Viinitie // Wines of Ukraine 7.9.2022



Viinitie järjesti 7.9.2022 Wines of Ukraine -tastingin (80 €), jonka vetivät Viinitien perustaja ja toimitusjohtaja Toni Immanen ja Viinitien Portfolio Manager, Master of Wine Heidi Mäkinen. Tapahtuman tuotot käytettiin lyhentämättöminä Ukrainaan lahjoitettavan ambulanssin varusteluun. Meillä oli myös ilo ja kunnia saada tavata tapahtumassa Ukrainan Suomen-suurlähettiläs H.E. Mrs Olga Dibrova puolisoineen.

Tastingin kesken otettiin yllättäen liveyhteys Ukrainaan muutaman kilometrin päähän eturintamasta. Tarkkaa paikkaa ei kerrottu turvallisuussyistä. Paikan päällä oleva journalisti Sarah Ashton-Cirillo kertoi venäläisten tekemästä tahallisesta iskusta liikkeellä olleeseen ambulanssiin. Myös avustustehtävissä oleva lääkäri ja Ukrainan armeijan upseeri osallistuivat videopuheluun ja kiittivät suomalaisten tuesta.

Koska sota Ukrainassa jatkuu edelleen, apu on tarpeen. Meille suositeltiin seuraavia orgaanisaatioita:

Karttapohja Free Vector Maps


Ukrainan viininvalmistuksella on pitkät perinteet varsinkin eteläisillä alueilla: Krimin niemimaalta on löydetty amforoita, joissa viiniä on valmistettu jo 300-luvulla eKr., samoin Odessan alueella viiniä on tehty jo 2 500 vuotta sitten. Olosuhteet ovat suotuisat, sillä maa sijaitsee suunnilleen samoilla leveyspiireillä kuin suurin osa Ranskaa, Etelä-Saksa, Itävalta tai Pohjois-Italia (45-52° N), lisäksi Mustameri vaikuttaa suotuisasti Etelä-Ukrainan ilmastoon.

Neuvostoaikoina Ukraina olikin maan suurin viinintuotantoalue, toki viinien laatu oli hieman mitä sattuu.

Maan pääviinialueet ovat Odessa (52 000 ha), Herson (20 000 ha), Mykolajiv (15 000 ha), Transkarpatia (8 000 ha) ja Krim, muualla viinin viljely on pienimuotoista. Paikallisista lajikkeista arvostetuin on Shabon alueella kasvava Telti-Kuruk. Eniten viljeltyjä lajikkeita ovat Odeskyi Chornyi (Odessa Black) ja Sukhyi Liman White, kansainvälisistä lajikkeista suosituimpia ovat Saperavi, Aligoté, Rkatsiteli, Cabernet Sauvignon, Chardonnay ja Riesling.

Lue lisää: Wines of Ukraine

Lue lisää Ukrainan tilanteesta:



Vinoman Chardonnay Reserve 2020

Viinintekijä Borys Slaboshevsky ja sodassa äskettäin kaatunut Serhii Zolotar perustivat Vinomanin viinitalon vuonna 2014. Se sijaitsee Pohjois-Ukrainassa, Tšernihivin alueella lähellä Valko-Venäjän rajaa eli alueella, jonka Venäjä onnistui sodan alkuvaiheessa helmi-maaliskuussa miehittämään tilapäisesti.

Talo tuottaa viiniä kansainvälisistä lajikkeista (Chardonnay, Sauvignon Blanc, Gewürztraminer, Pinot Noir, Merlot ja Cabernet Sauvignon) noin 7 000 litraa vuodessa. Vaikka talo on Pohjois-Ukrainassa, tastingissa olleen Chardonnayn rypäleet ovat peräisin Etelä-Ukrainassa sijaitsevalta tarhalta. Viini on kypsynyt neljän kuukauden ajan ukrainalaisesta tammesta tehdyissä tynnyreissä.

Viini oli raikas ja hedelmäinen, kohtalaisen hapokas ja omenainen, tammikypsytystä ei oikeastaan huomannut laisinkaan, toisin sanoen se oli oikein miellyttävä chardonnay. Sen tuoksuun ilmestyi ilmaantumisen myötä briossia sekä melonia.

