Uisge X+1 // Teeling-tasting

Uisge järjestettiin pienen tauon jälkeen (edellinen Uisge järjestettiin helmikuun alussa 2020) 23.-24.9.2022 perinteiseen tapaan Vanhalla ylioppilastalolla. Jussi kävi paikalla perjantaina.

Tänä vuonna osallistuin Teeling-tastingiin, joten aloitetaan tapahtuman perkaaminen siitä. Tastingin veti Teelingin European Brand Ambassador Chris Hayes. 

Dublinissa sijaitseva Teeling on perustettu vuonna 2012. Se on Irlannin nuorin viskitislaamo ja Dublinin ensimmäinen uusi tislaamo 125 vuoteen. Kyseessä ei ole ensimmäinen Teelingin viskitislaamo, sillä suvun esi-isä Walter Teeling perusti 1782 Dubliniin tislaamon, joka myytiin myöhemmin Jamesonin suvulle.

Nykyisen Teelingin perustajien Jack ja Stephen Teelingin isä John Teeling perusti Cooley Distilleryn vuonna 1987 ja pojat työskentelivät siellä, kunnes tislaamo myytiin Beam Suntorylle 2012. Jack ja Stephen saivat pitää varastosta 16 000 tynnyriä viskiä, joiden avulla Teeling aloitti toimintansa. Oma tislaustoiminta alkoi 2015.

Spirit of Dublin Poitín (52,5 %)

Ensimmäisenä maistettiin viskin juurta eli tuttavallisemmin kolmesti kirkastettua pontikkaa. Tuoksussa oli viljaisuutta, sitrusta, greippiä ja hieman anista. Maku toisti tuoksun aromeja ja siinä oli myös mausteisuutta. Suuntuma oli vähän öljyinen. Jälkimaussa oli lähinnä viljaa ja alkoholin maistoi selvästi. Olihan tämä ihan kiva kuriositeetti.

Single Pot Still (46 %; 55 € Alkossa)

Viskiin on käytetty puolet mallastettua ja puolet mallastamatonta ohraa. Mallastetulla viljalla oli 1700-luvulla erillinen vero, joten sen käyttö tuli halvemmaksi ja on säilynyt perinteenä nykyaikaan asti. Kypsytykseen on käytetty bourbontynnyreitä, sherrytynnyreitä ja uusia amerikkalaisia tynnyreitä. Kevyehkössä tuoksussa oli hedelmäisyyttä, keksiä ja vaniljaa. Maussa oli tuoksun aromien lisäksi mausteisuutta, toffeeta ja kookosta. Sherrytynnyrin tuomia aromeja ei juurikaan huomannut. Tykkäsin.

Cask Strength Pot Still (52 %; 95,00 € Alkossa)

Tämä on erikoiserä, joka on tehty vain Suomen markkinoille. Tuoksu oli kypsän hedelmäinen, viikunainen, vaniljainen ja toffeinen. Maku toisti tuoksun aromeja, siinä oli lisäksi aprikoosia ja keksiä. Sekä tuoksussa että maussa oli makeutta tasapainottavaa sitruksisuutta. Jälkimaku oli kypsän hedelmäinen ja hieman mausteinen. Alkoholin määrä ei puskenut läpi, vaikka se selvästi lämmitti. Pidin tästäkin.



Wonders of Wood Single Pot Still (50 %)

Tämä on ensimmäinen Wonders of Wood -sarjaa. Sen yhteydessä Teeling istuttaa Wicklowin alueelle alkuperäisiä irlantilaisia puulajeja. Viski on kypsytetty uusissa amerikkalaisissa keltatammitynnyreissä. Sen tuoksu oli hyvin makea, siinä oli rusinaa, toffeeta, kypsää banaania, trooppista hedelmää ja häivähdys tummaa suklaata. Maussa vahvin aromi oli banaani, muut tuoksun aromit olivat siinä heikompia. Jälkimaussa oli pippuria ja tummaa suklaata. Tämä oli tastingin viskeistä suosikkini.

Wonders of Wood Vol 2. Single Pot Still #2 (50 %)

Saman sarjan toinen viski on kypsytetty portugalilaisessa tammessa. Tuoksu ei ollut yhtä makea kuin ensimmäisen version, siinä oli sitrusta, aprikoosia ja hieman mausteisuutta. Maussa oli runsaasti tammea, aprikoosihilloa ja pippuria. Maun pippurisuus pehmeni jälkimaussa yrttisyydeksi. WoW Vol. 2 oli mielestäni tastingin viskeistä toiseksi paras.

Single Pot Still Distillery Exclusive (61,9 %)

Nimensä mukaisesti tätä Bordeaux-punaviinitynnyrissä kypsytettyä viskiä voi ostaa vain tislaamon omasta kaupasta. Makeassa tuoksussa oli kuivahedelmää, kypsiä marjoja sekä hieman viljaisuutta. Täyteläisessä maussa oli runsaasti kypsää punaista marjaa ja mausteisuutta, joka jatkui jälkimaussa. Viskissä oli myös hieman tanniineja. Hyvähän tämäkin oli, mutta en ehkä lähtisi pelkästään tämän takia Irlantiin.