Beykush Winery White Albarino 2021

2010-luvun alkuvuosina aloittanut Beykushin viinitalo sijaitsee Mykolajivin alueella Etelä-Ukrainassa. Sen viinitarhat sijaitsevat Beykushin niemimaalla, jota Mustameri ympäröi kolmelta suunnalta. 

Talolla on 11 hehtaaria viinitarhoja, joilla viljellään sekä kansainvälisiä, pääasiassa ranskalaisia ja italialaista alkuperää olevia rypälelajikkeita että alkuperäisiä ukrainalaisia lajikkeita, kuten Telti-Kurukia. Viinit ovat useimmiten ennakkoluulottomia ja persoonallisia sekoitteita, joissa näkyy talon oma käsiala. Vuosituotanto on noin 32 000 pulloa (24 000 litraa).

"Beykush" on turkkilaista alkuperää oleva nimi ja tarkoittaa "lintujen kuningasta". Talon samannimisen viinisarjan etiketeissä onkin kuvattu paikallisia lintuja. (Muita viinisarjoja ovat Artania, History ja Passion.)

Viini on kypsynyt viisi kuukautta terästynnyreissä hiivasakkojensa kanssa.

Venäjän laiton hyökkäyssota Ukrainassa on nyt jatkunut vuoden, ja Ukraina kaipaa edelleen tukea. Me haimme Haapasalon Hatsapurin Ukraina-kärrystä ruokaa laivalta jouluna ostetun viinin seuraksi. Apua voi lähettää myös esimerkiksi HS:n listaamien järjestöjen kautta.

Beykush Winery White Albarino 2021
Mykolajiv, Ukraina; 100 % Albarino; 22,90 € Silja Linella

Tuottaja Beykush Winery

Etiketin mukaan Beykush-viinisarjassa on sekä lajikeviinejä että mielenkiintoisia sekoiteviinejä, joissa rypälelajikkeiden luonteet ovat selvästi havaittavissa; 100 % Albarinoa.

Rypäleen mukaan
Albariño: aromaattisuutta, aprikoosia, persikkaa, sitrusta, omenaa, banaania, mantelia, hapokkuutta ja mineraalisuutta, meren lähellä kasvaneissa rypäleissä usein suolaisuutta

Ruokana borssikeitto ja ukrainalaiset piirakat

Lyhyesti: raikkaan hapokas ja mineraalinen viini

Kommentit

M: Kullankeltaisen viinin aromaattisessa tuoksussa on pirteää sitruunaa, appelsiinia, omenaa ja vaaleita kivihedelmiä. Hedelmäkimaraan sekoittuu suolaista mineraalisuutta ja hieman kukkaisuutta, joka tuo mieleen jasmiinin. Viinin maku on hapokas ja sitruksinen. Tuoksusta tutut hedelmät ja mineraalisuus tuntuvat paremmin, kun aluksi hallitseva kirpakka hapokkuus väistyy viinin hieman lämmetessä ja kokonaisuudesta muodostuu raikas ja kepeä, melkein pirskahteleva.

Ruoan kanssa viini ei ole nappivalinta, mutta toisaalta se ei nyt ollut tarkoituskaan. Se maistuu myös sellaisenaan ja voisi olla mainio valinta myös kala- tai äyriäisruokien tai salaattien kanssa. Arvosanaksi Beykush Winery Albarino saa 0.

J: Viini on väriltään kullankeltaista. Tuoksussa on sitruunaa, keltaista omenaa, aprikoosia, mineraalisuutta ja hieman kukkaisuutta. Keskitäyteläinen, hapokas maku toistaa tuoksun makuja, sitruuna ja mineraalisuus ovat siinä voimakkaampia kuin tuoksussa. Jälkimaku on hapokas, siinä on sitruunaa ja vihreää omenaa.

Ruoan kanssa viini ei ollut täydellinen valinta, se sopi lähinnä keiton kasvisten kanssa. Viini voisi sopia paremmin vaalean kanan, kevyiden kanaruokien tai äyriäisten kanssa. Arvosanaksi annan +.

***
Katso myös Wines of Ukraine 7.9.2022

Haapasalon Hatsapurin Ukraina-kärryssä Helsingin rautatieasemalla Elielinaukion puolella myydään mm. borssikeittoa (liha ja kasvis), piirakoita ja hatsapureja, ja osa tuotosta lahjoitetaan Ukrainaan Pelastakaa lapset ry:n kautta. Tarkista kärryjen aikataulu somesta!