Weinwelt Langefeld // Online Bio Saksa Tasting 9.5.2020

Viime kuussa osallistuimme Weinwelt Langefeldin ensimmäiseen etätastingiin. Se oli mukava kokemus, joten päätimme rieslingien houkuttelemana osallistua toukokuiseen saksalaisten luomuviinien tastingiin - Riesling-viikotkin on koronan takia peruttu, joten jotain risukka-aiheista oli pakko kehittää tilalle.

Tasting-setti sisälsi kuusi saksalaista luomuviiniä (69,09 €), ja uskalsimme kutsua seuraksemme niitä nauttimaan Kallion kirjeenvaihtajan ja toisen Basen viiniklubilaisen.

Tällä kertaa tasting pidettiin Skypen välityksellä, ja se toimikin suurimman osan aikaa oikein hyvin. Tastingissa vieraili myös muutama viininviljelijä, joiden kertomuksia oli mielenkiintoista kuunnella.

Weingut Walfried Sander Riesling 2018
Rheinhessen, Saksa; Riesling; 9,85 €. Demeter-sertifioitu.

Demeter on biodynaamisen tuotannon tuotemerkki, toisin sanoen merkin saadakseen tuottajan on sitouduttava noudattamaan sen ehtoja. Se on myös Saksan tiukin luomutuotemerkki. (Lue lisää esim. Luomu.fi:n tietopankista ja Demeter Internationalista.)

Illan ensimmäinen viini, rheinhesseniläinen riesling, oli kukkainen ja aromaattinen, jopa hieman petroolinen. Sen tunnisti rieslingiksi jo sitruksisesta tuoksusta ja trooppisten hedelmien aromeista. Toisaalta tuoksu lupasi enemmän kuin mitä maku antoi, toisin sanoen maku ei ollut yhtä mielenkiintoinen kuin tuoksu. Viini oli puolikuiva (sokeria 11,4 g), mutta sen hapokkuus tasapainotti makeutta. Kaiken kaikkiaan se oli hyvä perusviini, joka sopisi varmasti monen ruoan kanssa.

Meidän tarjoiluistamme viinin kanssa sopiviksi mainittiin erityisesti mansikka-halloumisalaatin rucola ja flammkuchen, ananas puolestaan latisti viinin maun.

Clemens Busch Riesling Trocken 2018 (VDP Gutswein)
Mosel, Saksa; Riesling; 16,28 €

Tämä viini neuvottiin avaamaan jo viisi tuntia ennen tastingia ja varsin perustellusti. Vasta-avattuna sen tuoksussa oli tiukkaa mineraalisuutta ja yrttisyyttä, mitkä hiipuivat viinin ilmaannuttua, mutta palasivat lämmenneeseen viiniin.

Tämän viinin tuoksu oli huima, kirpeä, kukkainen ja persikkainen. Myös viinin maku oli melko hapokas, kypsän sitruksen lisäksi siitä maistoi ananasta ja mineraalisuutta, jälkimaussa tuntui mausteita ja yrttejä. Suutuntuma oli raskaahko ja kermainen. Tämä viini oli varsin mielenkiintoinen tuttavuus, sellaisenaan tosin ehkä hieman liiankin mielenkiintoinen.

Vaikka viini vaati ruokaa seurakseen, halloumin ja ananaksen kanssa se ei toiminut. Sen sijaan flammkuchen ja pähkinät olivat ok. Viinin saattaisi kuvitella myös ahvenfileiden seuraksi.

Kesselring Auxerrois 2019
Pfalz, Saksa; Auxerrois; 10,78 €

Auxerroisia viljellään enimmäkseen Ranskassa Alsacen alueella ja Luxemburgissa sekä Saksassa. Se on Gouais Blancin ja jonkin Pinot-perheen rypäleen risteymä kuten Chardonnaykin. Suomessa tunnetuimpia Auxerrois-viinejä lienevät kuohuviinit (Crémant d'Alsace, luxemburgilaiset kuohuvat).

Kesselring Auxerrois tarjosi tuoksussaan huisan kimaran makeita ja raikkaita trooppisia hedelmiä, persikkaa, aprikoosia, kiiviä ja litsiä. Myös viinin maku oli trooppisen hedelmäinen, aavistuksen makea, hieman yrttinen ja vain kohtalaisen hapokas. Suutuntuma oli aluksi hieman pirskahteleva ja runsas, jopa hieman öljyinen.

Viini sopi hyvin halloumin, flammkuchenin ja mansikan seuraksi, mutta ananas oli jälleen huono kumppani. Viini tuntui monikäyttöiseltä: makeutensa ansiosta se voisi sopia mausteisen thairuoan seuraksi, mutta se maistui erinomaisesti myös sellaisenaan.

Auxerrois oli Marjutin suosikki illan viineistä.

Keth Cuvée Aufspiel Rosé 2018
Rheinhessen, Saksa; Dornfelder, Spätburgunder; 10,52 €

Spätburgunder tunnetaan paremmin Pinot Noirina.
Dornfelderin kehitti vuonna 1955 saksalainen August Herold risteyttämällä muutama vuosikymmen aikaisemmin kehittämänsä lajikkeet Helfensteinerin ja Heroldreben. Heroldrebe on Blauer Portugieserin ja Blaufränkischin eli Lembergerin risteytys (ei nyt mennä niiden taustaan sen enempää) ja Helfensteiner taas Frühburgunderin/Pinot Noir Précocen eli varhain kypsyvän Pinot Noirin variantin ja Trollingerin risteytys.

