Falcoaria White 2019

Näyte / Portugal Vineyards

Tejon viinialue sijaitsee Portugalin keskiosassa Lissabonista pohjoiseen ja käsittää Ribatejon maakunnan. Viiinialue olikin aikaisemmin nimeltään Ribatejo. Tejo sijaitsee sisämaassa, joten sillä ole rannikkoa tai yhteistä rajaa Espanjan kanssa. Sen eteläpuolella sijaitsee paremmin tunnettu Alentejon viinialue. Tejossa on kaksi viiniluokitusta: yleinen Tejo VR (Vinho Regional) ja korkeampi  Do Tejo DOC.

Viinitila Quinta do Casal Branco on perustettu jo 1775, mutta viiniä siellä on viljelty vasta vuodesta 1819 lähtien. Viljelysmaata tilalla on kaikkiaan 1100 hehtaaria, josta viininviljelykseen käytetään 119 hehtaaria.

Viinin nimi Falcoaria tarkoittaa haukkametsästystä. Siihen käytetyt rypäleet ovat peräisin yli 65 vuotta vanhoista köynnöksistä. Puolet viinistä on kypsynyt terästankissa ja puolet hiivasakan päällä uusissa ranskalaisissa tammitynnyreissä. Valmistuksessa on käytetty batonnage-menetelmää eli hiivasakkaa on sekoitettu viiniin säännöllisin väliajoin, jotta se saisi täyteläisyyttä ja runsautta.

Falcoaria White 2019
Do Tejo DOC, Portugali; Fernão Pires; vuosikerta 2020 15,53 € Portugal Vineyardsissa

Tuottaja Quinta do Casal Branco

Valmistajan mukaan sitrusta, trooppista hedelmää, paahteisuutta ja mineraalisuutta.

Rypäleen mukaan
Fernão Pires (Maria Gomes): aromaattinen, sitruunaa, limeä, appelsiinia ja mandariinia, ruusua ja kukkaisuutta, aavistus mausteisuutta, ikääntymisen myötä hunajaa ja mineraalisuutta

Ruokana kermainen lohipasta

Lyhyesti: täyteläinen valkoviini tammitetun Chardonnayn ystäville



Kommentit

M: Pitää myöntää näin alkuun, että Fernão Pires on vieras lajike, joten on vaikea sanoa, mitkä piirteet ovat sille tyypillisiä ja onko niitä tässä viinissä. 

Kullankeltaisen viinin tuoksusta tulee heti mieleen tammitettu chardonnay, sillä siinä on samaa paahteisuutta, mausteisuutta, ruskistettua voita ja pähkinää sekä omenaa, sitrusta ja trooppisia hedelmiä. Viinin maku toistaa tuoksun aromeja ja tuo myöskin mieleen chardonnayn. Viini on raikas ja hapokas, sen omenaisuus on pirteää ja sitä täydentää mandariinin makeus, jälkimaussa tuntuu hieman mausteita.

Kermaisen lohipastan kanssa viini sopii hyvin, sen hapokkuus riittää rasvaisen lohen seuraksi ja muutenkin yhdistelmä on varsin passeli. Viinin voisi yhdistää myös keveiden liharuokien kanssa. Arvosanaksi viini saa 0.

J: Viini on väriltään vaalean kullankeltaista. Heti avaamisen jälkeen tuoksu on voimakkaan tamminen. Viinin hieman ilmaannuttua tuoksuun tulee kypsää sitruunaa, omenaa, aprikoosia ja aavistus hunajaa. Maku on hapokas, siinä on sitruunaa, ananasta ja hieman mineraalisuutta. Tammisuus on maussa pehmeää ja pyöristää makua mukavasti. Jälkimaku on hapokkaan sitruunainen ja yrttinen.

Lohipastan seuraksi viini kävi oikein hyvin, tammisuus oli hyvä yhdistelmä lohen paistopinnan kanssa ja hapokkuus leikkasi ruoan rasvaa. Viini voisi sopia myös kanaruokien ja aasialaisten ruokien kanssa. Arvosanaksi annan +.