi pienistä teknisistä ongelmista, mutta pääsi lopulta hyvin vauhtiin. Vuorovaikutusta oli sopivasti vielä tastingin jälkeenkin.

Tastingin tallenne on Facebookissa. Seuraavaa Viinisuosituksen etätastingia ei ole vielä ilmoitettu, mutta toivottavasti sellainen on pian.

Louis M. Martini Cabernet Sauvignon 2015
Sonoma County, USA; Cabernet Sauvignon, Merlot, Petite Sirah, Cabernet Franc; 19,98 €

Tämä viini oli amerikkalaiseen tapaan kosiskeleva, täyteläinen ja tumman marjainen sekä vaniljaisen makea. Mikäs se siinä, perjantaina viinin voi hyvin antaa kosiskella. Viinissä oli myös aavistus savua ja sen tanniinit olivat pehmeät, yleisvaikutelma oli varsin miellyttävä ja helposti juotava. Jälkimaku oli mukavan marjainen.

Myös tämä viini pääsi parsan. ribsien ja hampurilaisten seuraksi ja suoriutui tehtävästään hyvin. Lisäksi se toimi Malmgårdilta ostetun emmervehnälakritsan kanssa loistavasti.

***

Tästä jäivät puuttumaan seuraavat etätastingit/livet:

pe klo 20.30 Wine and Beyond: raikkaat roseviinit oli ikävästi samaan aikaan kuin The Friday Bubble, Essi Avellanin ja the Finest Bubblen samppanja-aiheinen IG Live. Onneksi tastingin tallenne on Facebookissa.

la klo 19 Viinibaari Vinhon etätastingissa maisteltiin kaksi Casa Silvan (Chile) viiniä. Myös sen tallenne on Facebookissa.

Etätastingeja on nykyään ilahduttavan paljon. Jos tiedät jostakin tulossa olevasta tastingista, käy vinkkaamassa vaikkapa tämän postauksen kommentteihin!