Shabo Telti-Kuruk Grande Reserve 2020

Shabo Wine Company on Ukrainan johtavia viinitaloja. Se on voittanut useita palkintoja kansainvälisissä kilpailuissa ja sillä on myös Ukrainan ainoa viinien alkuperäluokitus, КНП

Shabon alueella Etelä-Ukrainassa Odessasta lounaaseen on viljelty viiniä jo 2 500 vuoden ajan: kreikkalaiset istuttivat sinne ensimmäiset viinitarhat. Nykyisen Shabo-nimensä alue sai sinne 1820-luvulla muuttaneilta sveitsiläisiltä, joiden ansiosta alueen viinien laatu parani merkittävästi. Neuvostoliiton aikaan laatu taas romahti. 

Shabo Wine Companyn toinen perustaja, Giorgi Iukuridze, haluaa kehittää paikallista ruoka- ja juomakulttuuria ja tehdä siitä myös kansainvälisesti tunnettua. Vuonna 2003 hän perusti Shabo Wine Companyn ja osti alueelta neuvostoaikoina rapistumaan päässeen viinitilan, joka vaatikin laajoja jälleenrakennustöitä. Tilalla on noin 1 200 hehtaaria viinitarhoja, joista 900 hehtaaria jouduttiin istuttamaan uudelleen. 

Viinitila on myös onnistunut elvyttämään paikallisen alkuperäislajikkeen Telti-Kurukin (ТЕЛЬТІ-КУРУК), jota pääsimme maistamaan tastingissa. Ensimmäiset köynnökset istutettiin 1500-luvulla, kun aluetta hallitsivat ottomaanit, jotka myös antoivat lajikkeelle nimen ("ketunhäntä").

Viini on kypsynyt kymmenen kuukauden ajan ranskalaisissa tammitynnyreissä.

Viinin tuoksusta huomaa tammikypsytyksen tuomat aromit, mutta viinin mausta ei niinkään. Viini on kuiva, sitruksisen hapokas, yrttinen ja omenainen, toisaalta myös kivan kukkainen ja mineraalinenkin. Yleisvaikutelma on kiinnostava, ensikosketus uuteen rypälelajikkeeseen oli siis onnistunut. 

Lue lisää: Making Wine in Wartime



Beykush Winery Arbina 2019
100 % Rkatsiteli

Beykushin perheomisteinen viinitalo sijaitsee Beykushin niemimaalla Mustanmeren rannalla Chornomorkassa, Mykolajivin alueella. 

Eugene Shneideris perusti talon aivan 2010-luvun alussa, ja ensimmäiset viiniköynnökset istutettiin vuonna 2012. Tilalla viljellään 11 hehtaarin alueella kansainvälisiä lajikkeita (Chardonnay, Pinot Grigio, Riesling, Sauvignon Blanc, Rkatsiteli, Pinot Noir, Merlot, Saperavi ja Cabernet Sauvignon), mikä lisäksi tilalla on myös kokeellinen viinitarha, jolla viljellään Telti-Kurukia, Albarinoa, Timorassoa sekä Tempranilloa, Malbecia ja Pinotagea. Viinintuotanto on noin 24 000 litraa vuodessa. 

Tastingin kolmas viini vie ajatukset läheiseen Georgiaan, sillä se on georgialaisesta Rkatsiteli-lajikkeesta tehty oranssiviini eli punaviinin tapaan tehty valkoviini, toisin sanoen rypäleistä puristettu mehu on ollut kosketuksissa rypäleiden kuorien kanssa.

Viinin tuoksussa on hunajaa, kypsää omenaa ja omenasosetta. Vaikka tuoksu onkin makea, viinin maku on kuiva ja hapokas sekä tuoksun tapaan omenainen sekä aprikoosinen, jopa hieman kuivahedelmäinen. Oksidoituneen omenan aromit tuovat myös mieleen jääsiiderin. Viini on helposti lähestyttävä oranssiviini (eikä laisinkaan niin hurja kuin jotkut georgialaiset vastineensa).

Lue lisää:


Chateau Chizay Pinot Noir 2018

Chateau Chizay sijaitsee Länsi-Ukrainassa Transkarpatian alueella, Karpaattien vuoriston alarinteillä Puolan, Slovakian, Unkarin ja Romanian naapurissa. 