Illan roseeviini oli tumma, karpalomehun värinen, ja sen tuoksussa oli makeaa, melkein hubbabubbapurkkaista mansikkaa, punaherukkaa ja vadelmaa. Viinin maku oli kohtalaisen hapokas eikä niin makea kuin mitä tuoksu lupaili, lisäksi siinä oli aavistus vaniljaa.

Roseeviini maistui mansikoiden ja flammkuchenin seurana ja pärjäsi poikkeuksellisesti jopa ananaksen kanssa, mutta paahdettujen pähkinöiden kanssa se ei sopinut. Mitään helppoa kesähömppäjuotavaa Cuvée Aufspiel Rosé ei kuitenkaan ollut, sen verran voimakas sen maku kuitenkin oli. Sen pohjalle voisi myös kehitellä muita kesäjuomia, vaikkapa spritzerin tai boolin tai sen voisi nauttia jäisten marjojen kanssa.

Mutta mitä Aufspiel (aufspielen = soittaa, näytellä, esittää jne.) viinin nimessä tarkalleen ottaen tarkoittaa? Siihen emme saaneet vastausta.

Weingut Pix Spätburgunder 2017
Baden, Saksa; Spätburgunder; 13,12 €. Demeter.

Illan ensimmäisen punaviinin tuoksussa oli runsaasti hapokkaita punaisia marjoja, puolukkaa ja karpaloa sekä pippuria, nahkaa, savua ja jopa aavistus puutarhaletkua. Samoin sen maussa oli punaisia marjoja, neilikkaa ja pippuria sekä tynnyrikypsytyksen tuomaa vaniljaa. Tanniinit olivat pehmeät. Viini oli runsaan makuinen ja spätburgunderiksi hyvinkin täyteläinen. Sen olisi voinut veikata olevan lämpimämmältä alueelta kuin Saksan Baden.

Kaiken kaikkiaan se oli erinomaisen maukas spätburgunder (tai tutummin pinot noir), jonka tuoksussa ja maussa riitti fiilisteltävää.

Viini oli halloumin kanssa ihan passeli, mutta ennemmin sen olisi yhdistänyt vaikkapa antipaston, poronkäristyksen tai karjalanpaistin kanssa, ehkä jopa ribsejäkin voisi harkita.

Weingut Pix Spätburgunder oli Jussin ja Kallion kirjeenvaihtajan suosikki.

Bietighöfer Dark Chocolate Reserve 2017
Pfalz, Saksa; Spätburgunder, Pinotage, St. Laurent, Cabernet Sauvignon; 13,79 €. Demeter.

Illan toisen punaviinin ja viimeisen viinin myötä opimme, että Saksassa viljellään myös Pinotagea. Tilan omistaja oli ollut Etelä-Afrikassa töissä, minkä ansiosta hän päätti istuttaa Pinotagea myös omalle tilalleen.

Viinin tuoksussa oli kypsiä tummia marjoja, paahteisuutta ja nahkaa sekä kahvia ja suklaata. Viinin maku oli puolestaan kuiva ja hapokas, yleisvaikutelma oli melko kevyt. Aromeissa oli hapankirsikkaa ja tuoksusta tuttuja kahvia ja nahkaa sekä mausteita.

Vaikka viini oli kuiva, se sopi jälkiruokana olleen (pakaste-)mudcaken, marjojen ja mascarponevaahdon kanssa mainiosti. Sen voisi kuvitella myös kesän grilliruokien seuraksi.

Bietinghöfer Dark Chocolate Reserve oli toisen vieraamme suosikki.

Reseptit

Flammkuchen (2 kpl noin 30 x 40 cm kokoista)

Pohja
6,5 dl vehnäjauhoja
2 dl vettä
0,5 dl oliiviöljyä
2 tl suolaa

Täyte
1 prk (200 g) créme fraîchea
neljä keitettyä perunaa
punasipulia
suolaa, mustapippuria
(muskottia, rosmariinia, timjamia)

Sekoita vehnäjauhot ja suola, lisää vesi ja oliiviöljy. Vaivaa, kunnes taikina on tasaista ja irtoaa kulhon reunoista. Jätä taikina lepäämään huoneenlämpöön noin puoleksi tunniksi liinan tai kelmun alle.

Viipaloi keitetyt perunat ohuehkoiksi viipaleiksi. Suikaloi punasipuli.

Laita uuni lämpiämään 250 asteeseen. Jätä samalla uunipelti (-pellit) uuniin lämpiämään.

Kaulitse taikinasta kaksi ohutta levyä. Levitä levyjen päälle créme fraîchea ja mausta se kevyesti suolalla ja mustapippurilla. Levitä pohjalle perunaviipaleita ja punasipulisuikaleita.

Halutessasi voit maustaa flammkuchenia muskottipähkinällä tai lisätä mukaan rosmariinia tai timjamia.

Ota lämmennyt pelti varovasti kuumasta uunista ja nosta flammkuchen pellille. Paista 250 asteessa noin 10 minuuttia tai kunnes reunat ovat saaneet väriä.

Mansikka-halloumisalaatti (neljälle nälkäiselle tai kuudelle lisukkeena)

1 pss (n. 100 g) jääsalaattia
1 ruukku rucolaa
200-300 g mansikoita
1 pkt (250 g) halloumia
1 pss (30 g) pinjansiemeniä
1 pss (60 g) cashew-pähkinöitä
(ananasta, basilikaa, minttua)
kastikkeeksi balsamicoa (meillä viikunabalsamico)

Huuhtele ja revi jääsalaatti ja rucola. Paahda pinjansiemenet ja cashew-pähkinät kuumalla pannulla. Viipaloi mansikat. Viipaloi ja paista halloumi (ja ananas). Asettele ainekset lautaselle, lisää kastikkeeksi balsamicoa.