Se on Shabon tapaan yksi Ukrainan suurimmista viinitaloista: vuosituotanto on noin 1,3 miljoonaa litraa. Alueen maaperä on enimmäkseen vulkaanista.

Gennadiy Gutman halusi elvyttää transkarpatialaista viininvalmistusta ja perusti Chateau Chizayn vuonna 1995 historialliselle viininvalmistusalueelle: samalla paikalla oli viinitila jo 1600-luvulla. Vuonna 2000 talo valmisti jo miljoona pulloa viiniä kuukaudessa ja vuonna 2006 talo istutti yhteensä 272 hehtaaria omia viinitarhoja. Tarhoilla viljellään useita lajikkeita, mm. Pink Tramineria, Rieslingiä, Muscat Ottonelia, Cabernet Sauvignonia, Merlot'ta, Pinot Noiria ja Pinot Blancia.

Chateau Chizay noudattaa toiminnassaan The Porto Protocolia eli se pyrkii valmistamaan viininsä mahdollisimman kestävällä tavalla ja näin taistelemaan ilmastonmuutosta vastaan.

Viini on kypsynyt ranskalaisissa tammitynnyreissä vuoden ajan.

Viinin tuoksu ja maku ovat täyteläisiä. Tuoksussa tumma marjaisuus tuntuu lähes hilloisena ja sitä täydentää tammitynnyrien tuoma vanilja. Vaikka tuoksu onkin marjaisen makea, viini on kuitenkin kuiva ja miellyttävän hapokas, tanniinejakin on sopivasti antamassa taustatukea. Jälkimaussa vadelma, luumu, mustaherukka ja mustikka vaihtuvat mausteisuuteen. Tammikypsytys on siis onnistunut tuomaan viiniin lisää makua ja rakennetta ja pidimme viinistä kovasti - jos sitä saisi Suomesta, se olisi myös kohtuullisen hintainen (alle 20 €), mikä ilahdutti ajatuksen tasolla.

Lue lisää: About life of winery in the war and news from Paris and Dusseldorf

Kolonist Odeskyi Chornyi (Odessa Black) 2021

Bessarabiassa Odessasta etelään sijatseva Kolonist-viinitila on meille tuttu maaliskuussa pidetystä Ukrainan viinitastingista.

Viinitilan omistava Plachkov-suku saapui alueelle 1800-luvun jälkipuoliskolla. He olivat bulgarialaisia, jotka pakenivat ottomaanien valtaa Makedonian alueelta. Bessarabian kuvernööri myönsi alueelle saapuneille bulgarialaisille kansalaisuuden sekä verohelpotuksia useaksi vuodeksi. Virallisissa asiakirjoissa heidän statuksensa oli "kolonist", josta viinitila on saanut nimensä. Tulijoilla oli kokemusta viinin valmistuksesta, joten he jatkoivat sitä uudella kotiseudullaan.

Kolonist Winery on perustettu vuonna 2005. Talolla on 33 hehtaaria viinitarhoja ja sen vuosituotanto on noin 300 000 pulloa. 

Odeskyi Chornyi eli Odessky Cherny (kuinka se nyt oikein translitteroitaisikaan) eli Odessan musta on 1900-luvun puolivälissä kehitetty Alicante Bouchet'n ja Cabernet Sauvignonin risteytys, joka tunnetaan myös nimellä Aliberne(t).

Viinin vuosikerta 2021 oli yllättävän lähestyttävä, sillä viini oli vielä kovin nuori. Hyvin tumman viinin tuoksussa ja maussa tuntui mustaherukkaa, yrttejä ja mustetta sekä hieman vihreää paprikaa. Tanniinit olivat odotetusti tuntuvat, mutta pehmeät, ja kaiken kaikkiaan viini oli oikein miellyttävä kokemus. Tietenkin jos viiniä jostain saisi pullollisen tai pari, sitä voisi hyvin kypsytellä ja maistella uudelleen muutaman vuoden päästä.

Mr. Yevhen Dibrov, H.E. Mrs Olga Dibrova, Toni Immanen ja Heidi Mäkinen